Haberler

Hayatımın En Mutlu Anıymış, Bilmiyordum

Hayatımın En Mutlu Anıymış, Bilmiyordum
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk'un Sonr Romanı Masumiyet Müzesi 29 Ağustos'ta Okurlarla Buluşuyor. Bu, Pamuk'un Diğer Tüm Romanları Gibi İnsan Hayatının Her Alanına ve Günlük Hayatın İnceliklerine de Yönelen Bir Eser.

Nobel ödüllü yazar orhan Pamuk'un sonr romanı Masumiyet Müzesi 29 Ağustos'ta okurlarla buluşuyor. Bu, Pamuk'un diğer tüm romanları gibi insan hayatının her alanına ve günlük hayatın inceliklerine de yönelen bir eser.

Romanın çıkacağı İletişim Yayınları tarafından oluşturulan “www.masumiyetmuzesi.com” adlı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Orhan Pamuk, “Masumiyet Müzesi”ni yazmaya, 2001 yılında “Kar” adlı romanı yayımladıktan kısa süre sonra başladı.

Bir yıl yazdıktan sonra ara veren ve “İstanbul”u yazmaya başlayan Pamuk, 2003 yılında “İstanbul”u yayımladıktan sonra tekrar romana dönerek, aralıksız olarak 5 yıl daha “Masumiyet Müzesi” üzerinde çalıştı.

“Masumiyet Müzesi” bir aşk romanı. Tıpkı “Kar”ın siyasete, “Benim Adım Kırmızı”nın resme odaklandığı gibi bu roman da aşka odaklanıyor. Ama Pamuk'un tüm romanları gibi insan hayatının her alanına, günlük hayatın inceliklerine ve resim, arkadaşlık, yalnızlık, mutluluk, gazeteler ve televizyon, aile gibi Pamuk'un sevdiği pek çok konuya da değiniyor.

UÇAKLARDA VE OTEL ODALARINDA YAZMAYA DEVAM ETTİ

Pamuk, “Masumiyet Müzesi”ni yazmaya başladığı 2001'den günümüze kadar geçen 7 yılda, aralarında Nobel'in de bulunduğu uluslararası 9 büyük edebi ödül aldı: Prix du Meilleur Livre étranger (2002, Fransa), Grinzane Cavour (2002, İtalya), Impac-Dublin Roman Ödülü (2003, İrlanda), Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü (2005, Almanya), Prix Médicis étranger (2005, Fransa), Nobel Edebiyat Ödülü (İsveç, 2006), Prix Mediterranée (2006, Fransa), Puterbaugh Ödülü (2006, ADB) ve Ovid Ödülü (2008, Romanya).

Bu 7 yılda Pamuk, Türkiye'de Boğaziçi Üniversitesi, Hollanda'da Tilburg Üniversitesi, Almanya'da Berlin Frei Üniversitesi, Amerika'da Georgetown Üniversitesi, İspanya'da Madrid Üniversitesi ve Lübnan'da Beyrut Amerikan Üniversitesinden şeref doktoraları aldı.

Amerikan Sanatlar ve Edebiyat Akademisi ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi şeref üyeliğine de seçilen Pamuk, tüm bu ödülleri almak için çıktığı yolculuklarda uçaklarda, sabahları otel odalarında hiç durmamacasına “Masumiyet Müzesi”ni yazdı.

“Masumiyet Müzesi 592 sayfa, 3 bin 71 paragraf, 140 bin 366 kelimeden oluşuyor. “Cevdet Bey ve Oğulları”ndan sonra Pamuk'un en uzun romanı. “Cevdet Bey ve Oğulları” ve “Kara Kitap”ta olduğu gibi Pamuk'un doğup büyüdüğü Nişantaşı semti yine romanın merkezinde. Ama Çukurcuma, Taksim, Harbiye, Beyoğlu semtleri ile Boğaz yalıları ve lokantaları da romanda geniş yer tutuyor.Romanın pek çok sahnesi, 56 model bir Chevrolet'nin içinde geçiyor.

Kitabın sonunda tüm karakterleri içeren bir karakter dizini yer alıyor. Pamuk'un ve roman kahramanı Kemal Bey'in isteğiyle “okura kolaylık olsun” diye hazırlanan bu dizindeki 150'ye yakın kişi, romanın 83 bölümünde, pek çok kereler okurun karşısına çıkıyor.

HENÜZ AÇILMAMIŞ MÜZE...

“Masumiyet Müzesi” yalnızca bir roman değil, aynı zamanda Pamuk'un Çukurcuma'da kurmakta olduğu, henüz açılmamış müzenin de adı. Bu müzenin kurulması da romanın bir parçası. Pamuk, romanı yazarken dünyanın pek çok müzesinde günlük hayat eşyalarının nasıl sergilendiğini araştırdı.

Bu müzede, roman kahramanı Kemal'in sevgilisi Füsun'un dokunduğu eşyalarla hikayede sözü edilen pek çok nesne yer alacak.Pamuk, bu eşyaları toplamaya, 10 yıl önce olayların bir kısmının geçtiği müze evi satın aldığı zaman başladı. Pamuk, koleksiyonunu “Türkiye yılı” vesilesiyle Frankfurt'taki ünlü Schirn Galerisinde sergilemek için yaptığı anlaşmadan, sergi henüz hazır olmadığı için vazgeçti.

“Masumiyet Müzesi”nde aşk, eşyalara ve kişilere bağlanma, koleksiyonculuk, müzeler gibi konular, cinsellik, bakirelik hakkındaki geleneksel tutumlar da tartışmaya açılıyor.

30'DAN FAZLA DİLDE YAYIMLANACAK

“Masumiyet Müzesi”nin çeviri hakları, daha kitabın yazılması bitmeden 30'un üzerinde dilde yayımlanmak üzere satıldı. İlk çeviri, kitabın Türkiye'de satışa çıktıktan 2 hafta sonra Almanya'da Hanser Yayınevi tarafından yayımlanacak. “Museum der Unschuld” adıyla çıkacak bu çevirinin ilk baskısı, kitabın Türkiye baskısı “Masumiyet Müzesi” gibi 100 bin adet olacak.

Orhan Pamuk, biri “Masumiyet Müzesi”nin düşünsel, edebi, kişisel ve felsefi kaynakları, diğeri büyük aşk romanları konularında olmak üzere, romanına da ışık düşürecek 2 makale yazıyor.

Romanını açıklamaktan çok, onu nasıl kurduğunu, nasıl hayal ettiğini ve diğer aşk romanlarından farkını ortaya koyan bu makaleler, önümüzdeki günlerde Türkiye'de ve diğer ülkelerde yayımlanacak.

x

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Tarihi Sarıyer Börekçisi'nin adını kullanan şirketin kıymalı böreğinden çıkanlar şok etti

Ünlü firmanın adını kullanıp böreğe sakatat katmışlar

title