Hayati Develi, Yunus Emre Enstitüsü'nü Anlattı
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, enstitünün kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği hizmetleri ve kültürel faaliyetleri anlattı.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, enstitünün kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği hizmetleri ve kültürel faaliyetleri anlattı.
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla, Cağaloğlu'ndaki Timaş Kitap Kahve'de gerçekleştirilen toplantıya katılan Develi, enstitünün 2009'da Bosna Hersek'te faaliyete geçtiğini dile getirdi.
Hayati Develi, amaçlarının Türkçe'yi ve Türk kültürünü dünyanın dört bir yanına yaymak olduğunu aktararak, "Balkanlarda ikinci yabancı dil olarak, oradaki çocuklara Türkçe öğretilmesi konusunda talepler aldık ve bugün sadece Bosna Hersek'te 5 binin üzerinde kişi Türkçe öğreniyor. Doğu Romanya, Gürcistan, Polonya ve bazı Arap okullarındaki öğrencileri kattığımızda bu sayı 6 bin 500'ü buluyor" dedi.
Bu yıl ilk defa düzenlenen Uluslararası Türkoloji Yaz Okulu projesine de değinen Develi, şunları aktardı:
"Projede 500 öğrencimiz var. Bunların birçoğu üniversite öğrencisi. 200'ü Türkoloji öğrencisi. Dünyadaki üniversitelerden 155 kadar öğrenci geldi. Hem yoğun Türkçe programı görüyorlar hem de akademik Türkçe programlarını takip ediyorlar. Öğrenciler aynı zamanda İstanbul'u, burada bulunan kültür kurumlarını ve üniversiteleri geziyorlar. Türk sinema tarihi dersleri görüyorlar."
Develi, yaz okulu öğrencileriyle, 22 Ağustos'u Türkçe Bayramı olarak kutlayacaklarının altını çizerek, Türkçe'nin daha fazla yaygınlaşması ve Türkçe'yi daha anlaşılır kılmak üzere internet üzerinden yapılması planlanan uzaktan eğitim ve radyo yayınlarına değindi.
Türkiye'nin tanıtımı konusunda yaşanan sıkıntılara da işaret eden Develi, bu durumun ortaya çıkardığı olumsuz sonuçlardan söz ederek, telafi edilmesi için çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Hayati Develi, enstitünün dünya standartlarına yakın Türkçe eğitimi verdiğini vurgulayarak, "Yunus Emre Enstitüsü, bütün dünyada 30'un üzerinde ülkede, yaklaşık 42 kültür merkezi ile faaliyet göstermektedir. Bu yıl kültür merkezlerimizin sayısını 50'ye çıkaracağız. 2023'teki hedefimiz ise 100 olacak" ifadelerini kullandı.
Şehir ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Kamil Berse'nin sunumunu yaptığı etkinliğe, ESKADER Başkanı Şerif Aydemir, Mehmet Nuri Yardım, Zeki Bulduk, Ebru ustası Hikmet Barutçugil, yayıncı Mehmet Varış'ın da aralarında olduğu çok sayıda isim katıldı.