Haberler

Hatay, Unesco ile Lezzet Durağı Haline Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay, UNESCO ile Lezzet Durağı haline geldi Anadolu İpek Yolu Lezzet Durakları Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı Semineri kapsamında Hatay'ın yemekleri tadıldıHATAY - Anadolu İpek Yolu Lezzet Durakları Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı Semineri kapsamında Sivas'tan başlayarak Elazığ,...

Hatay, UNESCO ile Lezzet Durağı haline geldi

Anadolu İpek Yolu Lezzet Durakları Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı Semineri kapsamında Hatay'ın yemekleri tadıldı

HATAY - Anadolu İpek Yolu Lezzet Durakları Gastronomi ve Gurme Uzmanlığı Semineri kapsamında Sivas'tan başlayarak Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep'i kapsayan seminer turu kapsamında Hatay'ın yemekleri tadıldı.

Mutfağındaki 600 çeşit yemek ve tatlının yanı sıra bu mutfak kültürünün yaşatılmasını başaran medeniyetler şehri Hatay'ın Gaziantep'ten sonra bu ödüle layık görülmesiyle ikinci Türkiye şehri ünvanına kavuşarak gurmelerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Seminer kapsamında düzenlenen gezide Hatay'ın sevilen tatları arasında yer alan humus, bakla, biberli ekmek, çökelek salatası, sürk, borani çorbası gibi tatları tadan gurmeler Hatay'ın eşsiz yiyeceklerinin tadına baktılar.

Hatay Vali Yardımcısı Meral Batı Demirbaş, Hatay'ı tanımaya çalışırken hem tarihi hem kültürel hem de yemek açısından yeni kültürlerle ve yeniliklerle tanıştıklarını söyledi.

Hatay'da her gün farklı bir zenginlikle karşılaştıklarını belirten Demirbaş, "Hatay'da her gün farklı bir zenginlikle karşılaşıyoruz. Hatay'ı tanımaya çalışırken her gün hem tarihi hem kültürel hemde yemek açısından yeni kültürlerle tanışıyoruz, yeniliklerle tanışıyoruz. ve ne kadar zengin olduğunu ben 10 aydır şahsen görüyorum. Bunun tescillenmesi ile birlikte Hatay'ın Türkiye'de daha fazla kişi tanıyacak, ziyaret edecek. Bizde bu noktada arkadaşlarımızla beraber Hatay'ı en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağız. Malumunuz biz yemek konusunda çok seçici bir noktayız. Ancak her yemeği bir hikayesi var. Her yemeğin bir alt yapısı var. Her yemeğin bir geçmişi var. Hatay'da da işi ustalarından dinlediğimiz zaman önümüze gelen bir tabak yemeğin olmadığını aslında onun içerisinde bir tarih yazdığını görüyoruz. Bugün buraya gelen rehber arkadaşlarımızda, Antep'ten gelen misafirlerimiz de bu btarihi yansıtmamızda bize yardımcı olacaklar" dedi.

Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Mehmet Severoğlu ise Sivas'tan başlayan aşağı Devriye, Kemaliye, Elazığ, Malatya daha sonrasında Kahramanmaraş ve Hatay'da devam eden ve devam edecek olan 8 gün 8 gecelik bir eğitim programı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Severoğlu, 44 Rehberle Türkiye'nin çeşitli illerinden çeşitli bölgelerinden gelen rehberlere eğitim verdiklerini vurgulayarak, "Gaziantep Bölgesi Turist Rehberleri Odası Başkanıyım. 5 yıldır başkanlık görevini yürütüyorum. 4 yılda bu gastronomi turizmi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Özellikle 3 yıl önce başlayan rehberlere yönelik eğitim çalışmalarımızın bugün 3.'sünü yapıyoruz. Çünkü Gaziantep'in UNESCO'ya girmesiyle birlikte başlayan süreçte Antep'in tek başına olmayacağını bölgedeki illerle birlikte bir bütün olacağını düşündük. Bu bölge içerisinde 4 illi hedef alarak Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve tabi ki Gaziantep olarak burada rehberlere yönelik eğitim çalışmaları yapıyoruz. Eğitim çalışmalarımıza bu defa daha farklı kılındırmak istedik. Gezimizin ismi Anadolu yolu İpek yolu lezzet durakları şeklinde gerçekleşiyor. Sivas'tan başlayan aşağı Devriye, Kemaliye, Elazığ, Malatya daha sonrasında Kahramanmaraş ve Hatay'da devam eden ve devam edecek olan 8 gün 8 gecelik bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz. 44 Rehberle Türkiye'nin çeşitli illerinden çeşitli bölgelerden gelen rehberlere eğitim veriyoruz" dedi.

Severoğlu, amaçlarının bölgedeki gastronomi turizminin doğru olarak aktarılması doğru şekilde anlatılması ve gelen misafirlere birinci ağızdan en mükemmel şekilde hem gastronomi hem kültürleri aynı zamanda mutfak kültürünü de burada anlatmaya çalıştıklarını vurguladı.

Hatay'ın UNESCO listesine girmesiyle birlikte artık Hatay'ın da gastronomi şehri olarak hizmet vermeye başladığını belirten Severoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü Anadolu'nun hangi şehrine giderseniz gidin ayrı bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Tabi buradaki Hatay durağımız çok önemli Hatay kadim şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özellikle hala bunların devamı sürdüğü için yemek kültürü çok bir burada ki ciddi altı çizilmesi gereken bir tanesi herkes konuyu biliyordu söylüyordu ama UNESCO listesine girmesiyle birlikte artık Hatay'da gastronomi şehri olarak hizmet vermeye başladı. Belli bir süreç var bu süreci iyi değerlendirip Hatay'ı en yüksek seviyeye çıkartmaya çalış caz efendim. Gezilerimizde hizmet şu şekilde oluyor seminer yapılıyor. Öncelikle 2 saatlik bir seminer yapılıyor, seminerden sonra seçtiğimiz bazı yemekleri burada uygulamalı yaparak rehberlerimize anlatıyoruz. Tabi bu bir başlangıç bunun devamı da gelecek konu sadece yemeği yapmak değil aynı zamanda lezzet farklılıklarını ortaya çıkartmak rehberlere damak tadı oluşturmak. Çünkü bir şeyi anlata bilmek için önce kendiniz yiyebilmeniz gerekiyor. Burada da hem kendileri yapacaklar hem yiyecekler ve misafirlerimizi en iyi şekilde farklılıkları anlatarak Hatay mutfağını Antakya'ya mutfağını özellikle üzerine basıyorum konuyu anlatacaklarını düşünüyoruz" kelimelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından eğitime katılan rehberler tarihi Uzun Çarşı'yı ve Habib-i Neccar Camisi'ni gezdi, Hatay'ın yemeklerinin tadına baktılar.

Hatay, Unesco ile Lezzet Durağı Haline Geldi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat
title
Close