Hamam Tası İçin 40 Yıldır Su Kabağı Yetiştiriyor
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiftçilik yapan Kemal Bozkurt, 40 yıldır hamamlara tas ve süs eşyası avizeler için su kabağı yetiştiriyor
ERKAN ŞİMŞEK - Turgutlu'da çiftçilikle uğraşan Kemal Bozkurt, 40 yıldan bu yana hamamlara tas, süs eşyacılara avize yapımında kullanılmak üzere su kabağı yetiştiriyor.
Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turgutlu Ovası Arpalık mevkisinde 14 yaşından bu yana babasından öğrendiği şekilde su kabağı yetiştiriciliği yaptığını söyledi.
Yetiştirdiği su kabaklarını tarlasından gelip alan kişilerin, süs eşyası satıcıları ve hamam işletmecileri olduğunu anlatan Bozkurt, şöyle konuştu:
"Turgutlu'da atadan çiftçiyiz. Babamın da yetiştirdiği su kabaklarını 40 yıldır ben de yetiştiriyorum. Yaklaşık 6 ay gibi uzun sürede yetişen su kabağından ayda ancak 50-60 tane hasat yapabiliyoruz. Hasat ettiğimiz kabaklarımızı müşterilerimiz çiftliğimize gelerek 5-6 lira vererek alıyorlar. Bu kabaklar süs eşyası yapımında, avize yapımında, cenaze yıkamalarında ve hamamlarda tas olarak kullanılıyor. Bu ürünü alıcılar biz hasat etmeden gelip alıp kurutup işliyorlar. Kuruduğu zaman sertleşen bir ürün olan bu kabak oyma sistemi ile işleniyor. Biz sadece yetiştirip satıyoruz, bundan sonra da geleneğimizi bozmayarak yetiştirmeye devam edeceğiz."
Yetiştirdiği su kabaklarını diğer ilgi duyan çiftçilere de hediye olarak verdiğini belirten Bozkurt, bu ürünün daha organize bir pazara sahip olması için Ziraat Odası Başkanlığı tarafından daha fazla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Manisa