Güvercin kanadında "düşmanla ticaret" NEW
Bilgin Şaşmaz - Amerikalı sanatçı Duke Riley, 5 yıl üzerinde çalıştığı proje kapsamında özel olarak eğittiği güvercinleri kullanarak Küba'dan ABD'ye puro getirdi ve 50 yıllık ticaret ambargos...
Bilgin Şaşmaz - Amerikalı sanatçı Duke Riley, 5 yıl üzerinde çalıştığı proje kapsamında özel olarak eğittiği güvercinleri kullanarak Küba'dan ABD'ye puro getirdi ve 50 yıllık ticaret ambargosunu deldi.
Riley'nin "Düşmanla Ticaret" adlı projesine ilişkin sergi New York'taki Megnan Metz adlı galeride açıldı. "Bitiş Çizgisinde Görüşürüz" başlıklı sergi, New Yorklu sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Sergide, projede görev yapan güvercinler de kafeslerinde yer aldı. Eğittiği güvercinlere "yasalarla sorun yaşayan" sinemacıların isimlerini veren Riley'in projesinde Mel Gibson ve Roman Polanski gibi sanatçıların yanı sıra Yılmaz Güney'in de adı kullanıldı.
- Güvercinlerin yolculuğu kaydedildi -
Projesiyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Riley, güvercinlere ilgi duyduğunu ve uzun zamandır bu projeyi gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. 50 güvercinin eğitimi için 8 ay harcadığını aktaran Riley'nin verdiği bilgiye göre, güvercinler ABD'nin Florida eyaletindeki Key West'ten havalanarak 160 kilometre uzaklıktaki Havana'dan puro getirecek şekilde eğitildi.
Güvercinlerin yolculuklarını vücutlarına monte edilen özel kameralar sayesinde kaydedildi. Küba'ya uçan 50 güvercinden 11'i Havana'dan purolarla geri döndü. Riley, diğer güvercinlerin dönmemiş olmamasının mutlaka hepsinin birden öldükleri anlamına gelmeyeceğini söyledi.
- "Yılmaz Güney" dönmedi -
Riley, güvercinlere dünya sinemasından önemli kişiliklerin isimlerini verirken, Türkiye'den sadece Yılmaz Güney'in adı bir güvercine konuldu. Ancak Yılmaz Güney adlı güvercin, yuvasına dönemeden telef oldu.
Projede neden Yılmaz Güney adını kullandığı anlatan Riley, kanunlarla sorunları olan sinemacıların isimlerini tercih ettiğini belirtti. Proje nedeniyle Türk sinemacı hakkında detaylı bilgi edinme fırsatı bulduğunu söyleyen Riley, Küba'ya giden Yılmaz Güney adlı güvercinin görevini tamamlayamadığını belirtti.
Riley, politikayla ilgilenmediğini ancak ABD ile Küba arasındaki durumun haksızlık olduğunu düşündüğünü ifade etti. ABD açısından tehdit içeren diğer ülkelere karşı Küba benzeri bir yaptırım uygulanmadığını ileri süren Riley, mevcut durumun Küba'daki insanları olumsuz etkilediğini bildirdi.
- Güvercinlerin çifti 100 bin dolar -
Projede "görev alan" güvercinlerin çiftinin satış fiyatı 100 bin dolar olarak belirlendi. "Görevlerini" yaklaşık 5 saatte tamamlayan güvercinlerden bazılarının 2 hafta sonra ABD'ye döndükleri öğrenildi. Güvercinlerden birisinin yolculuk sırasında konduğu parti teknesinde bomba taşıdığının sanılması üzerine paniğe yol açtığı kaydedildi.
Sanatçı Duke Riley'nin "Bitiş Çizgisinde Görüşürüz" adlı sergisi 11 Ocak 2014 tarihine kadar açık kalacak.