Adıyamanlı Kadınlar Hayallerini Ahşaba Yansıtıyor
Adıyaman'da meslek kursuna katılan kadınlar, hayal güçlerini el becerileriyle birleştirerek ahşaptan süs ve hediyelik eşya üretiyor.
GAP Kalkınma İdaresine bağlı Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan ahşap atölyesi kursu, kadınlar tarafından ilgi görüyor.
Kursiyerler, usta öğreticilerin verdiği teorik eğitimin ardından hazır halde gelen ahşaba boya ve desenlerle hayallerini yansıtarak birbirinden güzel eserler ortaya çıkarıyor.
Ahşabın doğallığını hayal gücü, el becerisi ve zekalarıyla birleştiren kursiyerler, ayna çerçevesi, dekoratif tabak, vazo ve mücevher kutusu gibi pek çok ürüne hayat veriyor. Bu sayede boş zamanlarını değerlendiren kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi Müdürü Yeşim Çelik Süzer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursu, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte açtıklarını belirtti.
Birçok kadının kursa hobi olarak başladığını ifade eden Süzer, çalışmanın sonunda maddi kazancın oluşmasına sevindiklerini söyledi.
Kursiyerlerin dışarıdan sipariş almaya başladığını anlatan Süzer, şunları kaydetti:
"Para kazanmaları onlara ayrı bir haz veriyor. Hobi olarak başladıkları bu işte hediyelik eşya üretmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Kadınlarımız bu işe severek geliyor. Bu açıdan biz de bunlara aracı olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kadınlarımız burada ayna, ev aksesuarı, anahtarlık gibi hediyelik eşya yaparak aile bütçelerine destek oluyor. Ayrıca kendi zevklerine yönelik malzeme alıp süsleme yapıyorlar. Hayal gücünü çok iyi kullanıyorlar ve bu sayede bir seni sanat icra ediyorlar."
Usta öğretici Mükerrem Yıldırım ise bölge insanının el becerisinin yüksek olduğunu söyledi.
Kadınların, atölye çalışması sayesinde kendi hayal dünyasını ahşaba yansıttığını vurgulayan Yıldırım, "Burada arkadaşlarımızın çalışma arzusu ve gayreti bizi çok memnun ediyor. Bunun yanında bu kursun insanı rahatlattığını ve stresi önlediğine de şahit oluyoruz. Örneğin psikolojik tedavi gören arkadaşımız buraya geldikten sonra kullandığı ilacı bıraktı" dedi.
Yıldırım, yıl sonunda ahşap ürünler sergi açacaklarını sözlerine ekledi.
"SIKINTILARIMIZDAN KURTULUYORUZ'
Kursiyerlerden Hacer Çelik de meslek sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Kursa ilk başta boş geçen zamanı değerlendirmek için geldikleri aktaran Çelik, daha sonra bunu hobiye dönüştürdüklerini ifade etti.
Fatma Çatan ise ev hanımı olarak ilk defa böyle bir kursa başladığını anlatarak, "Buraya geldikten sonra insan yaşadığını hissediyor. Bazı sıkıntılarım vardı, hepsinden kurtuldum. Devletimizden kadınlara yönelik bu tür etkinliklerin arttırılmasını bekliyorum" diye konuştu. - Adıyaman