Haberler

Gribe Karşı Direncinizi "Baharat Çayı" ile Arttırın

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü : Baharatçı dükkanından görüntü Baharatçı Yafes Sinop ile röportaj Kış çayının hazırlanması Baharatlardan detaylar Gribe karşı direncinizi "baharat çayı" ile arttırın Kış çayları düzenli tüketildiği takdirde, grip ve nezle başta olmak üzere, üst solunum yolları enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarından korunmada ciddi fayda sağlıyor Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gümüşçü: "Antioksidan madde içeriği yüksek bitkisel çayları tüketenlerin vücutları, kış hastalıklarına karşı daha fazla direnç kazanıyor" Aktar Yafes Sinop: "Zencefil, tarçın, havlıcan, karanfil, ayva yaprağı, hatmi çiçeği ve kuşburnu ile yapılan baharat çayı, gribe ve diğer enfeksiyonlara karşı korur.

Görüntü Dökümü :

Baharatçı dükkanından görüntü

Baharatçı Yafes Sinop ile röportaj

Kış çayının hazırlanması

Baharatlardan detaylar Gribe karşı direncinizi "baharat çayı" ile arttırın

Kış çayları düzenli tüketildiği takdirde, grip ve nezle başta olmak üzere, üst solunum yolları enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıklarından korunmada ciddi fayda sağlıyor

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gümüşçü:

"Antioksidan madde içeriği yüksek bitkisel çayları tüketenlerin vücutları, kış hastalıklarına karşı daha fazla direnç kazanıyor"

Aktar Yafes Sinop:

"Zencefil, tarçın, havlıcan, karanfil, ayva yaprağı, hatmi çiçeği ve kuşburnu ile yapılan baharat çayı, gribe ve diğer enfeksiyonlara karşı korur. Bu bitkileri kaynatıp için, kış ayları boyunca içmeye devam edin. H1N1 virüsü başta olmak üzere her türlü gripten korunun"

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - Selçuk Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gümüşçü, kış çaylarının düzenli tüketildiği takdirde, kış aylarında artış gösteren hastalıklara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi.

Gümüşçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı bitki ve baharatların karışımı ile elde edilen kış çaylarına ilginin soğuk havalarda arttığını belirtti.

Kış çaylarının, grip ve nezle başta olmak üzere mevsimsel rahatsızlıklara karşı vücut direncini arttırdığını dile getiren Gümüşçü, şöyle devam etti:

"Antioksidan madde içeriği yüksek bitkisel çayları tüketenlerin vücutları, kış hastalıklarına karşı daha fazla direnç kazanıyor. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında ada çayı, kekik, melisa, tropik kökenli zencefil, zerdeçal, kebabiye, karanfil gibi baharatlar uygun bir karışımla bir araya getirildiğinde ciddi anlamda fayda sağlar. Kış çaylarına zenginleştirmek adına farklı ürünler de katılabilir. İçmekte zorluk çekenler, içerisine bal veya pekmez ilave ederek, içimi daha kolay hale getirebilir."

Yedi bitki ile yapılan "baharat çayı"

Konya'da babasından devraldığı aktarlığı 36 yıldır sürdüren Yafes Sinop ise yedi çeşit bitkiyi kaynatarak hazırladığı "baharat çayı"nın, başta grip olmak üzere kış rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu söyledi.

Sinop, "baharat çayı" adını verdikleri ve yedi bitkinin karışımından oluşan kış çayının yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Zencefil, tarçın, havlıcan, karanfil, ayva yaprağı, hatmi çiçeği ve kuşburnu ile yapılan baharat çayı, gribe ve diğer enfeksiyonlara karşı korur. Bu bitkileri kaynatıp için, kış ayları boyunca içmeye devam edin. H1N1 virüsü başta olmak üzere her türlü gripten korunun" diye konuştu.

Kaynatılarak hazırlanıyor

Kış çaylarının hem demlenerek hem de kaynatılarak içilebildiğini anlatan Sinop, şöyle devam etti:

"Bazı bitkilerin demlenerek içilmesi daha faydalıdır. Oğul otu, melisa veya ısırgan otunu demleyerek içersiniz. Bu bitkileri özel durumlar hariç kaynatamazsınız. Fakat bizim önerdiğimiz, içerisinde kök ve meyveler olan kış çayının mutlaka kaynatılması gerekir. Demlemeyle aynı faydayı göstermez. Biz dükkanımızda sobanın üzerinde kaynatarak kış çayımızı hazırlıyor, misafirlerimize ikram ediyoruz."

Baharat çayının özellikle kış ayları boyunca tüketilmesi gerektiğini, yazın ise soğuk olarak içilebileceğini ifade eden Sinop, "Kışın içildiğinde vücut ısısını artırıyor, bağışıklığı kuvvetlendiriyor, bilinci güçlendiriyor, gribal enfeksiyonların etkisini yok ediyor" ifadelerini kullandı.

Çayın hazırlanışı

Sinop, evde herkesin hazırlayabileceği baharat çayının yapılışını ise şöyle anlattı:

"Bir kabın içerisine 3 tane zencefil, 3 çubuk tarçın, 3 tane havlıcan, 8-10 karanfil, bir tutam ayva yaprağı, 1 tutam hatmi çiçeği, 1 avuç kuşburnu meyvesi, dileğe göre portakal, limon ve karabiber konulur. 15 dakika kaynatılır. Kaynayan çay, içildikçe tekrar üzerine su eklenerek kaynatılır. Bu şekilde sobanın üzerinde 10 gün kalabilir ve 10 gün boyunca içilebilir. Çok da ekonomik olan bu çayı hazırladıktan sonra defalarca su ilavesiyle tekrar tekrar kaynatıp içmek mümkün. Günde 15 çay bardağına kadar içilebilir, hiçbir zararı olmaz."

Gribe Karşı Direncinizi
Kaynak: AA / Kültür Sanat
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

title