Haberler

Gönül Gözleriyle" Mozaik Sanatını Öğreniyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeugma Antik Kenti'ne ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi Zeugma Mozaik Müzesi'ne ev sahipliği yapan Gaziantep'te, görme engelliler de bu sanatı öğreniyor.

FERİDE PELİ İNAL - Zeugma Antik Kenti'ne ve dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi Zeugma Mozaik Müzesi'ne ev sahipliği yapan Gaziantep'te, görme engelliler de bu sanatı öğreniyor.

Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Derneği (GÖRBİR) Gaziantep şubesi ile Gaziantep İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) ortaklığında düzenlenen sanatsal mozaik kursunda 10 görme engelli eğitim alıyor.

Renk okuma tarayıcıları ile mozaikleri kendileri için kabartma desenlerle hazırlanan uygun noktalara yerleştiren görme engelliler, imkan verilmesi halinde gönül gözleriyle neleri başarabileceklerini gösteriyor.

Mozaik kursu eğitmeni Serap Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelliler için düzenlenen mozaik sanatı kursunun 3 ay süreceğini ifade etti.

Kursta kendilerinin çizdiği sanatsal resimleri görme engellilere verdiklerini anlatan Özdemir, "Taşı nasıl kesip nereye yerleştireceklerini biliyorlar. Öğretildiği zaman yapabiliyorlar. İyi ki bu fırsat onlara verilmiş. Görme engelliler, renk tarayıcıları sayesinde hangi renk mozaikleri nereye yerleştireceğini belirliyor. Taşları kırarak kontör kalemini takip ederek eserlerini tamamlıyorlar." diye konuştu.

Antik dönem eserleri yapıyorlar

Engellilerin severek ve isteyerek çalıştıklarını vurgulayan Özdemir, şu değerlendirmede bulundu:

"Basit motiften karmaşık motife doğru ilerliyorlar. Yapılmış olan sanatsal motiflerin hepsini yapabiliyorlar. Mozaik kelimesini duymayan, mozaiğin ne anlama geldiğini bilmeyen öğrencilerim vardı. Gaziantep'in kültür mirası mozaik sanatıyla burada tanıştılar. Öğretmeye ilk başladığım zamanlarda nasıl algıladıklarını bilmediğim için çok korkuyordum ama onları anladıkça, kabiliyetlerine göre anlatınca kolayca anlayabildiklerini gördüm. Şu anda antik döneme ait eserleri yapabiliyorlar. Bu seviyeye kadar geldiler. Taşları kırıp, renkleri kendileri seçiyor. Doğuştan görmeyenler var. Ben rengi söylüyorum. Renk okuma sayacımız sayesinde o rengi bulup döşüyorlar."

Özdemir, eğitmenlik hayatı boyunca ilk defa görme engellilerle çalıştığını, ilk başlarda engellilerin nasıl algılayabileceğini bilmediği için endişe yaşadığını belirtti.

Görme engelliler için sanatsal mozaik uygulamasının ilk kez GÖRBİR Derneğince başlatıldığını aktaran Özdemir, "Daha önce görme engellilere mozaik eğitimi verilmiş. Ancak taş kırmadan yapıştırarak mozaik yapmışlar. Sanatsal mozaik dediğimiz taşı kırarak, motif desen işleyerek yapılıyor. Buradaki kursiyerlerimiz antik döneme ait eserleri çalışmaya başladılar. Bu eğitimler sayesinde sosyalleşiyorlar. Ekmek kapısı haline getiren oldu." sözlerine yer verdi.

"Mozaik yaptığıma inanamıyorum"

Kursiyerlerden Teslim Şimşek, doğuştan görme yetisinin yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirtti.

Hayata küsmüşken mozaik kursu açıldığını duyduğunu dile getiren Şimşek, İŞKUR aracılığıyla kursa başladığını söyledi.

Kursa ilk başladığında endişelendiğini anlatan Şimşek, "Yapamam, imkansız diye düşündüm. Kaçmak istedim. Arkadaşlarımın neşesi, hocamızın ilgisi beni çok etkiledi. Mozaik yapmak ilk dönemlerde beni çok zorluyordu. İlerlemeye başlayınca yaptıklarıma ben de şaşırdım. 'Bunu ben mi yapıyorum?' diye soruyordum. Biz yaptıklarımızı görmüyoruz. Hocamız yaptıklarımızı herkese gösteriyor. Onlar beğenince ben hala bu eserleri kendimin yaptığıma inanamıyorum. Bu eserleri ortaya çıkarmak inanılmaz." diye konuştu.

Kurs sayesinde insanlarla diyaloğunun geliştiğini, daha da sosyalleştiğini söyleyen Şimşek, "Eskiden tek başıma yanımda kimse olmadan evden çıkamıyordum. Şimdi kursa zorlanmadan geliyorum. Kendimi geliştirip bu işi meslek olarak sürdürmek istiyorum." dedi.

Kursiyerlerden Fatih Yüksel de 23 yaşındayken geçirdiği göz tansiyonu sonrası görme yetisini kaybettiğini belirterek, "Bu kurslar engelli insanların hayatını sosyalleştiriyor. Ben daha önceden gördüğüm için çizimleri biliyorum. Parmağımı üzerine koyduğumda o resmin hangi şekilde olduğunu biliyorum. Bir sürü engelli var. Bu kurslar onların sosyalleşmesine vesile oluyor. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close