Genç Kâşifler COŞKUN ARAL İle Keşifte!
İ.Ü.Çocuk Üniversitesi Öğrencileri "Hindistan-Nepal"de Bu Defa "BELGESEL" Çekiyorlar.
Budizm'in Lideri Dalai Lama'nın son konuşmasına Brad Pitt,
Angelina Jolie ve Richard Gere gibi ünlülerle beraber tanıklık edecekler!
İstanbul Üniversitesi ve Doğa koleji işbirliği ile kurulan İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Merkezi, gençlerin keşif ve merak duygularını teşvik etmek için "Genç Kâşifler Programı" adında çok renkli ve az yaşanılır bir seyahat gerçekleştiriyor.
Programa katılacak lise öğrencileri seyyahlık kültürünün sürdürücüsü, büyük belgesel ve fotoğraf projelerine imza atmış Coşkun Aral'la birlikte, Hindistan ve Nepal'deki görmeye değer yerleri ziyaret edecekler. Hindistan'ın renkli bölgelerinden Ganj Nehri'ne, Rajastan Çölleri'nden Himalayalar'a kadar geniş bir coğrafyada yapılan bu keşif seyahati sonucunda da bir belgesel oluşturulacak.
Budizm'in Lideri Dalai Lama'nın Son Konuşmasına Tanıklık!
Bu keşif gezisinin önemli bir boyutu da gençlerin, 2,5 milyar Budistin ruhani lideri olan Dalai Lama'nın son konuşmasına katılmaları olacak. Bu konuşmada, Brad Pitt, Angelina Jolie ve Richard Gere gibi dünyaca ünlü starların bulunduğu çok az sayıda seçkin davetlilerin yanı sıra Dalai Lama'nın kişisel dostu olan Coşkun Aral ile birlikte Türkiye'den gidecek genç kâşifler de yer alacak. Dünyanın çatısı olarak da tanımlanan Himalaya'larda yaşanacak bu çok özel deneyim, gençlere büyük ufuklar açacak ve dönüşlerinde de çeşitli şekillerde bu deneyimlerini paylaşacaklar.
Şuan 74 yaşında olan Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama (Tenzin Gyatso) 2 yaşında 13. Dalai Lama'nın reenkarnasyonu (ruh göçü) olarak kabul edilir. Dalai Lama belli bir yaşı geçince, son konuşmalarını yapar ve ardından Buda'nın ruhunun daha genç bir adaya geçeceğine inanılır. Dolayısıyla yapılan bu son konuşma, bütün dünya Budistleri için yol gösterici bir konuşmadır ve çok büyük bir önem taşır.
Keşfetme Bilimin İlk Adımı!
İstanbul Üniversitesi ve Doğa Koleji işbirliği ile 2010 Nisan ayında faaliyete geçen İ.Ü. Çocuk Üniversitesi Merkezi'nin temel amacı; çocuklara ve gençlere keşif duygusunu yaşatarak, bilimi sevdirmek. 2010 yazında Türkiye'nin en kapsamlı bilim yaz okullarını ve somestir bilim kış okullarını düzenleyen merkez, Türkiye'nin dört bir tarafından özel yetenekli öğrenciler kabul ediyor. Kasım 2010'da bu öğrenciler arasında bilime özel yeteneği olan on öğrenci seçildi ve fizik profesörleri eşliğinde Avrupa Parçacık Fiziği Merkezi'ne (CERN) kabul edildi.
İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Karabulut yaptığı açıklamada "Rönesans ve aydınlanma göstermiştir ki; bilimsel merakın başlangıcında keşfetme duygusu yatıyor. Ülkemiz, dünyaya hızla kapılarını açarken, gençlerin dünyayı keşfetmeye teşvik edilmesi bu nedenle çok önemli" dedi.
Belgesel ve Fotoğraf Şenliği
İstanbul Çocuk Üniversitesi, Türk Hava Yolları ve Doğa Koleji ortak sponsorluğu ile "Ustanın Ayak İzinden" adlı belgesel yapılacak.
Belgesel çekimleri arasında; dünyanın en mistik ülkesi olan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, yıkanma ve ölülerin yakılma yeri (Ghat)'i Ganj Nehri, Hinduizmin Efsane Şehri Varanası, aşkın mimari izdüşümü Tac Mahal, dünyanın en yüksek dağı Everest, Nepal'in başkenti Katmandu ve Tibet'lilerin ruhani lideri Dalai Lama'nın son konuşması yer alacak.
Gezide gençlerin çektiği fotoğraflar dönüşte tüm gençlerin katılacağı bir sergi ile kutlama şenliğine dönüşecek. Bu heyecan verici yolculuğu ve belgesel programını, Çocuk Üniversitesi'nin proje ortağı Doğa Koleji ve Türk Hava Yolları destekliyor. Projenin bir diğer ayağı 2011 sonbaharında Uzak Doğu'da gerçekleştirecek.
Doğa Koleji Genel Müdürü Uğur Gazanker gözleri dünyaya açık, keşfetmeye ve bilime meraklı gençleri teşvik etmenin önemini vurgularken, İstanbul Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttükleri Çocuk Üniversitesi projesinin, Türkiye'ye Nobel Ödülü getirecek ve kâşif ruhuna sahip gençlere açtığı bu yolu desteklemekten memnun olduklarını belirtti.
Türkiye'nin belgesel ve fotoğrafçılık alanındaki önemli ismi Coşkun Aral da, gençlerle birlikte çıkılacak bu keşif yolculuğunun kendisi için de çok heyecan verici olduğunu vurguladı.
Dalai Lama Kimdir?
Dalai Lama Budizmin bir kolu olan "Makayana"nın ruhani liderine verilen ünvan. Budizmin Makayana kolu Tibet, Moğolistan, Batı Çin'in bir bölümü, Bhutan ve Sıkkım çevrelerinde yaygındır. Tibetlilerin inancına göre, Dalai Lama Mahayana Tanrısının dünya üzerindeki görünüşüdür. Tanrının ruhu Dalai Lamada yaşamaktadır. Dalai Lama ölünce, içindeki kutsal (ilahi) ruh, en az 49 günlük geçen bir zamandan sonra yeniden bir çocuğun vücuduna girer. İlk Dalai Lama, 1474'te ortaya çıkmıştır. Budist inanışına göre zamanımıza (1993) kadar Makayana Tanrısının ruhu 14 Dalai Lamanın vücudunda yaşamıştır. Tibet'in son Dalai Laması Tenzin Gyatsodur.
Tenzin Gyatso, 6 Haziran 1935'te Tibet'in kuzeydoğusundaki Kokonor bölgesinde doğdu. Köylü bir ailenin çocuğudur. Beş yaşında Budacıların en yüksek kişilerince on dördüncü Dalai Lama seçilerek Tibet'in başşehri Lhasa'ya götürüldü. Bin odalı Potala Sarayında taç giydirildi.
1950 senesinde Çin birlikleri Tibet'i işgal etti. 1959'da Tibetliler ayaklanınca, Çin birlikleri binlerce Tibetliyi öldürdü. Dalai Lama 100.000 kişi ile Hindistan'a kaçtı. Kırk yıl, Himalayalardaki Dharmsala şehrinde sürgün hükümetine başkanlık etti. 1987'de Albert Schweitzer Hayırseverlik Ödülü aldı. Budizm'i anlatan kitaplar yazdı.
Dalai Lama, kırk yıl ülkesindeki Çin işgaline pasif direniş yürüttü. Bu çalışmalarından dolayı 1989 Nobel Barış Ödülü verildi.
Tarih :24 Şubat 2011 Perşembe
Yer :İstanbul Üniversitesi. Merkez Bina. Kat:2. Doktora Salonu
Saat :10.30 – 13.00
Katılımcılar:
Prof.Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan
(İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı)
Doç.Dr. Gökhan Karabulut
(İ.Ü.Çocuk Üniversitesi Merkezi Müdürü)
Coşkun Aral
Ömer Gündoğdu
(Doğa Koleji Liseler Koordinatörü)