Haberler

Geçmişte Kapalıçarşı" Defilesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Modacı Faruk Saraç, kuruluşunun 555. yılında Kapalıçarşı esnafı kıyafetlerinin tarihsel değişiminin bugüne uyarlandığı yeni kreasyonunu, "Geçmişte Kapalıçarşı" defilesiyle sergiledi.

Modacı Faruk Saraç, kuruluşunun 555. yılında Kapalıçarşı esnafı kıyafetlerinin tarihsel değişiminin bugüne uyarlandığı yeni kreasyonunu, "Geçmişte Kapalıçarşı" defilesiyle sergiledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Tanıtma Fonu himayesinde, Kapalıçarşı'da gerçekleştirilen defileye, modacılar, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Daha önce "Sarı Zeybek", "Padişahın Esvabı", "Geçmişten Günümüze Polis" gibi kreasyonlarıyla adını duyuran Faruk Saraç, defile öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, defileyi tarihle modayı birleştirmek amacıyla hazırladığını söyledi.

Defilenin izleyenleri tarihsel bir yolculuğa çıkaracağını aktaran Saraç, "Bu seferki yolculuğum, Kapalıçarşı. İstanbulumuzun 555 yıllık simgesi. Burada birçok esnaf ve sanatkar yetişmiş, ustalar çıraklara el vermiş, kalfa olmuşlar. Bu, beni hep etkilemişti. Beş sene önceki bir projemdi. Gün bugünmüş." diye konuştu.

Saraç, defilenin bir amacının da zanaatı, son ustalar ve çıraklarla birleştirmek olduğunu belirterek, "Son ustalarımız kaldı. Onlara biraz destek çıkmak adına, eğer Kapalıçarşı burada bir sokak verirse, kendilerine tamamıyla bir sanat ve zanaat sokağı kurmayı çok isterim." dedi.

Kapalıçarşı'da yaklaşık 4 bin dükkan olduğunu ve çarşının artık eski havasını yansıtmadığını dile getiren Saraç, yeni düzenlemelerle esnaf kültürünün, geleneğinin ve el becerilerinin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması gerektiğini belirtti.

Faruk Saraç, meslekte 35. yılına girdiğini anlatarak, defileyi, zanaat ve sanatkarlara biraz daha sahip çıkmak adına düzenlediklerini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy da defile sonrası yaptığı konuşmada, tasarımcıların verdiği emeğin büyük olduğunu aktararak, şunları söyledi:

"Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman'ın mirası olan bu güzide mesleklerin, bugün kendilerine has kıyafetler içerisinde can bulması, bizi çok mutlu etti. Ticaretin, pekala kanaatkarlık, cömertlik ve kardeşlik içinde yapılabileceğini ispatlayan, bu helal kazanca açık, haram kazanca kapalı çarşı, bizlere yüzyıllar ötesinden bir mesaj taşıyor. Bu mesajın ruhuna uygun her türlü faaliyeti desteklemeye hazırız."

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise yapılan birçok araştırmaya göre, Kapalıçarşı'nın turistlerin dünya çapında en çok tercih ettiği yerlerden olduğuna işaret etti.

Demir, 2009 yılından bu yana Kapalıçarşı'nın problemlerinin çözümü için büyük adımlar attıklarını anlatarak, çevresiyle birlikte toplam 100 bin metrekarelik bir alanın yeniden projelendirildiğini söyledi.

Kapalıçarşı restorasyon çalışmasının dünyanın en büyük projelerinden olduğuna dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

"İnşallah alt ve üst yapısıyla, taşıyıcılarıyla, gelecek 500 yıllara, bin yıllara ulaşacak bir Kapalıçarşımız olacak. Yine son zamanlarda, darbe kalkışması ve terör münasebetiyle ülkemizin hemen hemen her tarafında karşılaştığımız sıkıntılardan bir tanesini de Kapalıçarşı yaşıyor. Böylesine muhteşem ve bu kadar uzun ömürlü bir tarihi eserin, şüphesiz inişleri çıkışları olacaktır. Ben tam da tevafuk olması açısından, Faruk Bey ve onun değerli arkadaşlarının çalışmalarının, Kapalıçarşı'nın yeniden gündem olması ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin tekrar gündeme getirilmesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."

- 32 kıyafet sergilendi

Sokak satıcılarının geçişiyle başlayan defilede, oyuncu Cihan Ünal'ın seslendirdiği edebi bir metinle, kıyafetleri sergilenen mesleklerin tanıtımı yapıldı.

Defilede, "Sedefkar", "Bozacı", "Mühürcü", "Çarıkçı" ve "Yorgancı" gibi esnafın, özel bir teknikle yeniden dokunmuş toplam 32 kıyafeti sergilendi.

Uzun bir araştırma döneminin ardından hayata geçirilen projede, esnafın kullandığı aksesuarlar da aslına uygun olarak yeniden hazırlandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close