Haberler

Gazeteci Sunar'ın Yeni Kitabı Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakırlı Gazeteci-Yazar Ekrem Sunar'ın, 'Ölüme Yatmak' ile 'Hasret" isimli kitapları DO Yayınevi tarafından yayınlandı.

Diyarbakırlı Gazeteci-Yazar Ekrem Sunar'ın, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası kurulan Diyarbakır Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinde görülen PKK Ana davasıyla ilgili duruşmalardaki tanıklıklarını anlattığı 'Mazlum, Kemal ve Hayri'nin söylemleriyle; Ölüme Yatmak' isimli kitabı ile Türkiye ve Suriye'de yaşayan Kürtlerin bölünmüşlükten kaynaklanan hasretlerin anlatıldığı 'Hasret" kitabı DO Yayınevi tarafından yayınlandı.


Gazeteci Yazar Ekrem Sunar, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı 2 Nolu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nde iki yıl süren ve PKK öncü kadrolarından Hayri Durmuş, Kemal Pir, Mazlum Doğan, Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan, Akif Yılmaz, Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Ali Çiçek'in de aralarına olduğu PKK ana davasında yargılanan sanıkların önemli duruşmalarını kitap haline getirdi.


DO Yayınevi tarafından yayınlanan "Mazlum, Kemal ve Hayri'nin söylemleriyle: ÖLÜME YATMAK" isimli kitabında Ekrem Sunar, Diyarbakır Cezaevinde yaşanan işkence ve ölüm olaylarını kamuoyuna taşıyan Mehmet Hayri Durmuş'un 14 Temmuz 1982 tarihinde ölüm orucunu ilan ettiği duruşma ile birlikte o tarihte Sıkıyönetim tarafından gazetecilere uygulanan sansürü, PKK öncü kadrolarının mahkemedeki duruşlarını, itirafçıları, Askeri mahkeme heyeti huzurunda tutuklulara ve avukatlara yönelik yaklaşımlar ayrıntılı biçimde anlatıyor.
Ekrem Sunar, iddianame, mahkeme tutanakları ve duruşmada kayıt altına aldığı notlar gibi belgelerle desteklediği kitabında, İhtilal Konseyinin, kamuoyunun dikkatlerini Diyarbakır'da 13 Nisan 1981 tarihinde başlayan PKK Ana davası duruşmalarına yoğunlaştırmak maksadıyla, TRT'ye örgüte yönelik anti propaganda içerikli görüntülü bir program hazırlattığını da belgeleriyle gözler önüne seriyor. Ekrem Sunar kitabında bu konuda "Güvenlik güçlerince yakalanan PKK'nin öncü kadrosundan Mazlum Doğan ve Mehmet Hayri Durmuş ile Yıldırım Merkit gibi örgüt elemanlarının konuşmalarına da yer verilen görüntülü program, 28 Mart/6 Nisan 1981 tarihleri arasında bir hafta boyunca akşam TRT-Tv'nin Ana haber bülteninden önce yayınlandı. Programa çıkarılan ve aralarında dönemin Hilvan Belediye Başkanı Mehmet Veysi Bayık'ın da bulunduğu, esnaf, köylü, memur, öğretmen, işçi, çocuk ve ev kadını gibi 'terör mağduru' oldukları öne sürülen kişiler de, PKK'nin Hilvan ve Siverek yöresindeki eylemlerinin yol açtığı olumsuzluklar anlatılarak, kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı" diyor.


'PKK ana davası ile diğer Kürt siyasi örgüt davalarının görüldüğü Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Sıkıyönetim Askeri Mahkemelerinde görülen duruşmalarda ve adı vahşetle anılan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşananlar aradan 33 yıl geçmesine rağmen hala belleklerden kazınmadı' diyen Gazeteci-Yazar Ekrem Sunar, kitabının 'Sunuş' bölümünde 'kitabı hazırlamasındaki amacını' şöyle açıklıyor:

"Sonuç olarak, ortaya çıkışında kendisinden genellikle 'APOCU'lar olarak söz ettiren PKK'nin kuruluşu üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. 12 Eylül 1980 darbesiyle kurulan Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Nolu Askeri Mahkemesi'nde 13 Nisan 1981 tarihinde ilk kez yargı önüne çıkarılan örgüt mensuplarının yargılanmaları 24 Mayıs 1983 günü sonuçlandı. Bir gazeteci olarak söz konusu duruşmaların büyük bölümünde gerek örgütün Merkez Komite üyelerinin, gerekse diğer mensuplarının ifade ve sorgularını yakından izleme fırsatını buldum. Öncü kadroların Askeri Mahkeme heyetine 'Kürt Sorunu' konusunda konferans verir gibi verdikleri ifade ve sorguların üzerinden ise yaklaşık 32 yıl geçti. Bu süre içersinde örgütün geçmişten günümüze sarkan 'amaç ve söylemlerinde' bir sapma olup olmadığı kamuoyunda hep merak –tartışma- konusu oldu. Bu merakın kısmen de olsa giderilmesi maksadıyla, duruşmalarda kayıt altına aldığım notlarımı, mensubu olduğum Türk Haberler Ajansı'na geçtiğim haber metinlerini ve arşivimdeki mahkeme tutanaklarını süzgeçten geçirmeyi; ortaya çıkan sonucu hem kamuoyu ile paylaşmayı, hem de bir döneme ışık tutması bakımından tarihe şerh düşürmeyi görev kabul ettim."


KÜRTLRİN DİNMEYEN HASRETİ

Ekrem Sunar, "Hasret" isimli kitabında ise; Türkiye-Irak ve Suriye arasında topraklarıyla birlikte bölünen Güneydoğu'daki köylerde yaşayan Kürtlerin karşılıklı hasretleri, hasret uğruna mayın tarlalarında yaşamları son bulan insanlarla, sınırın öte yakasında ölenlerin mezarlarına vatan toprakları serpilenlerin dramını akıcı bir dille anlatıyor.

Sunar, kitabın 'Ön Söz'ünde şöyle diyor:
"Türkiye'nin Güneydoğusunda yaşayan Kürtlerin, topraklarıyla birlikte Türkiye, Irak ve Suriye arasında bölünmesini sağlayan 'Ankara Antlaşması (1921-1926) üzerinden 89 yıl geçti.Bu zaman dilimi içersinde Kürtler bu bölünmüşlükten kaynaklanan ayrılığı hep 'hüzünlü yıllar' olarak yaşadı. Bir iki adım ötesindeki 'ana toprağından', bu topraklarda kalan 'kardeşinden, bacısından, amcasından, hatta ana ve babasından' dinmeyen bir 'hasretle' söz etti. Gözyaşları içersinde yaşadıkları fırtınalı yılları anlattı çocuklarına. Anlatılan bu acılı ve fırtınalı yıllarda birbirlerine hiç kavuşamadan, birbirini görmeden göçüp gittiler, yaşantıları kayboldu.

Kürtlerin ünlü bir sözü vardır; "Gîya li ser kokaxwe şîn dibe" (Ot kendi kökünde yeşerir) diye. Sınırın iki yakasında ölenler de, anavatanlarında bıraktıkları topraklarını, hısım ve akrabalarını 'hiç olmazsa ölümünden sonra görsün' diye yüksek tepelere gömüldüler. Yaşamları boyunca içlerinden silinmeyen hasret dinsin diye.

Bu kitabın dokusu, 1902 -1990 yıllarında yaşamış iki tanığın anlatımları süzülerek hazırlandı. Tanıklardan biri Suriye'de, diğeri Türkiye'de yaşayan iki kardeş. Biri on bir aylık, ötekisi on yaşında iken ayrılan ve bir daha da birbirlerini görmeden ölen bu iki kardeşin fırtınalı yaşamları, acılı yılları ve hasretleri silinip kaybolmasın diye yazıldı; gelecek kuşaklar görsün, öğrensin diye."


Kitapta ayrıca, 1915'teki Tehcir olayı, 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanı ve 1940-1945 yılları arasında devam eden 2. Dünya savaşında; Türkiye savaşa doğrudan girmemiş olmakla beraber, savaş ekonomisinin getirdiği olumsuzluklardan kaynaklanan Kıtlık döneminde yaşanan bir takım olaylar ve BAAS rejiminin uzantısı olan Suriye yönetiminin sınırın öte yakasındaki Kürt yerleşim bölgelerine yönelik baskıcı rejimiyle ilgili tanıkların anlatımlarına da genişçe yer veriliyor.

Ekrem Sunar'ın yayınlanan "Mazlum, Kemal ve Hayri'nin söylemleriyle: ÖLÜME YATMAK" ve "Hasret" isimli iki yeni kitabı, daha önce yayınlanmış diğer kitaplarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesinin organize ettiği ve 12-17 Mayıs tarihleri arasında devam edecek Sümerpark kampusundaki Kitap Fuarında DO Yayınları standında okuyucularıyla buluşacak.

Kaynak: Temsilci / Kültür Sanat
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title