Gastronomi Şehrinin Yeni Lezzeti "Fıstıklı Çiğ Köfte Dolması"
UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te, çiğ köfte ve Antep fıstığını buluşturan yeni bir lezzet daha ortaya çıktı.
FERİDE PELİN İNAL - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te, çiğ köfte ve Antep fıstığını buluşturan yeni bir lezzet daha ortaya çıktı.
Gaziantepli 40 yıllık çiğ köfte ustası Yaşar Yılmaz, kazan yemeklerinden kebaba kadar onlarca yemeğin yapıldığı kente, "fıstıklı çiğ köfte dolması"nı da kazandırdı.
Saatlerce yoğurduğu çiğ köftenin içine boz Antep fıstığıyla dolduran Yılmaz, dolmayı tekrar fıstığa bulayarak tarihi bir mekandaki restoranında müşterilerine servis ediyor.
Çiğ köfte ustası Yaşar Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babadan kalma mesleğini büyük bir titizlikle yapmaya çalıştığını söyledi.
Küçük yaşlardan itibaren çiğ köfte yoğurduğunu anlatan Yılmaz, "58 yaşındayım. Kendimi bildim bileli çiğ köfte yaparım. İstanbul'da çiğ köfte fabrikası kurdum. Ama sonra 'Etli yapmam' gerek dedim. İki sene önce yeniden Gaziantep'e gelerek bu mekanı açtım. Herkes yerinde taze taze yiyor." dedi.
"Taze tüketilmesi gerektiği için dışarıya gönderemiyoruz"
Doğal malzemeler kullanmaya çalıştığını ifade eden Yılmaz, "Çiğ köfteyi doğal zeytinyağı ve cevizle yoğuruyorum. 14 çeşit baharat kullanıyorum. Sonrasında içli köfte gibi oyup içerisini boz Antep fıstığıyla dolduruyorum. Sonra leğen dediğimiz bir kabın içerisinde fıstığa bulayarak servis ediyorum. Fıstıklı çiğ köftelerin tanesi 15 lira. İçine yaklaşık 70 gram fıstık kullanıyorum." diye konuştu.
Günde 60 porsiyona yakın fıstıklı çiğ köfte dolması sattıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi:
"Benim 225 çeşit şekillendirmem var. Çiğ köfte dolma adını verdiğim bu lezzet, fıstığının bol olmasından dolayı çok tutuldu. Sosyal medyada da 1 milyonu aşan takipçimiz var. Müşterilerimin yüzde 75'i yabancı. Gören yerinde tadıyor. Taze tüketilmesi gerektiği için dışarıya gönderemiyoruz. Gaziantep'te çiğ köfteyi dürüm yaparak yerler. O yüzden lavaş ekmeğimizi tandır fırınında yapıyoruz. Yine fıstık koyarak sıcak sıcak servis ediyoruz."
Sırrını miras bıraktı
Yaptığı köftenin sırrını kimseyle paylaşmadığını dile getiren Yılmaz, "Ben köftemi yaparken yanıma kimseyi sokmam. Sırlarımı oğullarımla bile paylaşmadım. Köftenin sırrını bir kağıda yazdım, hanıma verdim. Benden sonra hangi oğlum yapmak isterse ona ver dedim. Bu meslek benim babamdan kaldı. Benden sonra da devam etmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.
Yılmaz, farklı bir projesi olduğunu dile getirerek, "Yarım kiloluk paketlerde malzemeleri hazırlayacağım. Alan kişiler sadece et ekleyip çiğ köfteyi yoğuracak." dedi.