Game Of Thrones" Tasarımcısından "3d" Kursu
Konsept tasarımcısı Onur Can Çaylı, "Zamanında benim ilham almam için bana yol göstermesi gereken insanların eksikliğini çektim. Ben bugüne kadar almam gereken eğitimleri alabilseydim, belki de çalıştığım projelerin tasarımcısı değil yönetmeni olacaktım.
MUSA ALCAN - Konsept tasarımcısı Onur Can Çaylı, "Zamanında benim ilham almam için bana yol göstermesi gereken insanların eksikliğini çektim. Ben bugüne kadar almam gereken eğitimleri alabilseydim, belki de çalıştığım projelerin tasarımcısı değil yönetmeni olacaktım. Ülkemi koşulsuz seviyorum ve buradaki sanatçılar da benim gibi hayallerini gerçekleştirsin ve varmak istedikleri noktaya daha kolay varsınlar istiyorum. Medya Akademisi bu noktada bana destek verdi ve eğitimlere başlıyoruz." dedi.
İstanbul Medya Akademisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın GENÇDES projesi kapsamında ücretsiz olarak "3D Konsept Tasarım" eğitimi düzenleyecek. Yeni yetenekler ve tasarımcıların kazanılması hedeflenen kurs, Hollywood'tan gelen ünlü konsept tasarımcısı Onur Can Çaylı ile 26 Kasım'da başlayacak.
Dizayn, çizim teknikleri, canlı model çizimi, program uygulama teknikleri, yaratıcı fikir geliştirme ve 3D (3 Boyutlu) konsept oluşturma teknikleri gibi eğitimler sonunda, başarılı katılımcılara "3D Konsept Tasarım" sertifikası verilecek.
İsmini daha çok "Game Of Thrones (Taht Oyunları)" dizisindeki tasarımlarıyla duyuran Onur Can Çaylı AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika'daki film sektöründe yaklaşık 8 yıldır çalıştığını ve dünyaca ünlü birçok stüdyoda iş yaptığını söyledi.
Türkiye'de güzel sanatlar ve grafik tasarım okuduğuna dikkati çeken Çaylı, "Amerika'da animasyon ve görsel efekt üzerine master yaptım. 'Spiderman', 'Man in Black', 'Avengers', 'Terminator', 'Antman', 'Unbroken', 'Strangerthings', 'The Hunger Games' gibi filmlerde, televizyon dizileri ve bilgisayar oyunlarında çalıştım. 'Game of Thrones' dizisinde çalışmayı çok istemiştim ama olmamıştı. Sonra dizinin işleri, çalıştığım stüdyoya geldi. Ben şuna inanıyorum, gönülden istediğin şey, gün geliyor seni buluyor." diye konuştu.
"Sinema sektörüyle bağ kuran eğitim sistemine ihtiyaç var"
Çaylı, yaptığı tek bir işin görselini sosyal medyada paylaştıktan sonra adının duyulduğunu belirterek, "Şaşırdım ve insanların tepkileri beni sevindirdi doğrusu. Aynı zamanda o güne kadar çalıştığım onca projeden haberdar olmamaları ve bir anda böyle bir farkındalık oluşması da beni biraz düşündürdü. Üzerinde çalıştığım karakterin sürpriz bir karakter olması değişik bir etki yarattı ve böylece insanlar beni tanımış oldu." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'de 3D tasarım alanında çok iyi işler yapan stüdyolar ve buralarda çalışan yetenekli sanatçılar var." diyen Çaylı, evrensel boyutta görsel efekt tasarımı için ise daha kat edilmesi gereken yollar olduğunu bildirdi.
Çaylı, Türkiye'de de Hollywood teknolojisi kullanıldığına işaret ederek, sanatsal ve estetik konularda, işi bir boyut ileri götürecek püf noktalarında eksik kalındığını ifade etti.
Yapılan işlerde uzmanlaşmanın şart olduğuna vurgu yapan Çaylı, sinema sektörüyle bağ kuran ve sektörün taleplerine göre, takım ruhuna sahip sanatçılar yetiştiren bir eğitim sistemine ihtiyaç olduğunu anlattı.
Onur Can Çaylı, başarılı olmanın hayal kurarak başladığını aktararak, şunları söyledi:
"Zamanında benim ilham almam için bana yol göstermesi gereken insanların eksikliğini çektim. Ben bugüne kadar almam gereken eğitimleri alabilseydim, belki de çalıştığım projelerin tasarımcısı değil yönetmeni olacaktım. O yüzden zamanında benim ihtiyaç duyduğum şeylere ihtiyaç duyan insanlara yardımcı olmak istiyorum. Ülkemi koşulsuz seviyorum ve buradaki sanatçılar da benim gibi hayallerini gerçekleştirsin ve varmak istedikleri noktaya daha kolay varsınlar istiyorum. Medya Akademisi bu noktada bana destek verdi ve eğitimlere başlıyoruz."
Türk sinemasında bir ilk
"3D Konsept Tasarım" kursunda, Amerikan sektörünü esas alan bir eğitim tarzıyla, profesyonel ortamda gerçek bir uygulamacı olmayı anlatacaklarını kaydeden Çaylı, kursta başarı gösteren öğrencileri, şu anda yapım aşamasında olan kendi film projesine dahil etmek istedikleri bilgisini verdi.
Öğrencilerin, öğrendiklerini film aracılığıyla pratiğe dökebileceklerini ifade eden Çaylı, sözlerini şöyle tamamladı:
"İstanbul Medya Akademisi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı çok büyük bir iş yapıyor aslında. Görsel İletişim ve Tasarım bölümü öğrencisi ya da mezunlarıyla, dijital tasarım platformlarına temel seviyede hakim, hayal gücü yüksek, sanal ortamda karakter çizim ve yaratım becerilerini geliştirmek isteyen herkes kursa gelebilecek. Biz de Bülent Turgut'un yapımcılığında, konseptleri bana ait olan bir görsel efekt filmi yapacağız. Hollywood standartlarında, gerçek oyuncularla, özel görsel efektlerin olduğu bir film. Bu filmde, 3 boyutlu bir dünya kurgulanacak. Burada kendi kültürel değerlerimizi evrensel bir dille, hem ülkemizde hem dünyada anlatmak istiyoruz. Biz Türkiye'de bu sektörün gelişmesini istiyoruz ve bu yapılan filmlerle Türk sinemasında ve eğitim sisteminde gerçekten bir ilki gerçekleştireceğiz. Ben bunun sözünü veriyorum."
Başvuru süresi yarın dolacak kurs için detaylar, İstanbul Medya Akademisi'nin internet sitesinden incelenebilecek.