Haberler

Frig Vadisi'nin 40 Yıllık Rehberi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'da yaşayan Muzaffer Uyan, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya arasında yer alan Frig Vadisi'nin 40 yıldır rehberliğini yapıyor.

ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da yaşayan Muzaffer Uyan, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya arasında yer alan Frig Vadisi'nin 40 yıldır rehberliğini yapıyor.

Bir dönem Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevinde de bulunan Uyan, yıllardır üstlendiği Frig Vadisi'nin gönüllü rehberliğini emekli olduktan sonra daha aktif olarak sürdürüyor.

Milattan önce 900-600 tarihlerinde Frig uygarlığına ev sahipliği yapan vadi, Kapadokya benzeri kaya oluşumları, kaya mezarları, kiliseler, sığınma ve barınma amaçlı oyulan mağaraları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatını Afyonkarahisar'ın tarihi ve turistik değerlerinin tanıtımına adadığını söyledi.

Kamuda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 15 yıl önce emekli olduğunu belirten Uyan, kentin tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtımı için 40 yıldır çalıştığına dikkati çekti.

Uyan, bunun için sürekli çeşitli kaynaklardan bilgi edinerek kendisini geliştirmeye çalıştığını anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Afyonkarahisar'ın tarihi ve kültürel varlıklarını uzmanlarından öğrendim. Mesela Kurtuluş Savaşı'nın geçtiği bütün alanları, Yunan mevzilerini bazı albaylarla inceleyerek öğrendim. Şu anda Afyon'daki gerçek şehitliklerin yerini tam anlamıyla bilen yok. Daha önce de Tınaztepe isimli bir kitap çıkartmıştım. Tam üç yıl dağlarda Yunan mevzilerinin fotoğraflarını çektim. O bölgedeki yaşlılarla konuştum. O döneme ait onlardan değişik bilgiler aldım."

Üniversiteden uzmanlarla bölgenin florası ve faunasını inceleme imkanı bulduğunu, yer altı mağaralarının keşfini yapan ekipte yer aldığını dile getiren Uyan, "Afyonkarahisar'ın çok farklı bir jeolojik yapısı var. Frig Vadisi'ndeki kayalıklarının bulunduğu alana 'galadya volkanitleri' deniliyor. Bu arazide birçok mağarayı inceledim. Fakat hala içine girmediğimiz pek çok mağara var. Yani burası Nevşehir, Kayseri gibi tamamen volkanik arazidir." diye konuştu.

Renkli peri bacaları bulunuyor

Uyan, Frig Vadisi'nin çok geniş bir alanı kapsadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vadiyi 5 günde tam anlamıyla gezip bitiremezsiniz. Burada endemik türlerimiz var. Türkiye'de sadece 3 yerde bulunan Apollo kelebeği bunlardan birisidir. Frig Vadisi'nin ana merkezi Eskişehir'deki Yazılıkaya'dır. Oradan sonra en çok eserin bulunduğu yer ise Afyonkarahisar'dır. İscehisar'ın Seydiler beldesinden başlayan özel turizm kuşağı isimli bir yolumuz var. Bu toplam 120 kilometre uzunluğunda fakat bazı noktalara araç gidemiyor. Mecburen yürümek zorundayız. Bu bölgede peri bacaları o kadar çok ki, renkli peri bacalarının bulunduğu yerler var. Ben oralara tahrip olmasın diye turları götürmüyorum. Ancak ana yol güzergahındaki eserleri gösteriyoruz."

Vadide Aslantaş, Yılantaş ve mezar odalarıyla Maltaş açık hava tapınağının mutlaka görülmesi gereken mekanlar olduğunu aktaran Uyan, yılda en az 30 tura rehberlik ettiğini dile getirdi.

Uyan, Friglerin ünik eserlerinin sadece bu bölgede bulunduğunu vurgulayarak, "Burası gerçekten çok büyük bir turizm potansiyeline sahip. Ancak 1980'lerde Nevşehir ve Ürgüp'ün çektiği sıkıntıyı şu anda Afyonkarahisar çekiyor. Frig Vadisi'nin en büyük eksikliği buradaki konaklamanın yetersizliği. Kalacak yer sıkıntısı olunca, vadiye ziyaret de günübirlik oluyor." ifadesini kullandı.

Uyan, yüksek hızlı trenin devreye girmesi, ulaşım imkanların artması ile vadiye daha fazla turistin gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close