Haberler

Filmmor İstanbul Modern’de!

Filmmor İstanbul Modern’de!
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın Dört Bir Yanından Kadın Yönetmenlerin Filmleri Gösterilecek

İstanbul Modern Sinema, 12-20 Mart tarihlerinde 9. Filmmor Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Kadınların Sineması, Kadınlardan Ortadoğu, Kendine Ait Bir Cüzdan, Annelik Meselesi, Cinsiyetler gibi bölümlerin yer aldığı festival kapsamında İstanbul Modern Sinema'da dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin çektiği 24 film gösterilecek.

Kadınların Sineması bölümünde Türkiye'den gösterilecek 2010 yapımı filmler arasında İlksen Başarır'ın 47.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Senaryo" Jüri Özel Ödülü'nü kazandığı "Atlıkarınca" filmi ve Giritlilerden kayıp kızlara, işçi kadınlardan izdivaç programlarına uzanan birbirinden farklı filmler bulunuyor.

Kuzey Afrika sinemasının birkaç kadın yönetmeninden biri olan Faslı Farida Benlyazid'in toplu film gösterimi ilginç kadın portreleri sunuyor.

KADINLARIN SİNEMASI / WOMEN'S CİNEMA

Bu Masal Böyle Bitmez / Aquest Conte No S'ha Acabat

İspanya

2010, DVCam, Renkli, 24', İspanyolca ve Katalanca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Leonor Sanchís, Isabel Martínez, Núria Costa, Irene Colell, Itsasne Gaubeca

Yakışıklı prensini bekleyen güzel prensesler, kurtarılmayı bekleyen kadınları kurtaran güçlü kahramanlar, kötü üvey anneler… Bu masal hep böyle mi sürecek? Film, kadınlar, erkekler, çocuklar, feministler, akademisyenlerle konuşarak masallardaki kadınlık ve erkeklik rollerini irdeliyor.

Kortej / El Cortejo

İspanya / Spain

2010, HD, Renkli, 14', İspanyolca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Marina Seresesky

Capi mezarlıkta çalışmaktadır. Rutin hayatında onu heyecanlandıran, her gün beklediği tek şey, kocasının mezarını ziyaret eden Marta'nın gelişidir. O Capi'nin son umududur.

Namus Saikiyle / An Act of Dishonour

Kanada / Canada

2009, 35 mm, Renkli, 92', İngilizce ve Dari, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Nelofer Pazira

Afganistan'daki bir köyde sürüp gitmekte olan hayat, belgesel çekmek üzere Kanada'dan gelen bir grup sinemacı ile değişir. Tüm köy ahalisi film ekibine yardımcı olmaya çalışan Mena'in karşısına çıkacaktır.

O Gün / Ce Jour Là

Fransa / France

2010, HD, Renkli, 15', Fransızca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Sandra Städeli

François'nın beklenmedik ölümü karşısında Claire, yaşamını paylaştığı bu insanın izlerini saklamaya karar verir.

Paris/Seksi / Paris/Sexy

İskoçya, İngiltere

2010, HD, Renkli, 24', İngilizce

Yönetmen: Ruth Paxton

Bütün köy Greer'de bir tuhaflık olduğunu düşünür. Babasıyla birlikte uzak, köhne bir ormanda yer alan çiftlik evinde yaşayan Greer çalışma günlerini yerel bakım evindeki yaşlı hastalarla ilgilenerek, geri kalan zamanını da babasına bakarak geçirmektedir. Babasına olan sevgisine rağmen, kendi yaşamının dar sınırlarının ötesinde bir yaşam hayal eden Greer'in hayatına Françoise ve Seamus'un girmesiyle her şey değişecek, hayalleri gerçek olacak mıdır?

Pembe Sariler / Pink Saris

İngiltere, Hindistan / England, India

2010, DigiBeta, Renkli, 96', Hintçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Kim Longinotto

Sampat küçük yaşta gelin gittiği ailede fiziksel şiddete maruz kalır. Alışılanın aksine mücadele verip aileyi terk eder. 14 yaşında, 3 aylık hamile ve evsiz olan Rekha'nın çocuğunun babasıyla evlenmesine kast sistemi izin vermez. 15 yaşındaki Renu'nun kocası tarafından terk edilmiş, kayınpederinin tecavüzüne uğramıştır. Kim Longinotto bu belgesel ile kamerasını Kuzey Hindistan sokaklarına adalet anlayışlarını yaymaya çalışan pembe sarılı kadınlarına çeviriyor.

Rosa

Arjantin

2010, 35 mm, Renkli, 10' 35'', İspanyolca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Mónica Lairana

Evinin mutlak sessizliğinde Rosa yemek yer, televizyon izler, banyo yapar ve hayatının ikinci baharındaki bir kadından beklenmeyen şeyler yaşar...

Skinhead Kızlara Teşekkürler / Thank you Skinhead Girl

İngiltere

2009, HD, Renkli, 45', İngilizce

Yönetmen: Sharon Woodward

Film, İngiltere'de 70'lerin sonu ve 80'lerin başında işçi sınıfının başlattığı Skinhead hareketine, modasına, müziğine, tarihine bakıyor. Yönetmen, bütün gençlik grupları içerisinde belki de en çok yanlış anlaşılan bu hareketi kişisel deneyimleri eşliğinde anlatıyor.

Yaşam Belirtisi / Les Signes Vitaux

Kanada

2009, 35 mm, Renkli, 87', Fransızca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Sophie Deraspe

Simone kendini hayattan uzak, eksik ve köksüz hissetmektedir. Annesini kaybedince, ölmek üzere olan insanlara yardım etmeye başlar. Bembeyaz, çetin bir güzelliğe sahip Quebec kışı bu ince işlenmiş dramda seksle şiddet arasında kalan çıplak boşluk için zengin bir metafor sunuyor. Simone'un ölümün ortasında hayat arayışı ile sevgilisi olmayı reddettiği başarısız bir müzisyenle yaşadığı cinsel romantizm arasında geçen gerilimli dramı için...

KADINLARIN SİNEMASI / TÜRKİYE

Atlıkarınca

Türkiye / Turkey

2010, 35 mm, Renkli, 96', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: İlksen Başarır

Sevil ve Erdem çocuklarıyla yaşadıkları küçük kasadaban İstanbul'a taşınır, yaşamları değişmeye başlar. Kızları Sevgi'deki değişikliğin, içe kapanıklığın ve mutsuzluğun farkına varan Sevil evin kapalı kapılarının ardındaki sırları kurcalarken Erdem trafik kazasında yaşamını kaybeder ve sırlar ortaya çıkar. Küçük bir ailenin her üyesi hayatları boyunca tek başlarına taşımak zorunda kalacakları gerçeklerle, kendilerine bile itiraf edemedikleri bir sırla baş başa kalmışlardır. Bir babanın iki çocuğuna uyguladığı cinsel tacizi konu alan bu iddialı yapım 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal'da "En İyi Senaryo" jüri özel ödülünü kazanmıştı.

Barış İçin Israr Ediyoruz

Türkiye

2010, DV, Renkli, 37', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Melek Ulagay Taylan

"Kadın Kenti" ilan edilen Diyarbakır 8 Mart 2010'daDemokratik Özgür Kadın Hareketi toplantısı için Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen kadınları ağırladı. Diyarbakır'da ve dünyada kadın olma halleri, barış, militarizm ve şiddet gibi konular bu üç gün boyunca paneller, söyleşiler, sanatsal etkinliklerle kadınlar tarafından tartışıldı. Film, bu üç günün izini sürüyor.

Beklerken / Çavlirê

Türkiye

2010, DV, Renkli, 51', Kürtçe, Türkçe ve İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Hatice Kamer

Yatalak annelerine bakan, çocukları "dağa çıkmış" iki kız kardeş… Biri iki kez oğlunun ölüm haberini alır, ama kesin bir bilgiye ulaşılamadığı için yine de büyük bir umutla beklemeye devam eder. Diğeri ise, şarkılarıyla tanınan kızını bir süre önce çıkan bir çatışmada kaybettiğini öğrenir. Bu iki kız kardeşin dünya ile kurdukları tek bağ ise, çocuklarının kliplerini izleyebildikleri televizyondur.

Bizim Mahallenin Giritlileri

Türkiye

2009, DVCam, Renkli, 98', Türkçe, Giritlice ve Yunanca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Şehbal Şenyurt, Bülent Arınlı

Halikarnasos, yani bugünkü adıyla Bodrum'un Giritli Mahallesi olarak da anılan "Kumbahçe" ve Girit'in Kandiya kentinde mübadeleden sonra oluşturulan Nea Halikarnasos… Film, bu iki Akdeniz mahallesinin sakinlerinin yaşamlarını, göç ve mübadelenin hüzünlü anılarını izleyiciyle buluşturuyor. Dilleri, dansları, türküleri, tarihleri ortak olan bu iki mahalle sakinlerinin yaşamına, anılarına tanıklık ederek iki kültürün bugününü anlatıyor.

Bölge

Türkiye

2010, DV, Renkli, 40', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil

Yedi kadın işçi. Türkiye'nin dört ayrı şehrinde dört ayrı serbest bölge. Etrafını çeviren yüksek duvar veya tel örgülerle bir çalışma kampını andıran bölgeler. Bu belgeselde, Türkiye'nin serbest bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına ilişkin tanıklıkları, deneyimleri, yaşamla ilgili beklentileri yer alıyor. Filmde yalnızca bölgenin değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını çevreleyen tel örgüler de belirginleşiyor.

İki Tutam Saç - Dersim'in Kayıp Kızları

Türkiye

2010, DV, Renkli, 58', Türkçe, Kürtçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Nezahat Gündoğan

Filmde, 1937-38 yıllarında çoğunluğu Kürt-Alevi olan Dersim-Tunceli'ye yönelik askeri harekât, ölümler, sürgünler sonrası rütbeli askerlere verilen yüzlerce kız çocuğunun, kayıp kızların öyküleriyle, uzun yıllar görülmeyen, bilinmeyen, konuşulmayan bu gerçeklerin izleri sürülüyor. Öğrenmek, hatırlamak ve yüzleşmek için…

Kamerayla İzdivaç

Türkiye

2010, DigiBeta, Renkli, 52', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Doğa Kılcıoğlu

Sahne arkasında sunucu programının iyi geçmesi için, evlendirilmek üzere seçilenler ise "hayırlı bir kısmet için" dua ediyorlar. Işıklar yanıyor, gelen işaretle seyirciler ayağa kalkıp alkış tutuyor: Esra Erol ile İzdivaç başlıyor… "Kriterler" uyarsa izdivaç gerçekleşiyor, uymazsa "ya kısmet" yarınki program bekleniyor. İzdivaç programlarının alâmet-i fârikasına dair bir belgesel…

Pippa'ya Mektubum

Türkiye, Fransa

2010, DigiBeta, Renkli, 60', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Bingöl Elmas

Dünya barışı için beyaz gelinlikle, Milano'dan otostopla yola çıkan Pippa Bacca'nın yolculuğu Türkiye'de uğradığı saldırıyla çok üzücü bir şekilde sonlanmıştı. Film, yönetmenin, Bacca'nın beyaz gelinlikle Milano'dan başlayan ve yarım kalan yolculuğunu siyah gelinlikle ve otostopla devam etmesini anlatıyor. Yönetmen, Bacca'nın son otostop yaptığı yerden başlayıp Suriye sınırında sona eren yolculuğunda, güven, barış, korku, kötülük, kadınlık-erkeklik halleri ile yüzleşiyor.

SAHNE KADINLARIN

Üç Etek - Erguvan

Türkiye

2010, DV, Renkli, 20', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Melek Özman, Yasemin Temizarabacı, Ülkü Songül, Elif Sakin, Ezgi Hamzaçebi, Hilal Ünal

İstanbul'da yüz yıl içinde sokaklar, sahiller, evler hızla değişti. Moda, yasaklar, kanunlar da öyle. Ama kadınların kılık-kıyafet, hal-hareket derdi hep baki kaldı. Söz, yüz yılda değişen ve değişmeyenlere tanıklık eden dört kadında.

Üç Etek - Lila

Türkiye

2010, DV, Renkli, 15', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Melek Özman, Ülkü Songül, Tuğçe Canbolat, Yasemin Temizarabacı, Aslı Elif Sakallı, Deniz Nihan Aktan, Gülşen Duran, Hande Çayır, Sinem Bilgi Demir, Simge Vurtok

Kadın dolmuşa adım atmaya çalışır, etekleri dolaşır. Kadın metronun dik merdivenlerini çıkmadan eteklerini çekiştirir. Kadının eteklerindeki taşlar çok ağırdır, adım atacak takati kalmaz bazen. Başa çıkma gayretini elden bırakmaz yine de. Eteklerinin zil çaldığı da olur…

Üç Etek - Mor

Türkiye

2010, DV, Renkli, 11', Türkçe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Melek Özman, Ülkü Songül, Güneş Bodur, Hümeyra Erdin, Tuğçe Canbolat, Orsen Küçüktamer

Bir gün dilediğim gibi sokaklara çıksam. Sokak kılığım, sokak tedirginliğim, yok sayıldığımın işaretleri olmaksızın… Şirin Tekeli Sokağı'ndan sapıp Arzu Okay Açık Hava Sineması'na varsam… Bir İstanbul düşlesem ve gerçek olsa…

FARİDA BENLYAZİD TOPLU GÖSTERİMİ

Entrikalar / Keid Ensa

Fas, İsveç, Tunus, Fransa

1998, 35 mm, Renkli, 88', Arapça, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Farida Benlyazid

Lalla'nın babası zengin bir tüccardır. Annesini kaybeden Lalla'nın tüm kaprislerini dadısı çeker. Bir gün terasta fesleğenlerini sularken kralın oğluyla karşılaşır. Aşktır belli ki ama karşılıklı değildir. Hayatın şımarttığı Lalla umursanmamayı kabul edemez ve prensin ilgisini çekmek için hiçbir eylemden kaçınmaz. 1999 yılında Fas'ta en büyük gişeyi yapan bu Benlyazid filmi, ezeli cinsiyet savaşları üzerine, Akdeniz'in iki yakasındaki kadınların kuşaklardır kızlarına anlattığı fettan bir masal uyarlaması.

Kazablanka, Kazablanka

Fas, İsveç

2002, 35 mm, Renkli, 90', Arapça ve Fransızca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Farida Benlyazid

Film, genç bir kızın ölümü üzerine sözde ekonomik iyileşme adı altında, adalet adına uygulanan tazminat ödemelerini sorguluyor. Rida Lamrini'nin "Kasablanka'nın Muktedirleri" isimli, kendilerini yasanın üzerinde ve dokunulmaz görenler üzerine yazdığı romandan uyarlanmış bir film.

Tancalı Juanita / La Vida Perra de Juanita Narbony

Fas, İspanya

2005, 35 mm, Renkli, 105', İspanyolca, Arapça, Fransızc ve İngilizce, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Farida Benlyazid

Mitler şehri Tanca'da doğan ve ölen bir İspanyol olan Juanita'nın yaşam öyküsünü anlatan film yine Tanca'da doğup uzun yıllar yaşayan İspanyol yazar Angel Vazquez'in kült romanının uyarlanmış. Şehirden farklı ve sıcak kesitler sunan filmde kadının Fas toplumundaki yerine odaklanıyor. Ait olduğu zamana ayak uydurmayı reddeden bir kadına dair ilginç bir portre...

KADINLARDAN ORTADOĞU

Her Gün Bayram / Chaque Jour Est Une Fete

Fransa, Lübnan, Almanya

2009, 35 mm, Renkli, 87', Fransızca, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Dima El-Horr

Lübnan'da üç kadın aynı otobüsle, aynı yere yolculuk yapmaktadır: erkekler hapishanesine. Kadınlardan biri evlendikleri günden beri hapiste olan kocasını ziyarete, diğeri ise yine uzun zamandır mahkûm olan kocasına boşanma kağıtlarını imzalatmaya gitmektedir. Üçüncü kadın ise bu yolculuktan pek memnun değildir çünkü hapiste gardiyan olan kocasına, evde unuttuğu silahını götürmektedir. Başıboş bir kurşunun fırlamasıyla bir rüyayı andıran bu içsel yolculuk bir kabusa dönüşür…

Nar Ağaçları / Pomegranates and Myrrh

Filistin, Almanya, Fransa, İngiltere, Kuveyt

2009, 16 mm, Renkli, 98', Arapça, İngilizce ve İbranice, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Najwa Najjar

Filistinli yönetmen sakin ve etkileyici bir dille anlattığı ilk filminde dansçı Kamar, Zaid ile harika bir düğünle birleşir. Ardından Zaid toprağından vazgeçmeyi reddettiği için hapse atılır. Kamar hem sorumlu bir eş olarak kocasına destek olmaya çalışır hem de dans etmekten ve hayallerinden vazgeçmek istemez. Dans öğretmeni Kais'nin yıllar sonra Lübnan'dan dönmesi ve Kamar ile ilgilenmesiyle işler sarpa sarar… Bu başarılı festival filmi İsrail'de yaşayan bir Filistinlinin gündelik mücadelesini gözlemlerken, sıkıntı karşısında cesaret üzerine çekici bir hikâye anlatıyor.

ANNELİK MESELESİ

Doris

İsveç

2009, DVCam, HD, Renkli, 75', İsveççe, İngilizce Altyazılı

Yönetmen: Anna Erlandsson, Carin Bräck, Mia Hulterstam, Cecilia Actis, Cecilia Torquato, Maria Eng, Lena Koppel, Åsa Johannisson, Lena Hanno-Clyne, Anna Hylander

Doris, tamamı kadınlar tarafından yapılan, kadınlar hakkında sekiz kısa filmden oluşan, animasyon, aksiyon ve dram karışımı bir uzun metraj. Asi ve kararlı kadınların başrollerde olduğu bu filmle kadınlar, televizyon ve sinemada sunulan kadın ve erkek önyargılarını değiştirme olasılığını arıyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close