Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Fetö'nün Darbe Girişimine Tepkiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat dergileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Edebiyat dergileri, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.

Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derginin 1972'den beri yayın hayatını kesintisiz devam ettirdiğini belirterek, "Türk Edebiyatı Dergisi, 1980 darbesine giden süreçte, 4 Nisan 1980 tarihinde yazı işleri müdürü İsmail Gerçeksöz'ü şehit vermiş köklü bir yayın organıdır." dedi.

Aslan, derginin daima milletin, milli kültürün ve demokrasinin yanında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türk Edebiyatı dergisi ülkemizin sosyal ve ekonomik refahının, huzurunun, toplumsal barışının demokrasiyle mümkün olacağına ve gelişeceğine inanmaktadır. Bu anlayışını olağanüstü dönemlerde bile tavizsiz bir şekilde sürdürmüştür. 12 Eylül darbesi sürecinde yayınlanan sayılar bunun yüz ağartıcı birer göstergesi olarak arşivlerde durmaktadır. 15 Temmuz'da Türkiye ve milletin karşı karşıya kaldığı menfur darbe girişimini şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bu süreçte Türk milletinin gösterdiği metanet, basiret ve vatanseverliğin takdire şayan olduğunu düşünüyoruz. Türk milleti bir kez daha büyük bir millet olduğunu tüm dünyaya göstermiş ve milli iradeye sahip çıkmıştır. Türk Edebiyatı dergisi ve camiası demokrasiye karşı girişilen her türlü teşebbüse karşıdır." ifadelerini kullandı.

Dergah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ayçil, darbe girişimini kınadıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Ülkemize 'yerli, milli ve bağımsız' çizgiden sapan, dışarlıklı tesirlere açık hareketlerin verdiği büyük hasarı bir kez daha tecrübe etmiş olduk. Darbeye karşı insanlık ödevini yerine getirirken şehit düşenlere rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz."

"Türkiye eski Türkiye değil"

Hece Yayınları ve Dergileri İmtiyaz Sahibi Ömer Faruk Ergezen, Türkiye'nin geçmişinde Kabakçı Mustafa ve Patrona Halil isyanlarının da yer aldığını hatırlatarak, şunları ifade etti:

"Yeniçeri Ocağı'nın yok edilmesi de. 23 Temmuz 1908 inkılabı da 31 Mart Vakası'nı izleyen darbeler de deneyim dağarcığımızda duruyor.

Edebiyat, sanat, düşünce özgürlük içinde boy atar. Edebiyatçı, sanatçı, entelektüel özgürlük ortamında verimli, üretken olabilir, sahih ve sahici kalabilir. Darbe girişimi bir kez daha bize özgürlüğün kıymetini hatırlattı."

Ergezen, yönetimlerin ancak toplumsal onay ile ayakta kalabileceğinin altını çizerek, yönetimin sürdürülebilirliğinin toplumsal rızaya bağlı olduğu düşüncesini aktardı.

Darbe girişimine karşı, halkın gösterdiği tepkinin büyüklüğü ve güzelliğinin gelecek adına umut ve güven kaynağı olduğunu dile getiren Ergezen, şöyle devam etti:

"Bugün dede olanlar diyor ki, 'Biz o gün sokağa çıksaydık Menderes'i asamazlardı.' Bugün 40 yaşında olanlar 80 darbesinde çocuktu, onlar hatırlıyor, o buz gibi korkuyu. Bugün 30'lu yaşlarını idrak edenler 28 Şubat'ı hatırlıyor. Hafızalarda kalanlarla son 15 yılda insana yakışır bir hayatı yaşadığını bilenler, aradaki farkı biliyor. Türkiye eski Türkiye değil."

Ömer Faruk Ergezen, Hece dergisi olarak 15 Temmuz gecesinden itibaren sokakta olduklarını söyleyerek, Kızılay, Yeni Mahalle, Akıncılar ve Külliye çevresinde dehşet verici ölümlere, harabeye dönüşen kurumlara tanık oldukları bilgisini paylaştı.

Sokaklarda yaşanan kanlı hengamenin içinde her görüşten insanı gördüklerinin altını çizen Ergezen, şu değerlendirmeyi yaptı:

"İşaretleri, kıyafetleri ve sloganlarıyla toplumun bütün kesimlerini içinde barındıran bu kitlenin tek yürek olup bu hain saldırıları bertaraf etmesi her türlü takdirin üzerindedir, kahramancadır, gurur vericidir. Geleceğe dair ümitlerimizi artırmıştır. Olanlar o denli sarsıcı ki, hiç şüphesiz şiirlerde, öykülerde yerini bulacaktır. Bugün ne söylesek yavan kalıyor. Gerçek o kadar çıplak ki bugün söz, henüz kaybettiğimiz canlar sıcakken sadece bir dipnot hükmündedir."

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title