Haberler

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi, Dünya Belleği Listesi'nde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya edebiyatında, en uzun ve bütünlük sahibi gezi kitabı olarak kabul edilen "Seyahatname"'nin listeye alınması önerisi, Dünya Belleği Uluslararası Danışman Komitesi Toplantısı'nda kabul edildi

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Evliya Çelebi'nin "Seyahatname"si, UNESCO'nun Dünya Belleği Listesi'ne girdi.

Topkapı Sarayı Müzesi ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi'nde yer alan Evliya Çelebi'nin "Seyahatname"sinin Dünya Belleği Listesi'ne alınması önerisi, Güney Kore'nin Gwangju kentinde düzenlenen Dünya Belleği Uluslararası Danışman Komitesi Toplantısı'nda kabul edildi.

Dünya edebiyatında yazılmış en uzun ve bütünlük sahibi gezi kitabı olan Seyahatname, gerek Osmanlı İmparatorluğu'nun geniş betimlemelerine yer vermesi gerekse yazarın yaklaşık kırk sene boyunca (1640-1680) farklı yerlere gerçekleştirdiği ziyaretleri içermesiyle geniş bir panorama sağlıyor.

Seyahatname, Osmanlı'nın dünyaya bakış açısı, coğrafyası, yer betimleme, idari, şehir kurumları, sosyal ve iktisadi sistemlerin yanı sıra din, folklor, rüya tabirleri ve bireyin kendi kavrayışları gibi alanları içeren bir öngörü de sunuyor.

-Dünya Belleği'ne giren eserler koruma altına alınıyor

UNESCO'nun 1992 yılından beri sürdürdüğü Dünya Belleği programı insanlığın tarihi, kültürel ve sosyal belleğini oluşturan ve savaşlar başta olmak üzere çeşitli doğal felaketler veya sosyal nedenlerle ortadan kaybolma tehlikesi bulunan belge ve bilgilerin, insanlığın ortak değerleri olarak korunmasını ve dijital ortamda paylaşılmasını sağlıyor.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun başvurularıyla 2001'de Boğaziçi Üniversitesi Gözlem ve Deprem Araştırma Enstitüsü Kandilli Rasathanesi El Yazmaları ile Boğazköy Hitit Tabletleri, 2003'te ise İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi İbn-i Sina Yazmaları Koleksiyonu Dünya Belleği Listesi'ne dahil edilmişti.

Dünyanın her yerinden koruma altına alınan yüzlerce eserlerin bulunduğu listede, İran "Nizami Koleksiyonu", Gürcistan "Bizans Yazmaları", Özbekistan "Hz. Osman'ın Kuran-ı Kerim'i", İngiltere "Magna Carta", Almanya "Beethoven'ın 9'uncu Senfonisi", Sırbistan "Nicola Tesla'nın Arşivi", Fransa "İnsan Hakları Orijinal Bildirgesi (1789)", ABD "Oz Büyücüsü" ile yer alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close