Eski Kitap" Tutkusu, Kütüphane Kurdurdu
Görüntü Dökümü: Kitapçıdan detay görüntüler, Kitapçını sahibi Ali Sönmez ile röportaj, "Eski kitap" tutkusu, kütüphane kurdurdu Erzurum'da yaşayan çevre mühendisi Ali Sönmez, eski kitap ve ilk baskı kitaplardan oluşturduğu kütüphanesinde misafirlerini, soba üzerinde demlediği çay, aynı sobada pişirdiği patates ve kestane ile ağırlıyor Sönmez: "Gittiğim şehirlerde uğradığım ilk yer kitapçılar.
Görüntü Dökümü:
Kitapçıdan detay görüntüler,
Kitapçını sahibi Ali Sönmez ile röportaj, "Eski kitap" tutkusu, kütüphane kurdurdu
Erzurum'da yaşayan çevre mühendisi Ali Sönmez, eski kitap ve ilk baskı kitaplardan oluşturduğu kütüphanesinde misafirlerini, soba üzerinde demlediği çay, aynı sobada pişirdiği patates ve kestane ile ağırlıyor
Sönmez: "Gittiğim şehirlerde uğradığım ilk yer kitapçılar. Kitaplarımı, eski kitapçıları dolaşarak topladım. Kayseri'ye, Bursa'ya gidip oralardan kitap getirdim"
Erzurum'da yaşayan çevre mühendisi Ali Sönmez, eski kitaplara olan tutkusundan dolayı dolaştığı şehirlerden topladığı kitaplarla, 8 bin kitaplık bir kütüphane kurdu.
Öğrencilik yıllarında, ikinci el kitap alıp satarak kendine harçlık çıkarma düşüncesiyle yola çıkan Sönmez, çevre mühendisi olduktan sonra da mühendislik yapmayarak, kitapçılık işini sürdürdü.
Türkiye'nin bir çok kentini dolaşan ve bu sayede 8 bin kitap toplayarak kütüphane oluşturan Sönmez, gelen misafirleri için soba üzerinde çay demleyip, kestane, fırında patates ve mantarlar ikram ediyor.
Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitap toplamaya öğrencilik yıllarında başladığını ve daha sonra kitap evi kurduğunu söyledi.
Üniversite yıllarında başlayan kitap tutkusunun her geçen biraz daha arttığı belirten Sönmez, "Tabi ki bu zaman içinde kitaplara ilgi ve alakam ilerlemeye başladı. İlk öğrencilik yıllarımda sadece ikinci el kitap satarak geçimimi sağlamaya çalıştım. Aradan geçen 10 yılda bu mekanı ortaya çıkardım" diye konuştu.
Sönmez mekanını, Erzurum'da değişik bir kültür sanat evi olması ve üniversite öğrencileri ile vatandaşların rahatlıkla derslerini çalışacakları bir yer olarak tasarladığını anlattı.
Gelen misafirlerinin hem kitap okuduklarını hem de soba üzerinde demlenen çayı içtiklerini belirten Sönmez, şöyle konuştu:
"İnsanların, ev ortamında vakitlerini geçirmeleri için burasını kurdum. Kitap işini ticari olarak yaparken bunun yanından kitap hastalığı oluşmaya başladı. Her gittiğim şehirde ikinci el kitapları almaya çalıştım. Eski basım kitaplar, eski tarihi el yazmaları, Osmanlıca kaynakları ve bunların ilk basım kitaplarını biriktirme hastalığı oluştu. 10 yıl içinde kendime ait 8 bin kitabım oldu. Tabi ki bu kitaplar çoğaldıkça kültürel ve sosyal sorumluluğum iyice arttı. Gittiğim şehirlerde ilk uğradığım yer kitapçılardır. Kitaplarımı, eski kitapçıları dolaşarak topladım."
Sönmez, 10 yıllık eski kitap uğraşının kendinde hastalık haline geldiğini ifade ederek, "Bu bence bir insanda iyi bir zaafiyet örneği olarak gösterilebilir. 'Eski kitap olsa da yeni okuyan biri için ilk kitaptır' felsefesine sahibim. Bu felsefeyle eski kitap basımı bende tiryakilik oluşturdu" şeklinde konuştu.