Ermenek Turizm Yatırımları ile Parlayacak
Karaman'ın Toroslar üzerine kurulu ilçesi Ermenek, son yıllarda yapılan yatırımlarla turizmde cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.
MEHMET ÇETİN - Karaman'ın Toroslar üzerine kurulu ilçesi Ermenek, son yıllarda yapılan yatırımlarla turizmde cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyor.
Tarih öncesi çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olan ilçenin tarihi, araştırmalara göre 4 bin 500-5 bin yıl öncesine uzanıyor. Bölgede Hitit, Aka, Babil, Pers, Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerinin izlerini görmek mümkün. Birçok antik kent ve tarihi kalıntılar ilçe sınırları içerisinde hala keşfedilmeyi bekliyor.
İlçe, tarihi dokusunun yanı sıra bozulmamış doğal güzellikleri ile de dikkati çekiyor. Çam, ardıç ve sedir ormanlarıyla kaplı Ermenek yaylaları, henüz yeterince bilinmiyor.
Ermenek Çayı üzerine kurulan Ermenek Barajı'nın oluşturduğu göl, turkuaz ve yeşilin buluştuğu eşsiz manzarası ise görsel bir şölen sunuyor.
Ekonomisi madencilik ve tarıma dayalı ilçenin, son dönemde atılan adımlarla turizmden de hak ettiği payı alması hedefleniyor.
Keşfedilmeyi bekleyen tarihi değerler
Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Ekim 2014'te meydana gelen maden faciasının ilçeyi derinden yaraladığını söyledi.
Madenciliğin ilçedeki tek geçim kaynağı olmaması için yıllardır çaba harcadıklarını anlatan Sözkesen, özellikle turizmin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Bölgenin, tarih, doğa ve kültür turizmi açısından son derece zengin olduğuna işaret eden Sözkesen, şöyle devam etti:
"El değmemiş, bakir doğal zenginliklerimiz var. Tarihi ve kültürel değerlerimizin birçoğu hala keşfedilmeyi bekliyor. Yapılan araştırmalarda tarihe ışık tutacak, henüz envanterlerde kayıtlı olmayan kalıntılar bulunuyor. Kazı yapılmasını bekleyen onlarca ören yerimiz var. Hem ilçe hem de köylerimizde restore edilip turizmin hizmetine sunulmayı bekleyen tarihi konaklarımız bulunuyor."
Eşsiz güzellikteki Turkuaz Göl
Sözkesen, Ermenek Barajı'nın yapılmasıyla, Torosların ortasında eşsiz güzellikte bir göle sahip olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Burası oldukça büyük bir göl. Renginden dolayı adını 'Turkuaz Göl' koyduk. Bu renkte bir gölü başka yerde bulmak zor. Gölün etrafında küçük bağlar var. Göl kenarına ve bu bağlara ulaşım için yollar yaptık. Yolların bir kısmını sıcak asfaltla, bir kısmını da parke taşı ile döşeyeceğiz. Bağlarla göl birleşmiş vaziyette. Bu bağlarda konaklama yerleri yapılacak. Organik, taze sebze ve meyve üretilecek. Misafirlerimiz her türlü ihtiyaçlarını bu bağlardan karşılayabilecek. İlçemiz eko turizmin merkezi olacak."
"Su sporları merkezi olmaya adayız"
Turizm yatırımları kapsamında gölde tekne turlarının başlatıldığını bildiren Sözkesen, şu bilgileri aktardı:
"Belediyemize ait 7 gezi teknemiz var, gece ve gündüz gezi yapılabiliyor. Bir adet 200 kişilik gezi gemisi bulunuyor. İskele olmadığı için henüz gezi gemimiz faaliyette değil. İskele ve liman projesini hazırlayıp Ulaştırma Bakanlığına sunduk. Sonuç bekliyoruz. Göl kenarında turizme hizmet edecek piknik alanları, çay bahçeleri, lokantalar, spor alanları yapıldı. Gölde yüzme havuzu bulunuyor. Her türlü su sporları yapılabilmesi için her şey hazır. Su sporları takımı oluşturuldu. Su sporları merkezi olmaya adayız. 750 rakımlı Turkuaz Göl'de ziyaretçiler, deniz kenarında bulabilecekleri her türlü faaliyeti yapma imkanına sahip olacaklar. Tarihimiz, kültürümüz, doğal güzelliklerimiz ve gölümüzle insanları Ermenek'e bekliyoruz."
Sözkesen, tekne gezilerine yoğun ilgi olduğunu vurgulayarak, "Adana, Mersin, Konya, Antalya ve Ankara başta olmak üzere birçok yerden ziyaretçiler geliyor. Özellikle hafta sonları dolu. Umutluyuz. Artık ilçemizin kömürle değil, turizmle anılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.