Engelsiz Kalemler" Okuyucuyla Buluştu
Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nda engelli yazarlar, "Engelsiz Kalemler" adlı etkinlikte okuyucularla bir araya geldi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nda engelli yazarlar, "Engelsiz Kalemler" adlı etkinlikte okuyucularla bir araya geldi.
Engelsiz Dünya Platformu Medya Komisyonu Başkanı İnci Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarda bir ilk yaşandığını belirterek, Türkiye'den ve dünyadan engelli yazarların ve engellilerle ilgili çalışmalar yapan kurumların bir araya geldiğini söyledi.
Fuarda kendilerine ayrılan özel bir alanın bulunduğunu belirten Ertuğrul, buranın "Engelsiz Aşçılar" kısmında, engelli aşçıların hazırladığı yiyeceklerin insanlara sunulduğunu aktardı. Ertuğrul, başka bir bölümde de engellilerle yaşama kültürünü geliştirmek ve onları anlamak için fuarı ziyaret edenlere, tekerlekli sandalyenin monte edilişinden bir görme engelliye nasıl yardım edileceğine kadar eğitimlerin verildiğini vurguladı.
İnci Ertuğrul, "Genar araştırma şirketi de katılımcılar üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor. Bu araştırmalar insanların engelli vatandaşlarla iletişiminde bize yol gösterecek. Engelliler bugün burada olmaktan gerçekten çok mutlu. İlk defa kitap yazıp burada okurlarla buluşan engelliler var. Engelliler CNR'de hayallerini gerçekleştirdiler. Bugün burada engellilere karşı oluşan yanlış algıyı yıkıyoruz" ifadesini kullandı.
"Hayata Dokunmak", "Kör Öyküler", "Fati'nin Maceraları" ve "Abese Ruhu" isimli kitaplarını fuarda sergileyen, doğuştan görme engelli Halis Kuralay, "Fuarda engelli yazarların olması bizi çok sevindirdi. İnsanlar, engelliliğin yazarlığa mani olmadığını gördüler. Engelli olmak birçok şeyi anlatmaya, ifade etmeye teşvik ediyor. Birçok boyutu var, psikolojik olarak da kendiniz memnun oluyorsunuz, sosyolojik boyutu da var, toplumla ilişkiler anlamında çok güzel mesajlar verebiliyorsunuz" diye konuştu.
1986'da liseden mezun olduğunu ifade eden Kuralay, şunları söyledi:
"Uzun zamandır yazmaya çalışıyorum. Görme engelliler için dergi çıkarttık. Kitap yazmaya karar verdim ve ilk kitabım 'Hayata Dokunmak'tı. Daha sonra engellileri çocuklara daha doğru anlatmayı amaçladığım 'Fati'nin Maceraları' isimli çocuk kitabımı kaleme aldım. Yazmak eskiden beri sevdiğim bir şeydi. Bugün burada eserlerimi insanlarla paylaşmaktan mutluyum."
Fuara Aydın'dan katılan Fatih Çelik ise, yazmaya lise yıllarında başladığını, şiirler, denemeler kaleme aldığını kaydetti. 'Çığlık' isimli romanının birinci baskısını bitirdiğini aktaran Çelik, fuarın engelliler hakkındaki yanlış düşünceleri değiştirmesi açısından çok önemli olduğunu, insanların engellilerin de bir şeyler üretebildiğini görerek şaşırdığını ifade etti.
Fuar, 13 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.