Haberler

Engellerini Tiyatro ile Aşıp Hayata Tutunuyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya'da tiyatro ekibi kuran bedensel ve zihinsel engelliler, engellerini bu sayede aşıyor.

ENES SANSAR - Amasya'da tiyatro ekibi kuran bedensel ve zihinsel engelliler, engellerini bu sayede aşıyor.

Türkiye Sakatlar Derneği Amasya Şubesi bünyesinde 4 yıl önce, bedensel ve zihinsel engelli 25 kişi tarafından kurulan tiyatro ekibi, Amasya Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerinden Orhan Bol'dan eğitim alarak, kentte düzenlenen etkinliklerde sahneye çıkıyor.

Bugüne kadar 30'a yakın skeçte rol alan engelliler, son olarak "Kiracı" isimli tiyatro oyununu sahneye koydu. Eski milli güreşçi Mahmut Demir ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel de bu oyunda küçük roller alarak ekibe destek verdi.

Bol: "Tiyatro, öz güvenlerinin gelişmesini sağlıyor"

Ekibe gönüllü eğitmenlik yapan Orhan Bol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilere eğitim verirken zorlansa da başarılı olduklarını gördüğünde çok mutlu olduğunu söyledi.

Ekipteki birçok engellinin hayatının, tiyatro sayesinde değiştiğini vurgulayan Bol, "Çoğu engelli arkadaşımız, evden dışarı çıkmaya, arkadaş ortamında konuşmaya dahi çekinirken, şimdi kalabalık önünde marifetlerini gösterir duruma geldi." ifadesini kullandı.

Tiyatro sayesinde, engellilerin birlikte hareket ettikleri zaman ne kadar başarılı olduklarını ispatladıklarını vurgulayan Bol, ekipte bulunan engellilerin, önce biraz tedirgin olduklarını ama başardıklarında öz güven kazandıklarını belirtti.

Bol, kurdukları ekiple 4 yıldır skeçler yaptıklarını anlatarak, "Bu sene skeç değil de oyun oynamaya karar verdik. Bu kapsamda 'Kiracı' oyununu sahneye koyduk. Arkadaşlarımızın büyük özverileri oldu. Engelliler, duygularını, düşüncelerini oyunla daha fazla dile getirebilecekler." dedi.

Metin: "Tiyatroyla tanıştığımdan beri yeniden doğmuş gibiyim"

Doğuştan bedensel engelli Taner Metin, 3 sene önce tiyatroyla tanışmasından sonra hayatında çok şeyin değiştiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Engelli olan olmayan herkese, sanat ve sporla ilgilenmeyi tavsiye ediyorum. Tiyatroyla tanıştığımdan beri yeniden doğmuş gibiyim. Tiyatroya başladıktan sonra öz güvenimdeki artışı kendim de fark ettim. Tiyatro, öz güvenimin gelişmesine çok yardımcı oldu. Tüm engelli arkadaşlarım, sosyal faaliyetlere katılsın. Bu tür faaliyetlerin içinde olmaya gayret ederlerse, öz güvenleri daha çok yerine gelir."

Engelli Mustafa Arslan ise yıllardır içine kapanık olan dünyasını, tiyatro ile aydınlatmaya başladığını dile getirerek, "Kendimi ifade etmeyi, tiyatro sayesinde öğrendim. Tiyatro ile öz güvenim yerine geldi. Engelli arkadaşlarıma kendilerine güvenmeyi, içine kapanık olmamayı tavsiye ediyorum. Daima kendileriyle barışık olsunlar." diye konuştu.

Demir: "Onlardaki yaşama sevinci kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor"

Eski milli güreşçi Mahmut Demir de engellilerin oynadıkları skeç ve oyunlarda küçük roller alarak onlara yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalıştığını vurgulayarak, "Engelliler de toplumumuzun bireyi. Kendilerine acınmasını istemiyorlar. Sevinç ve üzüntülerinde onların yanında olmak için oyunlarında rol alıyorum." dedi.

Nurcan Yurt Şenel ise daha önce hiç tiyatro oyununda rol almadığını belirterek, "Arkadaşlarımla birlikte olmaktan o kadar mutlu oluyorum ki her faaliyetlerine koşarak geliyorum. Küçük bir rol de olsa onlarla birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Onlardaki yaşama sevinci, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close