Devlet Tiyatroları, Çocuklara Yatırım Yapıyor
DT Genel Müdürü Kurt: "DT'nin bulunduğu ve turne yaptığı illerde, tiyatroya hiç gidemeyen yoksul çocuklarımıza tiyatroyu götüreceğiz. Böylece, DT'nin 17 çocuk oyununu, yoksul çocuklarla paylaş...
TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle yeni bir projeye başladıklarını belirterek, "DT'nin bulunduğu ve turne yaptığı illerde, tiyatroya hiç gidemeyen yoksul çocuklarımıza tiyatroyu götüreceğiz. Böylece, DT'nin 17 çocuk oyununu, yoksul çocuklarla da paylaşacağız" dedi.
Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük önem verdikleri tiyatro izlemeyen çocukları tiyatroyla buluşturma projesinin 2014'ün Ocak ayında başlayıp sezon sonuna kadar süreceğini söyledi.
Turnelerle ve ücretsiz temsillerin aralıksız gerçekleştirileceğini bildiren Kurt, "Geleceğin seyircilerini, tiyatroyu hiç bilmeyen çocuklarımızdan da başlayarak tiyatroya getirmiş olacağız" diye konuştu.
Kurt, proje kapsamındaki çocukların tespit edilmesi için valilikler, kültür ve turizm il müdürlükleri, milli eğitim müdürlükleri, sosyal hizmetler müdürlükleri ve özel teşebbüslerle görüşüleceğini de ifade etti.
-"Amaçladığımız hedefe ulaştık"
Sezonun yeni başlamış olmasına rağmen yerli oyunlara seyircinin ilgisinin fazla olduğunu anlatan Kurt, şunları söyledi:
"Sezon yeni başladı ama yerli oyunlara seyircinin ilgisi çok. Yerli yazarlarımızı ön plana çıkartalım istemiştik, o da yerini buldu. Neredeyse bütün oyunlarımızı, bütün bölgelerimizde ful oynuyoruz. Sezon açıldığından bu yana yerli oyunlara ilgi çok fazla, turnelerimizde de bütün oyunlar doluyor hatta seyircilerin yer bulamama sıkıntısı var. Amaçladığımız hedefe ulaştığımızı söyleyebilirim. Farklı dünya görüşlerinden yerli yazarların eserlerini de bulmak mümkün, o yüzden çok isabetli bir karar verdiğimizi düşünüyorum. Seyirci sayısında da önemli bir artış var."
-" DT, can yakıcı tartışmaların dışında tutulmalı"
Kurt, DT'nin Türkiye'yi kucaklayan, herkese değer veren bir kurum olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:
"DT, Türkiye'de yaşayan her vatandaşın kurumu, o yüzden her yere turne götürüyoruz ve yaptığımız her işte kardeşliğimizi, birlikteliğimizi pekiştiren işler yapmak istedik. Yazarlarımızı da öyle seçtik. 'Onun rengi bu, bunun rengi şu' diye bakmıyoruz, bizim için bütün renkler önemli. Bu kurum da bu ülkedeki herkese hizmet etmek için var, biz gidebildiğimiz yere kadar farklı dünya görüşlerine sahip yazarlarımızın oyunlarıyla herkese gidiyoruz, herkes de bize geliyor. Çok önemli bir görev yapıyoruz. DT'yi, sanat üreten, insana dair iş yapan bir kurum olduğu için can yıkıcı tartışmaların uzağında tutmak gerekir."
-Türk dünyası Dede Korkut tiyatroları festivali
Uluslararası Türk Kültür Teşkilatınca (TÜRKSOY) 20. Yılı Madalyasına layık görülen Kurt, Türk dünyasının kültür ve sanat alanındaki işbirliğinin çok değerli olduğunu dile getirdi.
Kurt, daha önce Azerbaycan'da Türk cumhuriyetlerinin tiyatro yöneticileriyle bir araya gelerek, Dede Korkut'un eserlerini tiyatro festivaline dönüştürme kararı aldıklarını belirtti.
Bu karar neticesinde Konya'daki "Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali"nde, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan ve Tuva'dan 4 Dede Korkut eserinin davet edildiğini bildirdi.
Kurt, onun dışında Türk dünyası tiyatro topluluklarının Adana, Trabzon, Antalya ve Ankara'daki "Küçük Hanımlar Küçük Beyler" tiyatro festivallerinde yer vereceklerini söyleyerek, "Türki cumhuriyetlerle ilişkilerimiz son derece sıcak, iyi. Bunu ne kadar yükseltebilirsek, festivallere dahil edersek biz de karşılıklı gidip gelirsek, sanat yoluyla kültürel alışverişimiz daha da artacak. Kardeş ülkeler birbiriyle daha da kaynaşacak. Bu alanda ne kadar hizmet edersek o kadar başarılı oluruz" diye konuştu. - Ankara