Haberler

Denizin Dibindeki Bin Yıllık Amfora Yığını Büyülüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ayvalık açıklarında, 24 metre derinlikte bulunan Prigos Batığı ve amfora yığını, AA tarafından su altında görüntülendi.

EMRAH ELMAS - Ayvalık ilçesi Maden Adası açıklarında bulunan Prigos Batığı ve binlerce amforanın (iki kulplu, dibi sivri, dar boyunlu, karnı geniş testi) oluşturduğu ihtişamlı görüntü, izin alıp bölgede dalış yapan su altı tutkunlarını denizin mavi derinliklerde adeta büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarıyla koruma alanı olarak tescillenen ancak şimdiye kadar herhangi bir arkeolojik çalışma yapılmayan batığın yer aldığı bölgede binlerce amfora da bulunuyor.

Bölgede, 10'uncu yüzyılda bir geminin bölgedeki Prigos kayalıklarına çarparak battığı tahmin edildiği için bu adın verildiği tarihi mekanda tepe oluşturan amforalar, su altındaki canlılarla renkli görüntüler sergiliyor. Geçmişi yaklaşık bin yıl öncesine kadar gittiği tahmin edilen amforaların sağlam kalması ve ilk günkü özelliklerini koruması da dikkati çekiyor.

Söz konusu tarihi mekandaki ihtişamlı görüntü, izinle dalış yapanları adeta büyülüyor. Testilere ve gemiye zarar gelmemesi için bakanlık tarafından koruma alanı ilan edilen mevkide dalış ve avlanma yapılamıyor.

Amforalar, alınan özel izin sonrası AA ekibince görüntülendi.

Dalış ekibine rehberlik eden Kubilay Kılıç, amforaların bölgede bulunmasına yol açan geminin kayalıklara çarpmasına, fırtınalı hava koşullarının neden olduğunun sanıldığını söyledi.

Enkazın yüzeyden 24 metre aşağıda bulunduğu bilgisini veren Kılıç, "Geminin üzerinde normalde olması gerekenden fazla amfora var" dedi.

Su altı fotoğraflarını yorumlayan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kaan Şenol ise bu amforaların, 10'uncu yüzyıl başlarında Tekirdağ civarında üretildiğinin tahmin edildiğini anlattı.

Bunların genelde o dönemde ihracat aracı olarak kullanıldığını aktaran Şenol, "Yaptığımız araştırmalara göre şarap taşımacılığında tercih ediliyordu. Bu tür batıklara özellikle Marmara Denizi'nde rastlamak mümkün ancak Kuzey Ege'de yıllardan bu yana koruma altına olan bir alanda bu kadar çok sayıda amforanın olması güzel. Bölgede kapsamlı bir arkeolojik çalışma yapılırsa bu yığının altında gemiye ait parçaların bulunması da mümkün olabilir" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Kültür Sanat
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title