Davul İmalatçılarının Yüzü Ramazanda Gülüyor
Ramazanda, Türk Tasavvuf Musikisinde önemli bir yeri olan, halk arasında def olarak da bilinen "bendir" ve tarihin en eski müzik aletlerinden "davul"un kullanımının yaygınlaşması, enstrüman imalatçılarının yüzünü güldürüyor.
FERİDE PELİN İNAL - Ramazanda, Türk Tasavvuf Musikisinde önemli bir yeri olan, halk arasında def olarak da bilinen "bendir" ve tarihin en eski müzik aletlerinden "davul"un kullanımının yaygınlaşması, enstrüman imalatçılarının yüzünü güldürüyor.
Türkiye'de son dönemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlayan, Türk Tasavvuf Müziğinin yanında Türk Halk Müziğinde en çok kullanılan ritm aleti bendir ve hemen bütün halkların kültürlerinde yeri olan, Türk vurmalı çalgılarının da sembolü olarak kabul edilen davul, ramazanda vatandaşların sahura kaldırılmasında kullanımının yanı sıra ramazan eğlencelerinin de vazgeçilmezi haline geliyor.
Genellikle 40 ile 55 santimetre çapında daire şeklindeki bir kasnağa deri germek suretiyle imal edilen, günümüzde daha çok polyester gerilerek üretilen bendir ile kasnak ip ve deriden farklı boylarda üretilen davul, Gaziantepli ustaların elinde zahmetli bir süreçte imal ediliyor.
Enstrüman imalatçısı Mehmet Esmeray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in enstrüman yapımında önemli bir il olduğunu söyledi.
Müzikle amatörce ilgilenenler için üretilen aletlerin büyük çoğunluğunun Gaziantep'te üretildiğini ve tüm Türkiye'ye satıldığını kaydeden Esmeray, ürettikleri aletleri en ince detayına kadar titiz çalışmalarla ortaya çıkardıklarını anlattı. Esmeray, Türkiye'de birçok ithalat ve toptancı firmalara bendir ve davul gönderdiklerini belirtti.
Ramazanda gelen talepler nedeniyle hem bendir hem de davul yapımına yoğunlaştığını dile getiren Esmeray, "Ramazan geldiğinden beri davul ve bendir talebinde artış oldu. Biz de ağırlıklı olarak bu aletleri üretiyoruz. Davul, bendir ve darbuka üretiminin çoğunluğu Gaziantep'te yapılıyor." dedi.
Çoğu sektörde olduğu gibi kendi alanlarında da yurt dışından gelen ucuz ürünlerin bulunduğunu aktaran Esmeray, birçok enstrümanın Türkiye'ye Çin başta olmak üzere yurt dışından geldiğini, bu ürünlerin Türkiye'de yapılan enstrümanlardan çok daha düşük kalitede olduğunu ifade ederek, Türkiye'de bunları çok kaliteli yapabilecek pek çok usta bulunduğunu söyledi. Enstrüman yapan ustalara destek verilmesini isteyen Esmeray, şöyle devam etti:
"Müzik aleti üreticilerine destek verilmesi gerekiyor. Örneğin gitarların çoğunluğu yurt dışından geliyor. Burada daha kalitelilerini yapacak ustalarımız var. Ama bunun için de sermaye ve destek gerekiyor. Bu aletlerin tamamını biz üretsek kendi ülkemizdeki insanımız çalışır, istihdam yaratılır. İş yeri sahibi vergi ve sigorta yatırmak zorunda kalır. Hem insanımız hem devletimiz kazanır. Ayrıca müzik aleti üreticileri ustalık belgesi alamıyorlar. Ustalık belgesini almak isteyenler var. Biz burada bendir, davul üretiyoruz. Daha birçok müzik aleti üreten arkadaşlarımız var. Bu belge bizim bu işi profesyonel anlamda yaptığımızı kanıtlayacak."
"Bine yakın davul üretimi yaptık"
İmalatçı Mehmet Hayri Yonka da diğer aylara göre ramazanda daha çok davul üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.
Sadece Gaziantep'te değil şehir dışından da kendilerine talepler geldiğini belirten Yonka, ramazanda yoğun bir şekilde davul ve bendir yaptıklarını ifade etti. Yonka, "Ramazan başladığından beri üretimde artışlar oldu. Antep geneli için bine yakın davul üretimi yaptık. Zaten vurmalı çalgıların büyük çoğunluğu da buradan gider." diye konuştu.