Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Crr Türk Müziği Topluluğu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CRR Türk Müziği Topluluğu, 26 Ekim'de sizlerle...Anlatım: Sadun AksütTopluluk Şefi: R.Hakan TaluTürk müzik tarihimiz içinde 1900'ün ilk yıllarından itibaren çokça yayınlanmaya başlanan taş plak kayıtlarından oluşan döneme baktığımızda karşımıza en başta gelen isim olarak Tanburi Cemil Bey çıkar. Tanbur'un yanında kemençe, lavta, yaylı tanbur ve viyolonsel sazlarını da büyük bir ustalıkla çalan Cemil Bey adeta bu sazların icrasında hem teknik hemde kullandığı sesler ve anlayış olarak yeni bir kapı açmıştır.

CRR Türk Müziği Topluluğu, 26 Ekim'de sizlerle...

Anlatım: Sadun Aksüt

Topluluk Şefi: R.Hakan Talu

Türk müzik tarihimiz içinde 1900'ün ilk yıllarından itibaren çokça yayınlanmaya başlanan taş plak kayıtlarından oluşan döneme baktığımızda karşımıza en başta gelen isim olarak Tanburi Cemil Bey çıkar. Tanbur'un yanında kemençe, lavta, yaylı tanbur ve viyolonsel sazlarını da büyük bir ustalıkla çalan Cemil Bey adeta bu sazların icrasında hem teknik hemde kullandığı sesler ve anlayış olarak yeni bir kapı açmıştır. Yaptığı kayıtlar ile kendi devrinde ve daha sonraki yıllarda sadece İstanbul'da değil makam teorisinin kullanıldığı büyük bir coğrafyada hayranlıkla takip edilen, saygı duyulan Cemil Bey'in önemli bir özelliği de birçok müzisyenin onun açtığı kapıdan geçerek onun yolundan yürümesidir.

Tanburi Cemil Bey 1871'de İstanbul'da doğmuştur, vefatı ise yine aynı şehirde 1916'dadır. Bu cümleyi bir başka şekilde söylersek içinde bulunduğumuz yıl Tanburi Cemil Bey'in 100. sene-i devriyesidir.

Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu, bu önemli yılda ses dünyamızın büyük ustasına duyduğu saygı ve vefanın bir ifadesi olarak "Yüz Yılın Sazendesi Tanburi Cemil Bey" başlıklı konseri gerçekleştirmektedir. Tanburi, hoca Sadun Aksüt'ün, Cemil Bey üzerine anlatımı ile yapılacak olan bu konserde sadece Cemil Bey'in saz ve söz eserleri değil, plaklarında icra ettiği değişik formlardaki eserler, oğlu Mesud Cemil Bey'in ve öğrencilerinden Refik Fersan'ın besteleri de seslendirilecektir.

Kaynak: Etkinlik.io / Kültür Sanat
title