Haberler

"Çok Sesli Gösteri" 5 Dilde Avrupa Yolcusu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Besteci ve orkestra şefi Göçmen'in hazırladığı "Çok Sesli Gösteri", gelen talepler üzerine İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerine çevrilerek Avrupa'da sahnelecek Göçmen: "Bu tamamen kendi topraklarımızda yaratılmış ve kendi müziklerimizin ağırlıklı olduğu, içinde seğmenlerin dans ettiği,

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Besteci ve orkestra şefi Musa Göçmen'in hazırladığı "Çok Sesli Gösteri", gelen talepler üzerine İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca'ya çevrilerek Avrupa'da sahnelenecek.

Göçmen, AA muhabirine, artık Türkiye'nin de kültür ihraç eden bir ülke haline geldiğini belirterek, "Çok Sesli Gösteri"nin, önce İngilizce ardından Avrupalı organizatörlerce İtalyanca, Fransızca ve İspanyolca hazırlanmasının teklif edildiğini anlattı.

Bu sayede Türk kültürünün evrensel sanat kodlarıyla pek çok farklı kültürle buluşacağını söyleyen Göçmen,  "Bu tamamen kendi topraklarımızda yaratılmış ve kendi müziklerimizin ağırlıklı olduğu, içinde seğmenler de dans ettiği, Aşık Veysel türkülerinin bulunduğu ve kültürümüzün farklı dillerde, farklı ülkelerde, farklı kültürlerde yer alacağı bir gösteri" diye konuştu.

Göçmen, çeviri sürecinin bir haftaya kadar tamamlanacağını ve daha sonra dil koçlarıyla çalışacağını söyleyerek, Anadolu ve dünya turnesinin konserlerin ocak ayından itibaren başlayacağını ifade etti.

- "Çok sesli müzik hayatın her alanında"

2011 yılında oluşturduğu ve "Yazdıktan sonra ortaya çıkan işin dünyada başka bir örneği olmadığını fark ettim" dediği gösterinin, müzikle ilgili her şeyin eğlenerek öğrenilebileceği interaktif bir gösteri olduğunu söyledi.

Göçmen, gösterinin sonunda kimsenin sahneden ayrılmayıp çocukları sahneye çağırdığını ve onların da soru sorup, çalmak istediği enstrümana dokunduğunu, fotoğraf çektirip gönlünce eğlendiğini de kaydetti.

Her yaştan çocuğun keyifle izlediği gösteriyle "10 sene sonrasına büyük bir yatırım yapmış olduğuna" işaret eden Göçmen, şunları dile getirdi:

"Hayatımızın her alanı çok sesli müzik zaten. Bizim yaptığımız çok sesli orkestral müziğin sevilmesi ve bilinmesi çünkü hala kontrbasa biz kemanın büyüğü diyorsak halk arasında, demek ki bizim bunu anlatamama sorunumuz var çünkü bunun kontrbas olduğunu bir kez söylediğimizde herkes bunu anlayacak durumda. Ama Anadolu'da kaç çocuk ya da yetişkin hayatında kontrbas görmüştür ki, önemli olan onu biz götüreceğiz, biz anlatacağız, biz dolaştıracağız. Çok Sesli Gösteri'nin güzelliği burada, ailece izlenecek bir gösteri. Bu gösterinin gerçek amacı insanların bu hayat koşturmacasında birbirinden uzaklaştığı zamanda ailesiyle hep beraber zaman geçirip eğlenebilecekleri ve öğrenebilecekleri bir gösteri oluşturmaktı. Çok da başarılı olduk çünkü gelen seyirci kitlesi çocuk, anne, baba, babaanne, dededen oluşuyor."

"Klasik müzik beklentisiyle gelenlerin vay haline"

Göçmen, "Gösteriyi ilk duyanlar klasik müzik sevdirme çabası olarak düşünüyor ama bu gösteri Bach'tan başlayıp Gangnam Style ile bitiyor, klasik müzik beklentisiyle gelenlerin vay haline, çünkü içinde rock da var, türkü de var, la bamba da hip hop da var, hayatın kendisi bu zaten" diye konuştu.

Göçmen, gösterideki müziklerin bulunduğu bir albümün de ocak ayından itibaren raflarda yer alacağını da sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close