Çin ile Batı Arasındaki Temas Bilinenden Daha Eski
Çin ile Batı arasındaki bağın, bin 500 yıl öncesine dayandığı belirlendi.
Çin ile Batı arasındaki bağın, bin 500 yıl öncesine dayandığı belirlendi.
BBC'nin haberine göre, bölgede çalışmalar yürüten arkeologların bulguları, Çin ile Batı dünyası arasındaki temasın, gezgin Marco Polo'nun Çin'e gitmesinden önce de var olduğunu ortaya koydu.
M.Ö. 221'de Çin Hanedanlığını kuran İmparator Çin Şı Huang'ın Terra Kotta ordusunun Antik Yunan'dan esinlenerek yapılmış olabileceğini kaydeden arkeologlar, antik Yunan dönemi esnaflarının, M.Ö. 3. yüzyılda Çin'de eğitim vermiş olabileceğini ifade etti.
İlk İmparator Çin Şı Huang'ın mozolesinde görevli Uzman Arkeolog Li Şiucen, Çin'in ilk imparatoruyla Batı arasında İpek Yolu'nun açılışının öncesinde yakın temasın olduğuna dair kanıtları olduğunu söyledi. Li, bunun da ilişkilerin, bilinenin çok öncesine dayandığına işaret ettiğini vurguladı.
Li, "Terra Kotta ordusu, Akrobat ve bronz heykellerin, antik Yunan heykelciliği ve sanatından etkilenerek yapıldığını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.
Viyana Üniversitesinden Profesör Lukas Nickel, İmparator Çin Şı Huang'ın mezarında yakın zamanda bulunan sirk akrobatı heykellerinin, Li'nin söylediklerini destekler nitelikte olduğunu belirtti.
İlk İmparatorun, Büyük İskender'in hayatını kaybettiği M.Ö 323'ü takip eden yüzyılda Yunan heykellerinin, Orta Asya'ya getirilmesinden etkilendiğini belirten Nickel, Yunan heykeltıraşların yerli halkı eğitmek için bölgede bulunduklarını düşündüğü söyledi.
Yapılan farklı bir çalışma da, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Avrupalılara özgü mitokondriyal DNA izlerine rastlandığını ortaya çıkardı. Bunun da Batılıların ilk imparatordan önce ülkeye yerleşmiş olabilecekleri ve burada yaşayıp ölmüş olabileceklerine işaret ettiği kaydedildi.
İmparator Çin'in mezarının da bilinenden ve Mısır'daki Krallar Vadisi'den 200 kat daha büyük olduğunun keşfedildiği kaydedildi. Mezarda, ilk imparatorun birlikte olduğuna inanılan, ağır yaralı kadınların kalıntıları ve imparatorun ölümünden sonra iktidar mücadelesinde öldürüldüğü sanılan büyük oğluna ait olduğu tahmin edilen kafatasına rastlandığı bildirildi.
Avrupalı gezgin Marco Polo'nun 13. yüzyılda Çin'e yaptığı ziyaret, bir Avrupalının ülkeye yaptığı ilk ziyaret olarak biliniyordu.
M.Ö. 221'de Çin Hanedanlığını kuran İmparator Çin Şı Huang'ın Terra Kotta ordusu, 29 Mart 1974'te Lintong bölgesinde kuyu açmaya çalışan çiftçiler tarafından tesadüfen bulunmuştu.
Tamamlanması 37 yıl süren mezarın yapımında yaklaşık 700 bin işçinin çalıştığı sanılıyor.
M.Ö. 210'da 50 yaşındayken ölen imparator Çin Şı Huang'ın mezarın tam ortasında yer alan mozolesinde henüz kazı yapılmadı.
Heykellerden 30'unun üç boyutlu bilgisayar modellerini çıkaran ve özellikle kulaklarını inceleyen bilim adamları, her bir heykelin birbirinden tamamen farklı kulak yapısına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı. Heykellerin, gerçek insanlar model alınarak yapıldığı sanılıyor.
Toprak askerlerin yapılış tekniği de dönemin teknolojisinin ne kadar ileri olduğunu gösteriyor. Kilden yapılan her bir heykel, ardından delik açılarak 300 ila 900 derecede fırınlanmış. Uzmanlar, deliklerin yüksek sıcaklıklarda çömleklerin patlamaması için açıldığını ve daha sonra kapatıldığını belirtiyor.