Çankırı'da 16 Yılda 3 Binden Fazla Fosil Çıkarıldı
Çankırı'da 16 yıldır devam eden Çorakyerler kazı çalışmalarında, bugüne kadar onlarca hayvan türüne ait 3 binden fazla fosil çıkarıldığı bildirildi.
Antropoloji literatürüne ' Çankırı Çorakyerler Kazısı' olarak geçen ve 1997 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çankırı Valiliği'nin desteği ile sürdürülen kazı çalışmalarına, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlık yapıyor.
Her yıl yaz döneminde akademisyenler ve öğrencilerle iki aylık kazı çalışması yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, Çankırı Çorakyerlerin antropoloji alanında dünyanın en önemli kazı alanlarından birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erol, 16 yıldır yapılan çalışmalar sonunda 7 -8 milyon yıl öncesine ait fil, zürafa, gergedan, antilop, at, maymun, ve kılıç dişli kaplan gibi yırtıcıların da yer aldığı onlarca türe ait 3 binin üzerinde fosile ulaşıldığını belirtti. Prof. Dr. Erol, kazı alanında çıkarılan fosillerin labaratuvar ortamında işlem gördükten sonra bir kısmının Çankırı müzesinde sergilendiğini, bir bölümünün de müzenin deposundaki özel alanlarda muhafaza edildiğini söyledi.
1969'DA MADENCİLER KEŞFETTİ
İlk kez 1969- 1970 yıllarında MTA ve Alman Linyit araştırma ekibinin çalışmaları sırasında keşfedilen ve antropoloji bilimi üzerine çalışan dünyanın en önemli bilim adamlarının ilgiyle takip ettiği Çorakyerler Fosil alanının, 7- 8 milyon yıl önce bir iç denizin kuruması sonucu hayvanların toplu halde ölümü ile ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Kazı alanına İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar ile birlikte gelen Vali Vahdettin Özcan'a Prof. Dr. Ayla Sevim Erol tarafından çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Vali Özcan da, aşırı sıcaklara rağmen, adeta iğne ile kuyu kazılırcasına yapılan hassas çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Erol ile ekibini kutladı.