Bursa'da Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği Düzenlendi
Bursa'da Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği'nde nefes kesen görüntüler Uludağ'ın eteklerinde 2 gün sürecek ata sporları şenliğinin açılışı Atatürk Stadyumu Meydanı'nda yapıldı Türk Dünyası'ndan gelen atlı göstericiler şovlarıyla nefes kesti, şov sonrası atıyla düşen bir Kırgız ise zor anlar yaşadı.
Uludağ'ın eteklerinde 2 gün sürecek ata sporları şenliğinin açılışı Atatürk Stadyumu Meydanı'nda yapıldı
Türk Dünyası'ndan gelen atlı göstericiler şovlarıyla nefes kesti, şov sonrası atıyla düşen bir Kırgız ise zor anlar yaşadı
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin bu sene üçüncüsünü gerçekleştireceği Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği'nin açılışında nefes kesen atlı gösteriler yaşandı. Atatürk Stadyumu Meydanı'nda yapılan açılış töreninde Kırgız Atlı Akrobosi ekibinin gösterisi ilgi çekti. Şov sonrasında atıyla düşen bir Kırgız ise zor anlar yaşadı. Şenlikler 21 Temmuz Cumartesi ve 22 Temmuz Pazar günleri Keles Kocayayla'da renkli görüntülere sahne olacak.
Türk kültürünün en özel değerlerinden ata sporlarını gelecek nesillere tanıtmak ve Türk halklarının gönül birlikteliğini güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen '3. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği', coşkulu görüntülerle başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, köklü tarihiyle dikkati çeken ata sporlarının, Bursa'dan, birlik, beraberlik ve dayanışma örneği sunduğunu söyledi.
ATA SPORLARIYLA İLGİLİ GÖRSEL ŞÖLEN
3. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği'nin Atatürk Stadyumu Meydanı'nda gerçekleştirilen açılış töreni; Bursa Tarihi Mehter Takımı'nın marşları, Kılıç Kalkan ile atlı spor kulüpleri ve halk dansları ekiplerinin gösterileriyle renklendi. Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği program için Türki Cumhuriyetlerden gelen konuklar, yöresel kostümleriyle dikkati çekerken, Namık Kemal Halk Dansları ekibi de özel bir halk dansları gösterisi sahneledi. Atlı spor kulüplerinin sunduğu cirit, rahvan, binicilik, güreş, kökbörü ve nefes kesen akrobasi şovları ise izleyicilerden bol bol alkış aldı.
"TÜRK DÜNYASININ BARIŞ VE KARDEŞLİĞİ DESTEKLİYORUZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada, istiklal ve istikbal için 1000 yıldır mücadele verildiğini belirterek, "Ata sporları ile dayanışma, kaynaşma, birlik ve beraberliğimizi, Türk dünyasının barış ve kardeşliğini desteklemeyi hedefliyoruz. Selam olsun aynı dili konuşanlara, selam olsun aynı hamurla yoğrulanlara... Bursa'da bu yıl 3'üncüsünü gerçekleştirdiğimiz 'Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği' ile hem Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmeyi hem de ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz" dedi.
"DOĞU İLE BATI ARASINDA EN HAYATİ KÖPRÜYÜZ"
Başkan Aktaş, medeniyetlerin buluşma ve kaynaşma noktası olan Anadolu coğrafyasının her adımında bir tarihin var olduğunu ifade ederek, "Bu topraklar adeta insanlık tarihinin en önemli kısmını taşıyor. Biz Doğu ile Batı arasındaki en hayati köprüyüz. Ülkemizin geleceğe yön verme yeteneğinin sırrı burada yatıyor. Bugün Anadolu'da, Kafkasya'da, Sibirya'da, Orta Doğu'da, İran'da ve Balkanlar'da milyonlarca kardeşimiz var. Farklı gibi görünse de bizler aynı dili konuşan insanlarız. Hamurumuz aynı coğrafyada yoğruldu. Dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi, gittiğimiz her yere taşıyıp dünyanın ortak değerleri arasına kattık. Bir yandan ortak geçmişimizle uygarlığa katkıda bulunurken bir yandan da bizi biz yapan değerler etrafında buluşmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede varlığımızı güçlendiriyor, cesaretimizi, onurumuzu, gururumuzu, şerefimizi, misafirperverliğimizi, dürüstlük ve merhametimizi diri tutuyoruz" şeklinde konuştu.
"KİMLİĞİMİZİN BİR PARÇASI"
Atalardan miras kalan geleneksel sporların, aynı zamanda köklü bir kültürü de barındırdığını anlatan Başkan Aktaş, "Kırgız'ı, Özbek'i, Türkmen'i, Moğol'u, Afgan'ı, Kazak'ı ve Tatar'ı, Bursa Kocayayla'da bir araya getiren de bu kültürün yaşatılma gayretidir. Ata sporlarımız, ecdadımızın yüzlerce yıldır barış ve savaş dönemlerinde zinde kalmak için oynadıkları oyunlardır. Binlerce yıl öncesinden gelen, geleneksel değerlerimiz ve spor oyunlarımız, inançlarımızla, örf ve adetlerimizle şekillenip, kimliğimizin bir parçası oldular. Bu geleneği yaşatmak, geleceğe taşımak bizim boyun borcumuzdur" açıklamasını yaptı.