Bodrum'da Göbeklitepe Kazıları Anlatıldı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, "Göbeklitepe ve Klaus Schmidt bir keşfin ve yirmi yılın hikayesi" konulu konferans gerçekleştirildi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, "Göbeklitepe ve Klaus Schmidt bir keşfin ve yirmi yılın hikayesi" konulu konferans gerçekleştirildi.
Herodot 3. Yaş Akademisi tarafından Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa, 2014 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'ya bağlı Göbeklitepe'de elde ettiği bulgularla bilinen Prof. Dr. Klaus Schmidt'in eşi Arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt konuşmacı olarak katıldı.
Arkeolog Schmidt, eşi ve kazı ekibiyle bölgede yaptıkları ve 20 yıl süren çalışmalar ve çıkan eserler hakkında slayt gösterisiyle katılımcılara bilgi verdi.
Konferansın ardından gazetecilere açıklama yapan Schmidt, Göbeklitepe tarihinin günümüzden 12 bin yıl öncesine uzandığını belirterek, kazılar başlamadan önce araştırmalar sonucu elde edilen verilerde, bölgede yaşayan insanların küçük gruplar halinde daha mütevazi bir yaşam sürdüğünü tespit ettiklerini aktardı.
Schmidt, "Bölgede 1995 yılından bu yana kullanılan eski bir ev var. Bu evin müze yapılması için çalışma yapacağız. Bütün kazı ekibi Klaus Schmidt ve ben, kazı alanı dışında hep burada yaşıyorduk ve çalışıyorduk. Bütün belgeleme işlemleri burada yapılıyordu. Artık kazı ekibi orada değil. Ama ben bu evi Göbeklitepe'nin belleğinin bir kısmı olarak görüyorum. Son 20 yılla ilgili orada sergi ve çeşitli etkinlikler yapmak istiyorum. Çocuklara yönelik Göbeklitepe'yi anlatabileceğimiz bir yer haline getirmek istiyoruz. Burada resim ve sergi salonları da olacak." diye konuştu.
Arkeolojik kazılarda her şeyin gün ışığına çıkartılmasının zor olduğunu anlatan Schmidt, Göbeklitepe'de de amaçlarının bu olmadığını, eşinin en az kazıyla en çok bilgiye ulaşmaya çalıştığını vurguladı.
Schmidt, insan eliyle yapılmış en eski anıtsal yapıların Göbeklitepe olduğunu da sözlerine ekledi.
Yaklaşık 1 saat süren konferansı, aralarında tarihçi ve arkeologların da bulunduğu çok sayıda kişi ilgiyle izledi.