Haberler

Bin Yıllık Millet Hanı Turizme Kazandırılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'daki tarihi handa başlatılan çalışmaların 2015'te tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'de, Topkapı Sarayı'ndan sonra en büyük tarihi ikinci yapı konumundaki Millet Hanı'nın turizme kazandırılması için başlatılan çalışmaların maliyetinin 64 milyon lira olduğu açıklandı.

Restorasyon çalışmalarını üstlenen firmanın danışmanı iş adamı Mehmet Tuncay, kentteki bir otelde basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Hanın turizme kazandırılması için bin 700 metrekarelik alanda kısa süre önce başlattıkları çalışmalarda önemli mesafe aldıklarını vurgulayan Tuncay, hanın gelecek yıl faaliyete geçirilmesinin planlandığını söyledi.

Tuncay, uzun yıllar yetimhane ve kışla gibi çeşitli amaçlarla kullanılan tarihi yapının, çalışmaların ardından vatandaşlara otel ve alışveriş merkezi olarak hizmet vereceğini ifade etti.

Turizme kazandırılacak yapının en az 500 kişiye de istihdam imkanı oluşturacağını belirten Tuncay, "Yaklaşık 302 yatak kapasiteli işletmede alış veriş merkezinin yanı sıra sosyal donatılar da bulunacak. Çalışmaların maliyetinin 64 milyon lira olmasını öngörüyoruz. Başlattığımız çalışmalarda aldığımız mesafeye bakıldığında, Şanlıurfa'nın kurtuluş tarihi ılan 11 Nisan'da, tesisi faaliyete açacağımıza inanıyoruz" dedi.

Şanlıurfa Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Rahime Yaşar da, tesisin faaliyete geçmesiyle bölgeye gelen turistlerin konaklama süresinde artış beklediklerini söyledi.

Tarihi yapısıyla kentin turistlerden ilgi gördüğüne değinen Yaşar, tesiste planlanan otelin kısa sürede bir cazibe merkezi olacağını tahmin ettiklerini anlattı.

Millet Hanı

Şehir merkezindeki Samsat Köprüsü ile Hacı Kamil Köprüsü arasında bulunan ve yaklaşık bin yıllık olduğu tahmin edilen Millet Hanı, Türkiye'nin en büyük hanlarından olup Osmanlı Dönemi'nde Şanlıurfa'da inşa edilen ilk anıtsal yapı olma özelliğini taşıyor.

Geçmişte Ermeni yetimhanesi ve toplama merkezi olan Millet Hanı, 1950 yıllarından Süvari Kışlası olarak da kullanıldı. Avlusunun kuzeydoğu köşesinin ikinci katında asker ekmeği yapan bir fırın, nizamiye karşısında askerlerin kullandığı hamam bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli amaçlar için kullanılan Millet Hanı, Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1890'lı yıllarda çekilen fotoğrafta "Askeri Şahanesi" olarak geçiyor. Yine başka bir eski fotoğrafta ise "Alman Yetimhanesi" olarak hizmet veren Millet Hanı, bir süre de belediye ambarı olarak kullanıldı.

Tarihi han, uzun süredir kullanılmıyordu. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Kültür Sanat
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Yenidoğan çetesinin kullandığı hastane için yeni iddia: Taburcu olacakken 'Öldü' dediler

Türkiye'yi ayağa kaldıran çetenin hedefinde yalnızca bebekler yokmuş

35 ilde eğitime kar engeli

35 şehirde eğitime kar engeli! İşte tatil olan il ve ilçeler

title