Haberler

Beyazıt Ramazan Sohbetleri" Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35. kez düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri" başladı.

Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35. kez düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri" başladı.

Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yapılan etkinliğe, gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım konuk oldu.

Yardım, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin, fuarla birlikte gelenekselleştiğini söyledi.

Sohbet etmenin, ramazan ayında daha büyük önem kazandığını aktaran Yardım, "Ramazan, manevi değerlerimizin öne çıktığı bir ay. İnsanlar, Müslümanlığını daha çok idrak ediyor. Bir sene boyunca selamlaşmadığımız dostlarla selamlaşıyoruz, akrabalarımızı ziyaret ediyoruz, öğrenciysek hocalarımızı arıyoruz. Yani, yardımlaşma, dayanışma, vefa gibi davranışlar daha çok gündeme geliyor." dedi.

Vefa duygusunun ramazanda daha ön planda olduğunu kaydeden Yardım, şöyle devam etti:

"Vefa duygusu, benim hakkını veremediğim bir duygu ama çok uğraştığım bir kavram. Bizim milli değerlerimizden bir tanesidir vefa ve biz onu mümkün mertebe yaşatmalıyız. Vefa deyince önemli şahsiyetler akla geliyor. Vefat edenleri her zaman rahmetle anıyoruz. Yaşayanlar da var ve çok fazla. Yaşayanları zaman zaman unuttuğumuz oluyor. Yaşayan çınarlar, sürekli olarak hatırlanması gereken şahsiyetlerdir."

Yardım, genç nesillerin, geçmiş zamandan ve milli değerlerden koptuğunu belirterek, "Gençler üstatları tanımıyor çünkü bizler onlara tanıtmıyoruz. Büyüklerimizi onlara anlatmalı ve onların yolunda ilerlemelerini sağlamalıyız. Yaşayanlarla mutlaka bir münasebet kurmak lazım." ifadesini kullandı.

Sanata da gereken değerin verilmediğini anlatan Yardım, "Müzecilik, Avrupa'daki gibi olsa, üstatların evleri veya kendisiyle özdeşleşen diğer mekanları müze yapılırdı. Bahattin Karakoç'un evi müze yapılsa, gençler onu daha iyi tanıyacak. Bazı şahsiyetler hayattayken kıymeti bilinmiyor. Mesela Ahmet Hamdi Tanpınar, değeri geç anlaşılan şahsiyetlerdendir. İsmi bilinmeyen veya az bilinen kıymetli insanları, daha yakından tanımalıyız." diye konuştu.

"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın şair Hüseyin Akın konuşmacı olarak yer alacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close