Haberler

Beyazıt Ramazan Sohbetleri"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin son konuğu Dr. Hüseyin Emin Öztürk oldu.

Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin son konuğu Dr. Hüseyin Emin Öztürk oldu.

Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yapılan etkinlikte konuşan Öztürk, 100 yıl önceki ramazanlarla günümüzde yaşanan ramazanları kıyaslayarak, aradaki farkları dinleyicilerle paylaştı.

Öztürk, 100 yıl önceki ramazan gelenek, görenek ve adetlerini edebiyatçıların gözünden ve kaleminden aktaracağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Eski ramazanlarımıza ışık tutacak başta tarihçilerimiz, belki imkanı varsa o dönemin filmleri, sinemaları, fotoğrafları ve bundan da öte belki insanımızın o dönemki duygularını yansıtan, o zamana, o çağa ışık tutan edebiyatçılarımız olmuştur. Edebiyatçılar olmasa o insanlardaki ruhi derinliğe, o ramazan duygularına, sosyal hayatın iz düşümlerini yakalamamız zor olurdu. O yüzden yaşasın edebiyatçılar diyoruz."

Kuran-ı Kerim'in, Bakara Suresinde de belirtildiği gibi ramazan ayı içinde indirildiğini kaydeden Öztürk, şöyle konuştu:

"Her kültür kendi inancından beslenir. Batı kültürü batı değerlerinden beslenmiştir. Bizim İslam kültürü, İslam medeniyetlerindeki kültür de kendi inancımızdan beslenmiştir. Yani inanç besleyicidir. O kaynaktan besleniyor. Tabii bundan dolayı da şair, 'Cennetin kapısını bizlere açan sensin' derken, Allah Resul'ü 'Bu ayda şeytanlar bağlanır, zincire vurulur ve cennetin kapıları açılır' buyurması da bunun bir nevi şiirsel bir ifadesi olmuş olur" dedi.

Hüseyin Emin Öztürk, yüzyıllar önce ünlü edebiyatçı ve şairlerin ramazan ve oruca ilişkin eserler yazdığını kaydederek, bu eserlerden çeşitli örnekleri dinleyicilere aktardı.

Ramazan ayında oruç, namaz, sadaka ve zekat gibi dini ibadetlerin ötesinde ramazanın etrafında bir kültür oluştuğuna dikkati çeken Öztürk, "Bu kültürü tanımak, canlandırmak ve canlı tutmak bizim için önemli. Kültürümüz kimliğimiz, kimliğimiz kültürümüzdür. Nasıl bir kültüre sahipseniz, öyle bir kimliğiniz vardır. Bunu inkar edemezsiniz."ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir saat süren sohbetin ardından Öztürk, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close