Beldelerine "sit" engelinden dolayı ev yapamıyorlar
Aksaray'da yüzde 80'i sit alanı olan Ulukışla beldesinde yaşayanlar, evlerinin tamiri ve yeni ev yapımı konusunda güçlüklerle karşılaşıyor.
Aksaray'da yüzde 80'i sit alanı olan Ulukışla beldesinde yaşayanlar, evlerinin tamiri ve yeni ev yapımı konusunda güçlüklerle karşılaşıyor.
Bölgede çok sayıda höyük bulunduğunun belirlenmesi üzerine 2004 yılında birinci derece, daha sonra ise ikinci derece sit alanı ilan edilen beldede, evlerin bakım ve onarımları Aksaray Müze Müdürlüğü denetimi altında yapılabilirken, yeni ev yapımına ise izin verilmiyor.
Ulukışla belde Belediye Başkanı Hacı Emin Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin sit alanı olmasından dolayı büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi.
Sorunun çözülmesi için Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerini Aksaray'a davet ettiklerini belirten Altınkaya, şunları kaydetti:
"Buraya harita mühendisleriyle birlikte geldiler. Gerekli çalışmalar yapıldı. Koruma imar planı tamamlandı. Artık Müze denetimi altında evlerimizde ufak onarımlar yapabiliyoruz. Müze yetkilileri beldeye geldiği sırada, yapılan yerleri fotoğraflayacak. Vatandaşlar, evlerinde tadilat yaptıktan sonra, yetkililerin gelip onaylaması gerekiyor."
Yapılan çalışmanın sorunun kesin bir çözümü olmadığını aktaran Altınkaya, "Beldenin durumu malum. Vatandaşın çatışı uçuyordu, bir taş koysa suç işliyordu. Ayrıca buradaki evler, yılların evleri. Bu evleri tamir etmek yerine yenisini yapmak isteyenler, yapamıyor" dedi.
- "Aksaray'a göç başladı"
Fatih Mahallesi Muhtarı Mustafa Bekar da beldenin sit alanı olmasıyla sıkıntılar yaşamaya başladıklarını anlattı.
"Beldemiz ekonomik yönden gelişemiyor. Aksaray'a göçler başladı" diyen Bekar, yeni ev ihtiyacının karşılanamadığını ifade etti.
Sit alanında bulunan birçok ailenin davalık olduğunu dile getiren Bekar, "Şu anda 23 kişi mahkemelik. 5-6 tanesi beraat etti. Diğerlerinin mahkemesi de sürüyor" ifadelerini kullandı.
Belde sakinlerinden Faruk Emektar ise ne hayvan barınağı ne de malzemelerini koyacak bir depo yapabildiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Her şeyimiz açıkta kaldı. Hayvanlarımızı nereye koyacağız? Yağmur yağdığı zaman damlarımız akıyor, tadilat dahi yapamıyoruz. Buna yetkililerin bir çare bulması lazım. Bu köyde her gün 3-5 göç oluyor. Evlerini satmak zorunda kalıyor."
Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın ise 2004 yılında birinci derece sit alanı ilan edilen beldenin, 2008'de Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce ikinci derece sit alanı olarak kabul edildiğini bildirdi.
Aksaray'ın milattan önce 8500'den günümüze kadar zengin bir tarihi ve kültürel mirası barındırdığına işaret eden Altın, şunları söyledi:
"Bu kentte 148'e yakın höyüğümüz var. Bu höyük alanlarına zamanla yerleşimler olmuş. İnsanlar buralara yerleşince bir takım sorunlar meydana geliyor. İlgili belediyece, koruma imar planı yapıldıktan sonra bu sıkıntılar en az seviyededir. Bu plan tamamlanmıştır. Artık vatandaşlarımız daha az sıkıntıyla karşılaşacak."
Röportajlar
Genel detaylar