Behçet Necatigil 100 Yaşında"
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünce, Yapı Kredi Yayınları katkılarıyla şair Behçet Necatigil'in doğumunun 100. yılında düzenlenen "Ardımdan Dökülen Su-Ben Gidince Nem Kalır: Behçet Necatigil 100 Yaşında" sempozyumu başladı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünce, Yapı Kredi Yayınları katkılarıyla şair Behçet Necatigil'in doğumunun 100. yılında düzenlenen "Ardımdan Dökülen Su-Ben Gidince Nem Kalır: Behçet Necatigil 100 Yaşında" sempozyumu başladı.
MSGSÜ'nün Fındıklı Yerleşkesi'ndeki Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan MSGSÜ Rektör Yardımcısı Alev İdrisoğlu, Necatigil'in mütevazi bir insan olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bizim kuşağımız daha çok yazılı bir kültürle beslendi. O yüzden roman, hikaye, şiir özellikle de şiir bizim için çok önemliydi. Hele biraz da okur yazar bir ailenin çocuğuysanız babanızın okuduğu şiirler annenizin ninnileriyle karışır. Hatta biraz da ondan öne geçerdi. 'Aile bizim için hayattır' dedi Behçet Necatigil. Ben de Necatigil'in şiirleriyle Anadolu Hisarı'ndaki mütevazi evimizin balkonunda babamın okuduğu şiirlerle tanıştım. Necatigil'in bazı şiirlerinde sinematografik özelliklere rastlarız. Ben sinema kökenliyim şiire bakarken sinema açısından bakmaya çalışıyorum. Bazı şiirler sinema gibi yazılır. Biz bunu Behçet Necatigil'de de görebiliriz."
Behçet Necatigil'in kızı Ayşe Sarısayın da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası ile ilgili düzenlenen etkinlikten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şunları paylaştı:
"Selma (Necatigil) ile biz bir arada olduğumuzda babamdan sıkça söz ediyoruz. Şiirlerine bakışımızın, algılarımızın yaşadıkça, yaşlandıkça nasıl değiştiğini konuşuyoruz. Evde çok sık tekrarladığı bazı dizeleri hatırlıyoruz. Yaşadığımız değişimde, şiirlerinin gitgide daha sahici olmasında, yaşadığımız uzun yılların, geçtiğimiz yolların etkisi var kuşkusuz. Bazı kavramlar yaşadıkça ve doğrudan tanıdıkça yerli yerine oturuyor. Geçmişte bilmediklerimizi ölümünden çok sonra yazdıklarından, ardında bıraktığı belgelerden öğrenmenin de bu değişimde büyük etkisi var."
Hızlan: "En çok yazı yazdığım kişi Behçet Necatigil'dir"
Etkinliğe katılan Doğan Hızlan, Necatigil'in Türk edebiyatının büyük ustası olduğunu vurgulayarak, "Behçet Necatigil benim için tabii bir şair. Hem iyi bir büyüğüm, ustam hem de çok iyi dostum sayılır. Hayatının her evresinde onu izledim, konuşmalar yazdım. En çok yazı yazdığım kişi Behçet Necatigil'dir. Seçmeleri bile ben yayınladım. Sadece kendi yazdıklarıyla değil, edebiyatımızda 'İsimler ve Eserler Sözlüğü' bile bambaşka bir değer taşır." diye konuştu.
Güngen: "Ülkemizin dilinde, kültüründe harcı olan bir büyük bir şairimiz"
Yapı Kredi Yayınları Genel Müdürü Tülay Güngen ise 1994'ten beri Necatigil'in kitaplarını yayınladıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Bugüne kadar şiirlerini, radyo oyunlarını, düz yazılarını, mektuplarını, ses kayıtlarını çeşitli başlıklar altında yayınladık. Öyle görünüyor ki Türkiye'nin bu yılki kültür-sanat ve edebiyat gündemi sempozyumlar, etkinlikler, sergiler, kitap ve dergi yayınları yoluyla Behçet Necatigil ile geçecek. Behçet Necatigil bu toplumun gündelik hayatındaki duyguyu büyük bir şiirsel sezgiyle, derin bir dil birikimiyle ve son derece özgün bir tavırla ortaya koymuştur. Ülkemizin dilinde, kültüründe harcı olan bir büyük bir şairimiz. Ne şanslıyız ki her şiirinde kendimizi bulduğumuz örnek bir şaire sahibiz."
Sempozyum, bugün ve yarın düzenlenecek çeşitli oturumlarla devam edecek.