Haberler

"Kont Dracula" Ankara'da!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihte "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün sezonun son temsiliyle seyircinin karşısına çıkacak.

Tarihte "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün sezonun son temsiliyle seyircinin karşısına çıkacak.

Berlin Filarmoni'nin dönem enstrümanlı sanatçılarının kurduğu Concerto Melante topluluğu, Bach'ın Musicalisches Opfer (Müzikal Sunu) eserini yarın Bachfest kapsamında Devlet Resim ve Heykel Müzesi Konser Salonu'nda Ankara dinleyicisiyle buluşturacak.

Devlet Tiyatroları 17, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eser ve 1 konserle seyirciyi selamlayacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

75. Yıl Sahnesi:

Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Olcay Kavuzlu'nun performansıyla Metin Belgin'in yönetiminde bugün ve 8 Şubat'ta temsil verecek. Semih Sergen'in yazıp yönettiği  "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" ise 12 Şubat'ta izlenebilecek.

Akün Sahnesi:

Anton Çehov'un kaleminden Ataol Bahramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", bugün, yarın ve 8 Şubat'ta seyirciyle buluşacak. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.

"Keloğlan Keleşoğlan" 9 Şubat'ta minik tiyatro severlerin beğenisine sunulacak. Cem Emüler'in yönettiği ve Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri" ise 11 ve 12 Şubat'ta sahnelenecek.

Altındağ Tiyatrosu:

Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı "Ramiz ile Jülide", Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un rejisiyle bugün, yarın, 8, 11 ve 12 Şubat'ta görülebilecek.

6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen  "Miyhavlar Tiyatrosu", 9 Şubat'ta sergilenecek.

Büyük Tiyatro:

Oğuzların Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananları anlatan "Tepegöz", yarın ve 9 Şubat'ta sahne alacak. Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği eserde, dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikler Can Atilla imzası taşıyor.  Ali Berktay'ın yazdığı ve Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği "Kerbela" 11 Şubat'ta seyredilebilecek.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Shakespeare'in güçlü, en karanlık tragedyası "Macbeth", Bozkurt Kuruç'un rejisörlüğünde bugün, yarın, 8 ve 9 Şubat'ta izlenebilecek. Cesur İskoç komutan Macbeth, eşi Lady Macbeth'in de etkisiyle yakın akrabası olan Kral Duncan'ı ortadan kaldırmaya karar verir. Oyunda Macbeth ve Lady Macbeth'in, iktidar basamaklarını zalim adımlarla çıktıkça bir yandan da kendi yıkımlarını hazırlamaları anlatılıyor. Can Atilla'nın müziklerini üstlendiği eserde dekor tasarımı Güven Öktem, giysi tasarımı Gül Emre, ışık tasarımı ise Zeynel Işık imzası taşıyor.

"Kösem Sultan", 11 ve 12 Şubat'ta temsil verecek. Turan Oflazoğlu'nun kaleminden, 100'ü aşan oyuncuyla sahneye taşınan eserde Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini anlatılıyor.

Küçük Tiyatro:

George Orwel'in aynı adlı romanından tiyatroya uyarlanan "Hayvan Çiftliği", bugün, yarın ve 8 Şubat'ta sahnelenecek. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor. Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi" 9 Şubat'ta izlenebilecek.

Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı, Özer Tunca'nın yönettiği "Para", 11 ve 12 Şubat'ta perde açacak. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır rol alıyor.

Oda Tiyatrosu:

Gülşen Karakadıoğlu'nun kaleme aldığı, konusunu 12 Eylül'ün dramını bugünkü hayatlarında da yaşayan iki kadını anlatan "Nehir", bugün, yarın, 8, 11 ve 12 Şubat'ta seyircinin karşısına çıkacak.

Stüdyo Sahne:

"Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Savaş Dinçel'in kaleminden, Murat Çidamlı'nın yönetimiyle yarın ve 9  Şubat'ta sahne alacak. Erdinç Doğan'ın rol aldığı tek kişilik oyununda, Sait Faik Abasıyanık'ın hayatı ve eserlerinden oluşan bir seçki sunuluyor. Sönmez Atasoy'un yazdığı, DT Genel Müdürü Mustafa Kurt'un yönetmenliğini üstlendiği ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus" ise 11 Şubat'ta izlenebilecek.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

"Bernarda Alba'nın Evi", bugün, 8 ve 12 Şubat'ta seyirciyi selamlayacak. Fredico Gorcia Lorca'nın kaleminden, Turan Oflazoğlu'nun çevirisiyle ve Ayşe Emel Mesci'nin rejisörlüğünü yaptığı eser, 1936 yılında İspanya iç savaşı dönemi öncesinde, toplumda yaşanan kaosun bir eve yansımasını ve İspanyol köyündeki töreyi konu ediniyor. Oyunda, Aysel Çakar Kara, Serpil Gül, Mehtap Öztepe, Miraç Eronat Erbil, Şeyda Akova Balcıoğlu, Sükun Işıtan, Eda Yılmaz Yener, Ayşe Şivekar Sungur, İpek Atagün Gezener, Okan İrkören, Nalan Erkovan Uzun, ve Neslihan Derya Demirel'in de aralarında bulunduğu kalabalık bir oyuncu kadrosu sahne alıyor.

Şinasi Sahnesi:

"Hayvan Çiftliği", 11 ve 12 Şubat'ta temsil verecek.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Tarihte "Kazıklı Voyvoda" olarak ünlenen Prens Vlad'dan efsaneleşen "Kont Dracula" balesi bugün sezonun son temsiliyle seyircinin karşısına çıkacak.

Turgut Özakman'ın yazdığı dans tiyatrosu "Töre" ve Arda Boyları türküsünün hikayesini konu alan modern dans gösterisi "Arda Boyları", 8 Şubat'ta temsil verecek.

Shakespeare'in eserinden, Verdi'nin operaya aktardığı "Macbeth", 10 Şubat'ta izleyicinin karşısına çıkacak.

Yarasa" opereti 12 Şubat'ta sanatseverleri selamlayacak. Orkestra şefliğini DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ile Sunay Muratov'un üstlendiği eser, Johann Strauss'un komik ögeler içeren librettosunun yanısıra müzikleriyle de dikkat çekiyor. Esere başkemancı Erkin Onay da eşlik ediyor.

Cer Modern Konferans Salonu:  Napoliten, leed ve aryalardan oluşan seçkin repertuvarla piyanist Esra Poyrazoğlu ve opera sanatçıları Mehlika Karadeniz, Mine Kurtoğlu, Emre Akkuş, Çınar Onur Öner, Emre Uluocak ve Yiğitcan Tatlıoğlu "Kış Masalı" konseriyle yarın dinleyiciyle buluşacak.

Leyla Gencer Sahnesi:  Mizahi cevaplarıyla ve öğütleriyle bilinen Nasreddin Hoca'nın fıkraları "Nasrettin Hoca" operasıyla minik sanatseverlerle 9 şubat'ta bir araya gelecek.

Operet Sahnesi:  Araştırma ve metinleri Şadi Erdoğan'a ait "Seslerle Anadolu", 9 Şubat'ta sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eserde Anadolu'nun dört bir köşesinden motifler, opera ve baleyle harmanlanarak sahneleniyor.

-CSO

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) yarın, şef Stefan Asbury yönetiminde sahne alacak. Alina Pogostkina'nın kemanda eşlik edeceği orkestra, Carl Nielsen "Keman Konçertosu" ve Johannes Brahms "4. Senfoni"yi icra edecek.

-BSO

Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) yarın, Bilkent Konser Salonu'nda şef Işın Metin yönetiminde konser verecek. Gecede A. Dvorak'ın "Viyolonsel Konçertosu", G. Mahler'in "Senfoni No.10 (D. Cooke Edisyonu)" çalınacak.

-Cermodern

"Amin Amen" Güneydoğu Anadolu'da İnançlar ve İnanışlar Sergisi, hafta boyunca ziyaret edilebilecek. Sergi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin işbirliğinde tamamlanan "Güneydoğu Anadolu'da İnançlar ve İnanışlar Fotoğraf Projesi" kapsamında ilk kez görücüye çıkıyor. Küratörlüğünü İbrahim Göğer'in yaptığı fotoğraf projesinin ilk sergisi Kadir Ekinci, Asuman Ergüney, Aynur Ülker, Dilek Bal, Doğanay Sevindik, Erol Büyükyazıcı, Gülser Günaydın, İbrahim Göğer, Mehtap Yıldız, Mustafa Ertekin, Nureddin Özdener, Orhan Köse, Özcan Yurdalan, Selim Aytaç ve Serpil Yıldız'ın fotoğraflarından oluşuyor.

Politik olmayı hedefleyen "Müphem, Sarhoş, Köpek!" adlı sergi hafta boyunca görülebilecek. Müphem, Sarhoş ve Köpek kelimeleri üzerinden metaforlarla ilerleyen sergi, farklı sanat inisiyatiflerinden katılımcıları, akademik kökenli ya da serbest çalışan sanatçıları da bir araya getiriyor.

Berlin Filarmoni'nin dönem enstrümanlı sanatçılarının kurduğu Concerto Melante topluluğu, Bach'ın Musicalisches Opfer (Müzikal Sunu) eserini yarın Bachfest kapsamında Devlet Resim ve Heykel Müzesi Konser Salonu'nda Ankara dinleyicisiyle buluşturacak.

Etkinlikle sanatseverler yıl boyunca her ay bir konserle Bach'ın eserlerini dünyaca tanınan sanatçılardan dinleme fırsatı buluyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close