Başkentte Kültür Sanat
Atatürk Haftası kapsamında, Atatürk'e ithafen Tosca Operası ile CSO ve BSO'nun konseri gerçekleştirilecek 20'inci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserl...
Atatürk Haftası kapsamında, başkette Atatürk'e ithafen Ankara Devlet Opera ve Balesi "Tosca" operası ile Cumhurbaşkanlığı ve Bilkent senfoni orkestraları ise anma konserleriyle sanatseverlerin karşısına çıkacak.
20'inci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan "Munch Warhol" sergisi hafta boyunca ziyarete açık olacak.
Devlet Tiyatroları 19, Devlet Opera ve Balesi ise 7 eserle seyirciyi selamlayacak.
Başkentte bu hafta görülebilecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şunlar:
Akün Sahnesi:
"Sarı Naciye", hafta boyunca sahne alacak. Recep Bilginer'in yazdığı, Zafer Kayaokay'ın yönettiği oyun, törelere rağmen hayalleri olan gençleri göç üzerinden anlatıyor. Feray Darıcı, Caner Kadir Gezener, Ahmet Erkut, Kardi Özcan, Deniz Gökçe Kayhan ve Pelin Dikmenoğlu'nun rol aldığı eserin müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.
Çocuk oyunu "Keloğlan Keleşoğlan" 9 Kasım'da izlenebilcek.
Altındağ Tiyatrosu:
Necati Cumalı'nın yazdığı "Nalınlar" hafta boyunca temsil verecek. Volkan Benli'nin sahneye koyduğu ve birbirine aşık Osman ile Seher'in hikayesinin anlatıldığı oyunda, Ötüken Hürmüzlü, Ersin Ayhan, Aysın Işımer, Hüseyin Baylan ve Rengin Samurçay gibi isimler seyirciyle buluşacak.
Fikret Terzi'nin yazıp yönettiği ve sokak kedisi Miyhav'ın ailesine ulaşma çabasının konu edildiği "Miyhavlar Tiyatrosu", minik sanatseverler için 8 ve 12 Kasım'da sahnelenecek.
Büyük Tiyatro:
Batı sempatizanı bir oyuncunun, sevgilisinin intiharındaki sırrı araştırırken kendisini divan edebiyatı ile tasavvuf dünyasının içinde bulmasını anlatan "Aşk Hastası", yarın, 9 ve 12 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Kenan Işık'ın Şeyh Galib'in ünlü eseri Hüsn-ü Aşk'tan esinlenerek tiyatroya kazandırdığı eserde, Kutay Sungar, Ebru Uysal Sungar, Eren Oray, Ergin Özdemir gibi isimler sahne alıyor.
Cüneyt Gökçer Sahnesi:
"Teneke" bugün, yarın, 9 ve 10 Kasım'da izleyiciyle buluşacak. Yaşar Kemal'in kaleminden Gürol Tonbul'un sahneye taşıdığı oyun, Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini işliyor.
Minik seyirciler için "Narnia Günlükleri" bugün görülebilecek.
Sultan 4. Mehmet döneminde, Kösem Sultan ile oğlu tahta geçen Turhan Sultan'ın iktidar çekişmelerini perde önüne yansıtan "Kösem Sultan", 12 ve 13 Kasım'da temsil verecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı oyunda, Özlem Ersönmez, Elvin Beşikçioğlu, Mithat Erdemli, Yavuz Sepetçi ve Haydar Gültepe'nin yanı sıra 100 civarında oyuncu rol alıyor.
Küçük Tiyatro:
Necip Fazıl Kısakürek'in kaleminden "Para", Özer Tunca'nın yönetmenliğinde hafta boyunca izlenebilecek. Parayı ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutan duygusuz bir bankerle onun kadar menfaatçi çevresinin cinayete kadar giden, karanlık maceralarının anlatıldığı oyunda, Mesut Turan, Zeynep Aytek Metin, Kader İlhan, Neşet Ertem, Ercan Eker, Mehmet Akay, Kayhan Sarıgöllü, Demet Bölükbaşı, Gökçe Yurtsal, Mehmet Tekatlı, Petek Ocakçı ve Ali Çakır sahne alıyor.
Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", 7 yaş üzeri tiyatroseverler için 13 Kasım'da temsil verecek.
Oda Tiyatrosu:
"Kontrabas" bugün, yarın ve 9 Kasım'da seyirciyi selamlayacak. Patrick Süskind'in kaleminden pek çok dilde sahnelenen eser, bir müzisyen üzerinden toplumun, bireyin, müziğin cinselliğin, hiyerarşisi, Metin Belgin'in yönetimi ve Olcay Kavuzlu'nun performansıyla yansıtılıyor.
"Euridice'nin Elleri" ise 12 ve 13 Kasım'da sahnelenecek.
Stüdyo Sahne:
Sönmez Atasoy'un yazdığı Mustafa Kurt'un rejisörlüğünü üstlendiği ve Okan Şenozan'ın rol aldığı "Bizim Yunus", yarın ve 10 Kasım'da seyredilebilecek.
Erdal Beşikçioğlu'nun performansıyla "Bir Delinin Hatıra Defteri" 12 Kasım'da bir kez daha perde açacak. Rus yazar Gogol'un aynı adlı eserinden Cem Emüler'in yönetmenliğinde tiyatroya kazandırılan eserde, yaşadıklarıyla baş edemeyerek adım adım deliliğe giden bir adam yansıtılıyor. 2009 yılı Baykal Saran En İyi Tiyatro ödülünün sahibi oyunun, dekor ve giysi tasarımı ise Sertel Çetiner imzası taşıyor.
İrfan Şahinbaş Sahnesi:
George Orwel'in romanından tiyatroya kazandırılan "Hayvan Çiftliği", bugün, 9 ve 13 Kasım'da izleyicinin karşısına çıkacak. Barış Erdenk'in yönettiği oyun, bir çiftlikte yaşayan hayvanların kendilerini sömüren insanların yönetimini devirmeleri ve eşitlikçi bir düzen kurmalarını konu ediniyor.
Çocuk oyunu "Horoz Adam ve Korsan", 12 ve 13 Kasım'da tesil verecek. Servet Aybar'ın oyunlaştırdığı eserin müziklerini Can Atilla üstleniyor.
Şinasi Sahnesi:
Refik Erduran'ın kaleminden, Ali Hürol'un sahneye koyduğu "Ramiz ile Jülide", bugün, yarın, 9 ve 10 Kasım'da görülebilecek. Hayatlarının sonbaharında iki insanın ego çatışmaları ve umut eksenindeki yaşamlarının anlatıldığı oyunda, Faruk Günuğur, Nurcan Sürer, Şirin Ergüven, Müge Taşpınar, Cihan Korkmaz ve Bade Balkanlı rol alıyor.
"Aklımdaki Kadınlar",12 ve 13 Kasım'da seyredilebilecek. İlişkilerinde problem yaşayan takıntılı bir yazarın, gerçek yaşamında bulamadığı dengeyi hayal dünyasında, hayatındaki kadınlarla kurma ve yönetme çabasının konu edildiği eser, Sinan Pekinton'un rejisiyle seyircinin beğenisine sunuluyor.
Ulviye Karaca'nın yazıp yönettiği çocuk oyunu "Üç Şehzade", 12 Kasım'da izlenebilecek.
-Opera-Bale
Opera Sahnesi: Yunan besteci Mikis Theodorakis'in dünyaca bilinen eseri "Zorba" sahne alacak. Atatürk'ün anısına Puccini'nin "Tosca" operası 9 Kasım'da seyredilebilecek. Turgut Özakman'ın kaleminden Cem İdiz'in müziklerini üstlendiği "Töre" 11 Kasım'da yeniden perde açacak. Modern dans gösterisi "Bir Yaz Gecesi Rüyası" ise 13 Kasım'da sahnelenecek.
Operet Sahnesi: Üzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan müzikli komedi türündeki eseri "Arşın Mal Alan", 10 Kasım'da görülebilecek. Doğan Çelik'in sahneye koyduğu "Fantastik" müzikali, 12 Kasım'da sanatseverleri selamlayacak. Eserde, birbirini seven iki gencin, birbirinden nefret eden babalarından gizlice evlilik planları yaparken aslında babalarının onların evlenmesi için düşman numarası yaptığını öğrenmeleriyle yaşanan olayları anlatıyor.
Leyla Gencer Sahnesi: Çocuk müzikali "A'dan Z'ye", 10 Kasım'da temsil verecek.
-CSO
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), "Atatürk'ü Anma Konseri" ile bugün ve yarın sanatseverlerin kulaklarının pasını silecek. CSO Konser Salonu'ndaki konser, Wojciech Rodek yönetiminde ve İdil Biret'in piyano solistliğinde gerçekleşecek. Konserde, Ferit Tüzün'ün "Türk Kapriçyosu", Edward Grieg'in "Piyano Konçertosu la minör Op.16" ve Dimitri Şostakoviç'in "1.Senfoni" adlı eserleri seslendirilecek.
-BSO
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 9 Kasım'da "Atatürk Anısına" bir konser verecek. Bilkent Konser Salonu'nunda, şef Işın Metin'in yönetimindeki programda piyanoda Nikolai Lugansky sahne alacak. Konserde, S. Prokofiev'in "Piyano Konçertosu No.3, Do majör Op.26" ve L. V. Beethoven'in "Senfoni No.3 Eroica, Mi bemol majör Op.55" eserleri icra edilecek.
-Cermodern
Yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol'un eserlerinden oluşan sergi hafta boyunca ziyarete açık olacak. Munch'un doğumunun 150. yılı anısına Andy Warhol Müzesi, Munch Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerden oluşan serginin küratörlüğünü Patricia Berman ve Stave Pari üstleniyor. Sergide, Munch'ün yüzyılın başlarında ürettiği dört taşbaskı serisi olan Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifinin baskılarının yakından incelenmesi ve 1984 yılında Warhol tarafından çok özel tekniklerle yaratılan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu da sunuluyor. 27 eserden oluşan sergi, Türkiye'de yalnızca başkentte yer alacak.
Aykut Tanrısever'in "Hayata Bakış" sergisi 5 Kasım'dan itibaren görülebilecek. Sanatçı, yaşamı ve temel kavramlarını irdelediği resimleriyle, ölümü istemeden kabullenen insanın acısını, aynı doğal süreç içerisine katıp eritecek. - Ankara