Barış ve Sevgiyi Dansla Anlatacaklar
Hatay'da değişik meslek gruplarından çalışanların bir araya gelerek oluşturduğu "Antakya'nın Güneşi Halk Dansları Topluluğu", kendine özgü danslarıyla kentte yıllardır hakim olan barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgiyi dünyaya yaymak istiyor.
SALİM TAŞ - Hatay'da değişik meslek gruplarından çalışanların bir araya gelerek oluşturduğu " Antakya'nın Güneşi Halk Dansları Topluluğu", kendine özgü danslarıyla kentte yıllardır hakim olan barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgiyi dünyaya yaymak istiyor.
Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren dans topluluğu, Türkiye'nin farklı yörelerine ait halk oyunlarının yanı sıra çan, ezan ve hazanı konu alan gösterilerle dünya barışına katkı sunmayı hedefliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları hizmetlerde her zaman sanata ve sanatçıya önem verdiklerini belirtti.
Kentte üç semavi din ve farklı mezheplerden insanların bir arada kardeşçe yaşadığını vurgulayan Savaş, kentte hakim olan barış ve kardeşliği tüm dünyaya göstermeye çabaladıklarını ifade etti.
Saygı ve empati kurmanın önemine dikkati çeken Savaş, şöyle devam etti:
"Empatinin sempati ve sevgi doğurduğunu biliyoruz. Biz bunu dünyayla paylaşmak istiyoruz. Paylaşırken hem dünyaya örnek olacağız hem de onların da yanı başımızdaki savaşı körüklemeyi bırakarak savaşın durması için mücadele etmesini istiyoruz. Çünkü kıvılcımı atmak kolay, orman yanarken de onu söndürmek zor. Şu anda ufak bir kıvılcımla Orta Doğu yangın yerine çevrilmiş durumunda. Bu yangını ancak hep birlikte söndürebiliriz. Sadece bir şehir ve ülke söndüremez. Dünyadaki egemen güçlerin yangını söndürmeleri için biz Hatay'dan her türlü desteğe hazırız."
"Antakya'nın Güneşi Halk Dansları Topluluğu" eğitmeni Halit Bozyiğit de topluluğun 11 Şubat'ta kurulduğunu ve grubun içerisinde doktordan hemşireye, öğretmenden ev hanımına farklı meslek kollarından 85 kişinin yer aldığını söyledi.
Bozyiğit, grubun haftada iki gün çalıştığını ve 55 dakikayı bulacak gösterilerine hazırlandığını belirtti.
Gösterilerinde farklı yörelere ait ve kendilerine özgü oyunları sergilediklerini ifade eden Bozyiğit, şunları dile getirdi:
"Biz Türkiye'yi doğu, batı, kuzey, güney ve İç Anadolu olarak aldık. Doğuda Diyarbakır halayı, batıda İzmir zeybeği, kuzeyde Trabzon ve Karadeniz'i yani horonu, İç Anadolu'da 3-4 ilin karışımı çiftetelliyi öğrencilerimize öğretmeye çalışıyoruz. Akdeniz'de de kendi memleketimiz olması vasıtasıyla Hatay'ı aldık. Hatay olarak biz 'ezan, çan ve hazan' olarak bilindiğimiz için, bu üç semavi dinin özelliğini alıp onu sahneye aktarmaya çalıştık. Onu son sahnemizde kullanıp müzik eşliğinde gösteri mistik bir havada bitiyor. Üç semavi dinin özelliğini alıp onu sahneye dökmeye çalıştık. Sergilediğimiz performans iyilerin ve kötülerin savaşı. Bir iyilik meleğimiz var. Bir de kötü adamımız var. Bunlar sahnenin içerisinde hem lirik hem de yöre dansları yaparak gösteri sunacaklar."
Bozyiğit, topluluğun ilk gösterisini mayıs ayı içerisinde sahnelemeyi planladığını sözlerine ekledi.
Topluluk üyesi olan aile hekimi İsmail Durmuş da arkadaşlarının tavsiyesiyle gruba katıldığını ve güzel vakit geçirdiğini belirtti.
Çalışmalarda tüm kültürlerin ortak karmasını ele aldıklarını anlatan Durmuş, "Umarım barış şehrini insanlar görebilirler, yaşayabilirler, duyabilirler, özümserlerse problem kalmayacaktır diye düşünüyorum." dedi.
Defne Belediyesi İnsan Kaynakları Eğitim Müdürü Ayşe Gençay da internette gördüğü ilan üzerine topluluğa katıldığını ve çalışmalarda iyi zaman geçirdiğini kaydetti.