Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Bakırköy'de "Grup Mesel" Konseri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk türkülerine kattıkları farklı yorumla dikkati çeken grup Mesel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği konserde dinleyiciyle buluştu.

Halk türkülerine kattıkları farklı yorumla dikkati çeken grup Mesel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığının düzenlediği konserde dinleyiciyle buluştu.

Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi'ndeki konser sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan bağlama sanatçısı Sinan Ayyıldız, grubun ABD'de Yunan sanatçı Apostolos Sideris ile tanışması ile kurulduğunu belirterek, "Apostolos Sideris ile birlikte çaldık, güzel bir uyum yakaladık, o aslında cazcı ama Doğu müziklerine meraklı bir müzisyen. Sonra da grubu kurmaya karar verdik" dedi.

Ayyıldız, grubun solisti İsmet Aydın ile daha önce birlikte çalıştıklarını kaydederek, gruba Uğur Önür ve Burak Çakır'ın katılmasıyla beş kişilik bir ekip oluştuğunu anlattı.

Konserde bağlama ailesinden dokuz farklı enstrüman çaldığını dile getiren Ayyıldız, şunları aktardı:

"Elle çalınan 'şelpe' dediğimiz bağlamaları kullandım. Bazıları Teke Yörüklerinin kullandığı bağlamalardı, iki telli bağlama da diyorlar. Perdesiz de dört tane bağlama çaldım, dolayısıyla konserde bu coğrafyanın ve çevre coğrafyanın içindeki bütün renkleri yansıtmaya çalıştık."

"Her türküyü İstanbul Türkçesi ile okumak doğru değil"

Grubun solisti İsmet Aydın da grubun adının bütün grup üyelerinin ortak fikirleriyle belirlendiğini söyleyerek, Mesel kelimesinin anlamını şu sözlerle açıkladı:

"Mesel, içinde hakikat barındıran halk hikayesi demek. Masaldan geliyor. Yaptığımız parçaların da hep bir hikayesi var. Hepsinin bir geçmişi var ve didaktik aynı zamanda hepsinde ayrı bir konu işlendiği için. Parçaların masalımsı yanını ifade etmek için biz de Mesel adını kullandık."

Opera bölümü mezunu olduğuna dikkati çeken solist Aydın, "Opera okurken bize İtalyanca, Fransızca farklı diller çalıştırırlar. Operadan önceki altyapım türküydü, yıllarca türkü çalıştım, çeşitli korolarda başladım çocukken" diye konuştu.

Aydın, bağlama çaldığına ve opera eğitimi alınca eski altyapısının bozulmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Eğitim sırasında sadece sesimi tanıdım, ses tekniklerini tanımış oldum. Anadolu'daki çeşitli ağız ve hançere tekniklerine çalışıyorum. İstanbul'da da Medipol Üniversitesi'nde ağız ve hançere derslerine de giriyorum, öğretim görevlisiyim. Türkülerin hepsini İstanbul Türkçesi ile okumak doğru değil.

Albüm için biraz sindire sindire çalışma yapıyoruz. Single olarak basılan Getme parçamız da dahil on parça çalışıyoruz. Getme eseri, Seyit Rüstemov'un bestesi, Sinan Ayyıldız aranje etti. Bir araya geldiğimizde canlı bir şeyler söyleyelim mantığıyla canlı kayıt yaptık. Canlı kayıt bir konser ambiyansı verdi, öyle devam ettik. Görüntülü olarak çıkardık, o da insanları etkiledi sanırım. İnternet ortamında beğenildiğini ve dinlendiğini görüyoruz."

"Kabak kemane son zamanlarda öne çıktı"

Kabak kemane sanatçısı Uğur Önür de enstrüman çalmaya sekiz yaşında başladığını aktararak, "Amcam da çalıyordu kabak kemane, onu görerek başladım, çalmayı bana o öğretti" dedi.

Yaylı sazların birbirine benzer özellikleri olduğuna değinen Önür, kabak kemanenin farkını şu sözlerle anlattı:

"Kabak kemanenin üzerinde deri olması onu farklı kılıyor. Ses rezonansı yanık çıktığı için insanlara işliyor. Çalanların da icra etmesiyle birlikte son zamanlarda öne çıkan bir enstrüman oldu. Çalındıkça gelişti. Diğer enstrümanlarla da bir araya gelince sahnede izleyiciyi etkileyen bir uyum oluyor."

Mesel Grubu

Kasım ayında, İngiltere'nin en büyük festivallerinden biri olan Londra Nour Festivali kapsamında, Londra'nın en prestijli salonları arasında bulunan Royal Albert Hall'de konser veren grup, Ortadoğu, Kafkas ve Balkanlar'a uzanan farklı aranjmanlar ile hazırlanmış özel parçalarla dinleyiciyle buluşuyor.

Uluslararası alanda başarılara imza atan Mesel'in, single albüm olarak hazırladıkları "Getme" adlı türkü, World Music Network tarafından haziran ayında, "dünyanın en iyi etnik müzik video klipleri" listesine alındı. Rusya'da düzenlenen Krutushka Festivali'nde de bir konser veren Mesel, 16 Ocak'ta Yalova Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title