Babası Ölünce Matbaanın Başına Geçti
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Nuran Çelik'in matbaada çalışma detayları Nuran Çelik'in konuşması NAİM BOŞKUT / ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da oturan 45 yaşındaki Nuran Çelik, matbaacılık yapan babasının vefatının ardından azimle mesleği sürdürüyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Nuran Çelik'in matbaada çalışma detayları
Nuran Çelik'in konuşması NAİM BOŞKUT / ORHAN YOLDAŞ - Malatya'da oturan 45 yaşındaki Nuran Çelik, matbaacılık yapan babasının vefatının ardından azimle mesleği sürdürüyor.
Yaklaşık 1,5 yıl önce babasının ölümünün ardından matbaasının başına geçen Çelik, kadınların toplumda "erkek işi" olarak algılanan mesleklerin de üstesinden gelebileceğini gösteriyor.
Nuran Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda okula giderken babasının çalıştığı matbaaya gelerek mesleği öğrenmeye başladığını söyledi.
Matbaanın tozunu, kokusunu çocukluğundan itibaren aldığını anlatan Çelik, "İlkokul dönemlerimde babamın yanına uğrardım. O dönemler matbaa sektöründe başkalarının yanında çalışırdı. Babam matbaa işçiliğinden emekli olduktan sonra kendi dükkanını açtı. O zaman da ara ara gidip geliyorduk ama tam olarak 1,5 yıl önce bu işe başladım" diye konuştu.
Çocukken babasının yanına gittiğinde zımba ve harman işleri yaptığını belirten Çelik, "Eve geldiğinde babamın matbaa kokmasını çok seviyordum" dedi.
"Kadınların da yapabileceğini göstermek istedim"
Basın sektörüne çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Aslında hayalimde gazetecilik vardı ama olamadım. Kısmette burası varmış, matbaaya geldik. Matbaacılık da gazeteciliğin bir kolu, bağlantısı var. O yüzden hoşuma gidiyor. Babamın vefatından 10 gün sonra matbaanın başına geçtim. Matbaa boş kaldı, işletecek kimse yoktu. O yüzden ben başladım. İyi ki başlamışım. İlk etapta insan burukluk hissediyor. Babamın yokluğunu hissettim. Çünkü burada her şey ona ait."
Matbaacılığın zor bir meslek olduğunu vurgulayan Çelik, "Tabii ki bir kadının kolayca yapacağı işler değil ama kadınların da yapabileceğini göstermek istedim. Bunu başardım. Daha da iyi olacağıma inanıyorum. Şu an daha işin başındayım, öğreneceğim çok şey var. Bu işi daha ilerilere götürmeyi düşünüyorum" diye konuştu.
Malatya'da matbaacılık yapan tek kadın
Çelik, Malatya'da kendisinden başka kadın matbaacı bulunmadığını belirtti.
Kadınların her alanda başarılı olmak için çaba gösterdiğini anlatan Çelik, "Kadının girdiği her yer daha güzel oluyor. O yüzden kadınların matbaacılık yapmalarını da isterim. Özellikle Malatya'da birçok kadını matbaada görmek isterim" dedi.
Müşterilerinin de kendisini teşvik ettiğini kaydeden Çelik, "Müşterilerden 'İyi ki gelmişsin, iyi ki işin başına sen geçtin' gibi övgüler de aldım. Hiç rahatsızlık duymadım. Müşterilerimiz babamın döneminden kaldığı, bizi ailecek çok iyi tanıdığı için hiçbir sıkıntı yaşamadım" ifadelerini kullandı.