Haberler
Muhaliflerin ilerleyişi sürüyor! İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi ele geçirildi

İdlib'in stratejik öneme sahip ilçesi ele geçirildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Aslantepe Höyüğü Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen höyükte bu yılki kazı çalışmaları 2 ay sürecek

Malatya'da milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen Aslantepe Höyüğü'nde 2 ay sürecek kazı çalışmaları başladı.

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, Malatya merkeze bağlı Orduzu beldesindeki höyükte 20 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmaları hakkında gazetecilere bilgi verdi.

Kazı çalışmalarının çok iyi gittiğini belirten Frangipane, "Geçen yıl ören yerinin güneyinde açtığımız tabakalarda çok iyi bir bina bulduk. Bu bina, Eski Tunç Devri'ne tarihleniyor. Demek ki bu bina, milattan önce 2 bin 200 yıllarına ait" dedi.

İtalyan Frangipane, şöyle devam etti:

"Bu bina, tepenin tam üstünde. Tepe üstünde yeni bir bina yapmışlar, demek ki saraydan önce de Aslantepe önemli bir merkezdi. O büyük binayı inşallah bu yıl komple açacağız. Burada binayla aynı döneme tarihlenen bir duvar var. Bina, bu duvarın altında devam ediyor. Şimdi bu duvarı kaldırıyoruz. Bina tabanında bakırdan yapılmış iki küçük küp bulduk. Bunlar şu anda Malatya Arkeoloji Müzesi'nde."

Prof. Dr. Frangipane, şu bilgileri verdi:

"Birkaç sene önce burada kral mezarı bulmuştuk. Bu buluntular şu anda müzede. Bu mezar yeri şu anki kazılarda daha da belli oluyor. Aslantepe'de iki büyük sistem var. Önce Mezopotamya ile bağlantı vardı. O zaman Mezopotamya gibi aynı kültür ve aynı sistem vardı ve öyle devam ediyordu. Sonra burada bir şey oldu, belki savaş, belki büyük bir şey oldu. Bu sistem bitti. Daha sonra Anadolu ile bağlantı başladı. Doğu Anadolu ve Orta Anadolu'yla çok bağlantı var. Orta Anadolu'da mesela Alişar ve Alacahöyük kültürleriyle bağlantısı vardı. Onun için büyük bir şey değişiyor. Devlet sistemi Mezopotamya'da devam ediyor, burada bitiyor. Sonra Hitit döneminde devlet sistemi yeniden başlıyor."

Malatya Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ise Aslantepe Höyüğü'nü tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Aslantepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan ve dünyanın ilk sarayı olduğu belirtilen kerpiç sarayın açık hava müzesine dönüştürüldüğünü hatırlatan Özbay, "Geçen yıl açık hava müzesini 11 bin 200 kişi ziyaret etti. Bu, az bir rakam değil. Bu yıl yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Bu, bizim için daha da sevindirici ve önemli" dedi. - Malatya

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title