Haberler

Asırlık Yapım Hisse-i Şayia, Şehir Tiyatroları'nda

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehir Tiyatroları, İ. Ahmet Nuri Sekizinci'nin yazdığı, Hisse-i Şayia adlı oyunu bu hafta seyirciyle buluşturuyor.

Tarık Şerbetçioğlu'nun yönettiği oyun 26 Ekim günü saat 20.30'da Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde prömiyerini yapıyor.

Şehir Tiyatroları 1916 yılında sahnelenmiş olan "Hisse-i Şayia"yı 100 yıl sonra bugünkü ustalarıyla yeniden canlandırıyor. 1923 Temmuz'unda İstanbul'un işgali sürerken de tiyatro yapmaya devam eden Darülbedayi Heyeti, Gazi Mustafa Kemal'i İzmir'de ziyaret etmiş ve bu tarihte Türk kadınına sahneye çıkması için ilk izni almıştı. Bedia Muvahhit'i tiyatro oyunculuğu yapması için bizzat teşvik eden Mustafa Kemal, işgalden yeni kurtulmuş kül altındaki İzmir'de 16 Temmuz gecesi, "Hissei Şayia" temsilini beğeniyle izlemişti.

Oyunun konusu;
Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci'nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan ("hissei şayia") karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan, her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor.

Sahne tasarımını Eylül Gürcan'ın, kostüm tasarımını Sabahat Çolakoğlu'nun, ışık tasarımını Mustafa Türkoğlu'nun, efekt tasarımını Umut Yüzbaşıoğlu'nun yaptığı oyunda; Aybar Taştekin, Hikmet Körmükçü, Selma Kutluğ, Uğur Dilbaz, Yağmur Damcıoğlu Namak, Zeynep Göktay Dilbaz, Sezai Aydın ve Zihni Göktay rol alıyor.

Oyun; 26-29 Ekim 2016 ve 2-5 Kasım 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde 17-19 Kasım 2016 ve 24-26 Kasım 2016 tarihleri arasında ise Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde seyirciyle buluşacak.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title
Close