Haberler

Asırlık Kazılarda Heyecanlandıran Buluş

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'teki kazı çalışmalarında, Hitit dönemine ait yazışmaların yer aldığı büyük bir tablet arş...

GAZİ NOGAY - İSMAİL ÇİMEN - Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'teki kazı çalışmalarında, Hitit dönemine ait yazışmaların yer aldığı bir tablet arşivinin bulunduğu bildirildi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1907 yılında başlatılan Alacahöyük'teki kazıların geçmişinin bir asrı aştığını hatırlattı.

Temmuz ayında başladıkları 2013 yılı kazı çalışmalarının eylül sonu itibarıyla tamamlandığını belirten Çınaroğlu, kazı çalışmalarına, boyu 2 metreye ulaşan yabani otların temizlenmesi ve çevre düzenleme çalışmaları nedeniyle 15 gün geç başladıklarını söyledi.

Kazı heyetinin yanı sıra çeşitli üniversitelerden öğrencilerin yer aldığı 20 kişilik ekiple bölgede çalıştıklarını ifade eden Çınaroğlu, 76 gün süren kazı çalışmaları sonunda 48 envanterlik eser ile 2 bin 790 adet etütlük eserin gün yüzüne çıkarıldığı kaydetti.

Hitit çivi yazılı tablet heyecan uyandırdı

Kazı ödeneğinin yetersiz olmasına rağmen güzel çalışmalar ortaya konduğunu anlatan Çınaroğlu, değişik buluntuların gün ışığına çıkarıldığı kazılarda Hitit çivi yazılı tabletin de gün yüzüne çıkarıldığını anlattı.

Alacahöyük'teki kazı çalışmalarının 106 yıl önce başladığını anımsatan Çınaroğlu, şöyle devam etti:

"Bilim alemi, kazıların başladığı tarihten itibaren Alacahöyük'te Hitit dönemine ait çok büyük bir tablet arşivi olduğunu biliyordu. Herkes de böyle bir beklenti içerisindeydi ama bu sonuca ulaşmak bu yıla nasip oldu. Hitit çivi yazılı çok güzel bir tablet bulduk. Alacahöyük, Hitit döneminde bir kült merkeziydi. Hitit kralı başkent Boğazköy'den buraya gelerek merkezde kalıyordu. Birtakım dini törende burada gerçekleştiriliyordu. Bulduğumuz tablet, bunları teyit eden bir buluntu oldu. Bu açıdan büyük bir buluntu sayılır."

"Kralın gönderdiği talimatlardan biri olabilir"

Hitit kralının Alacahöyük'te kaldığı süre içerisinde zaman zaman ayinler ve dini törenler yapıldığını dile getiren Çınaroğlu, gün yüzüne çıkarılan tabletin, kralın gönderdiği talimatlardan biri olabileceğini söyledi.

Çınaroğlu, şöyle konuştu:

"Bulduğumuz tablet, Hitit kralının gönderdiği talimatlardan biri olabilir. Çünkü kral, burada kaldığı süre içerisinde atlılarla talimatlar gönderiyordu. Bunun yanı sıra Hititlere bağlı bulunan bölgeler de krala bazı yazılar gönderiyordu. Kralın Alacahöyük'te olduğunu bilenler, yazıları buraya gönderiyordu. Bu nedenle bilim alemi kesinlikle burada çivi yazılı tablet arşivi bulunması gerektiği üzerinde duruyordu. Bunun ipucunu bu yıl yakaladık. Kazıya devam edebilseydik bu tableti bulduğumuz yapının çok daha büyük bir bölümünü açığa çıkarmış ve görsellik kazandırmış olacaktık. Henüz bu yapının sadece 8 odasını tespit edebildik."

Tablet arşivini görmeye ömrü vefa  etmedi

Prof. Dr. Çınaroğlu, geçen yıl ağustos ayında vefat eden kazı heyeti akademisyenlerinden İstanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Dinçol'un, akademik hayatı boyunca Alacahöyük'te bir Hitit tablet arşivi olduğuna inandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun bir gün açığa çıkacağına şiddetle inanıyordu. Bu konuda bize de çok destek veriyordu. Maalesef ölümünden bir yıl sonra tableti bulduk. Gelecek yıl yapacağımız bir sempozyumda Ali Dinçol'u anacağız. Hocamızın eşi tabletin tercümesi ve yayına hazırlanması konusunda bize destek oluyor." - Çorum

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close