Asırlık Değirmen Teknolojiye Direniyor
Görüntü Dökümü : Değirmenin genel görüntüsü Buğday öğütülmesinden detay Unun toplanıp hamur yapılması Çörek yapımından detay Çöreklerin külün altına gömülmesi Değirmenin sahibi Abdullah Uzun ile röportaj Çöreklerin görüntüsü Asırlık değirmen teknolojiye direniyor ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Karahacılı köyündeki asırlık değirmen teknolojiye adeta meydan okuyor.
Görüntü Dökümü :
Değirmenin genel görüntüsü
Buğday öğütülmesinden detay
Unun toplanıp hamur yapılması
Çörek yapımından detay
Çöreklerin külün altına gömülmesi
Değirmenin sahibi Abdullah Uzun ile röportaj
Çöreklerin görüntüsü
Asırlık değirmen teknolojiye direniyor
ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Karahacılı köyündeki asırlık değirmen teknolojiye adeta meydan okuyor.
Yaklaşık 100 yıl önce kurulan ve çarkı 1 kilometre ötedeki dereden açılan kanalla getirilen suyla dönen değirmen, teknolojik gelişmelere rağmen köylülerin buğdayını öğütmek üzere dönmeye devam ediyor.
Tarihi değirmenin çarkını yarım asırdan fazladır döndürmeyi sürdüren 67 yaşındaki Abdullah Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 yıl önce kurulan su değirmeninin sorunsuz şekilde görevini yaptığını söyledi.
Değirmenin babasından kaldığını anlatan Uzun, "Bu değirmen dedemden babama, ondan da bana kaldı. 100 yıl önce köyümüzde değirmen yokken köylüler tarafından yapılmış. Dedem de taşını ve çarkını alarak bu değirmeni çalıştırmaya başlamış. Dedem ve babamdan sonra şimdi de ben değirmenin taşını döndürüyorum" dedi.
Değirmenin çalışma prensiplerine ilişkin bilgi veren Abdullah Uzun, "Değirmenin oluğuna giren su çarka vuruyor ve değirmen dönmeye başlıyor. Birçok çevre köyden buğday öğütmeye buraya geliyorlar. Bu değirmende öğütülen un kepekle karışık ve tamamen doğal olduğu için özellikle şeker hastası olan vatandaşlarımız tercih ediyor" ifadelerini kullandı.
Çiftçilikle de uğraştığını aktaran Uzun, şöyle konuştu:
"Her sabah erkenden gelip değirmeni açıyorum. Yılın 10 ayı değirmen çalışıyor. Civar köylerden gelen buğdayları her gün burada öğütüyorum. Köylüler burada öğütülen unla evlerinde ekmek yapıyor. Ben de geçimimi bu değirmen sayesinde sağlıyorum. Su olduğu takdirde bu değirmen çalışır. Baba yadigarı tarihi su değirmenini ömrüm yettiği sürece çalıştırmaya devam edeceğim. Tek korkum benden sonra bu değirmenin taşını döndürecek kimsenin olmaması."
Külde çörek keyfi
Buğday öğüttürmeye gelen kişilerin doğal undan yapılan çöreğe de yoğun ilgi gösterdiğini, yöreye özgü "külbastı" adı verilen çöreğin özellikle şeker hastaları için sağlıklı bir yiyecek olduğunu da anlatan Abdullah Uzun, "Tadına bakan herkes çok beğeniyor. Katkısız olduğu için külbastı çöreği bir ay bayatlamıyor" diye konuştu.