Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Artamanoff: Bizans İstanbul'u Sergisi Ekim'e Kadar Uzatıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koç Üniversitesi AnaMed'de açılan "Artamonoff: Bizans İstanbul'u İmgeleri, 1930-1947" sergisinin ziyaret süresi 10 Kasım'a kadar uzatıldı.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed)'nde açılan "Artamonoff: Bizans İstanbul'u İmgeleri, 1930-1947" sergisinin ziyaret süresi 10 Kasım'a kadar uzatıldı. Amatör fotoğrafçı Nicholas V. Artamonoff'un 1930-1947 yılları arasında İstanbul'da çektiği fotoğraflardan oluşan sergide İstanbul'daki Bizans mirası, kentin tarihiyle yakından ilgilenen Artamonoff'un perspektifinden sunuluyor.

Koç Üniversitesi'nin 3. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında gerçekleştirdiği "Artamonoff: Bizans İstanbul'u İmgeleri, 1930-1947" sergisi ziyaretçilerinin yoğun ilgisi üzerine 10 Kasım tarihine kadar uzatıldı. Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki AnaMed binasında açılan sergi, Rus asıllı amatör fotoğrafçı Nicholas V. Artamonoff'un İstanbul'da yaşadığı 1922-1947 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşuyor.

Robert Kolej'de okuduğu ve çalıştığı yıllarda fotoğrafçılığa ve İstanbul'un kültürel mirasına merak saran Artamonoff'un eserlerine, Bizans Arkeoloğu ve Mimarlık Tarihçişi Dr. Günder Varinlioğlu'nun uluslararası kurumların işbirlğiğinde yürüttüğü çok kapsamlı bir araştırma sonucu ulaşıldı. Varinlioğlu'nun küratörlüğünü üstlendiği sergide, Artamonoff'un 1930-1947 yılları arasında çektiği İstanbul'daki Bizans mimarlık mirası ve insan manzaralarını belgeleyen 66 karelik bir seçki yer alıyor. Sergi, o dönemden beri köklü bir değişim geçiren kentin benzersiz bir kaydını oluşturuyor.

Artamonoff'un fotoğraflarında resmedilen anıtlardan bazıları arada geçen zamanda hasar görürken, bazıları kötü restorasyonlardan geçmiş ya da İstanbul'da yaşanan muazzam kentsel ve demografik büyüme sonucunda başka yapıların arasında kaybolmuştur. Artamonoff, yaşamın her alanında hızlı bir dönüşümün yaşandığı dönemde, fotoğraf makinesiyle, anıtların, arkeolojik sit alanlarının, kent manzaralarının, uzmanların ve sıradan insanların o anki hallerini yakaladığı fotoğraflarıyla, Bizans kalıntılarını kentin gündelik yaşamına katıyor. Kentsel doku, tarihi binaların ve kalıntıların yeniden kullanımları ve dönüşümleri, Artamonoff fotoğraflarında tekrarlanan temaları oluşturuyor.

Artamonoff'un 1033 fotoğrafının büyük bölümü Washington'daki Dumbarton Oaks Research Library and Collection bünyesindeki Image Collections and Fieldwork Archives ile Smithsonian Institution'a bağlı Freer Gallery of Art and Arthur M. Sackler Archives'daki Myron Bement Smith Koleksiyonu'nda bulunuyor. Sergide bu fotoğraflardan bir seçkinin yanı sıra İstanbul Robert Kolej arşivinden fotoğrafçıyla ilgili orijinal belgeler de sergileniyor.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat
title