Arsasını Satıp "Kumandalı Çamaşır Kurutmalığı" Tasarladı
Niğde'de yaklaşık 1 milyon lira değerindeki arsasını satarak atölye kuran kalıp ustası Durmuş Gürbüz, yaklaşık 5,5 yıl emek harcayarak tasarladığı kumandalı çamaşır kurutma askılığının üretimine başladı.
BETÜL ABBAK - Niğde'de yaklaşık 1 milyon lira değerindeki arsasını satarak atölye kuran kalıp ustası Durmuş Gürbüz, yaklaşık 5,5 yıl emek harcayarak tasarladığı kumandalı çamaşır kurutma askılığının üretimine başladı.
Tavana monte edilerek kumandayla aşağı yukarı hareket ettirilen çamaşır kurutmalığı tasarlayan 52 yaşındaki Durmuş Gürbüz, bu sayede apartmanların balkonlarından dışarıya asılan çamaşırların görüntü kirliliğine, toz, yağmur gibi etkenlere maruz kalmasına ve ev içerisinde kullanılan seyyar çamaşırlıkların yer kaplamasına son vermek istiyor.
Yaklaşık 5,5 yıl önce 930 bin lira değerindeki arsasını satarak kurduğu atölyesinde tasarladığı kumandalı çamaşır kurutmalığının seri üretimine başlayan Gürbüz, ürünü Türkiye genelinde yapı marketlere ve bayilerine satıyor.
Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süren uğraşlarının sonucunda ürününe Türk Patent Enstitüsünden "faydalı model belgesi" almaya hak kazandığını belirterek, kumandalı çamaşır kurutma askılığının Türkiye'de hatta dünyada dahi üretilmediğini ileri sürdü.
"Ülkeme çok büyük döviz getirmek ve istihdam sağlamak istiyorum"
Örneği olmayan bir şeyi üretmenin çok zor olduğunu ancak bunu başardığını anlatan Gürbüz, şöyle konuştu:
"Geçen yıl TSE'ye başvuru yaptım ve tavana montaj edilen kumandalı çamaşır kurutma askılığının faydalı model belgesini aldım. 36 parçadan oluşan çamaşır kurutmalığının her parçasını üretmek için tasarımını, kalıbını kendim yaptım. Sadece içerisindeki tek yay sistemini yapmam 1 yılımı aldı, tamamlayıp üretime geçmem ise 5,5 yıl sürdü. Atölyede oğlumun yanı sıra 4 kişi çalışıyor. 6 çeşit ebatta günde yaklaşık 70 adet kurutmalık üretiyoruz. İlk etapta Niğde'ye 700 adet montaj yaptık. Hedefim 1 yıl içerisinde, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesine geçmek ve günlük bin adet üretim yapmak. Ülkeme çok büyük döviz getirmek ve istihdam sağlamak istiyorum. Ben fakir bir ailenin çocuğuydum hiç kimseden destek almadım çok çalıştım ve çalışacağım."
"Babamın 5.5 yılda ürettiğini biz 15 dakikada hazırlayıp satıyoruz"
Mustafa Gürbüz ise babası ile çalıştığını, uzun uğraşlar sonucunda seri üretime geçtiklerini, ürünü dünya geneline ihraç etmek istediklerini söyledi.
Daha önce enjeksiyon kalıp işi yaptıklarını ancak şimdilerde tamamen babasının buluşu olan çamaşır kurutmalığının üretimine yöneldiklerini ifade eden Gürbüz, "Babam, kumandalı çamaşır kurutma askılığı yapacağını söylediğinde olur mu olmaz mı diye sorularımız olmuştu. Tutar mı tutmaz mı diye merak ediyorduk. Olmayan bir üründü çünkü. Babam bu işi yapmak için yaklaşık 1 milyon lira değerinde arsasını sattı, tamamını bu işe yatırdı, gözü hiçbir şeyi görmedi ve başardı." dedi.
Ürünün çalışma sistemini anlatan Gürbüz, şöyle devam etti:
"Tavana montaj edilen asansörlü çamaşır kurutma sistemini zincirli mekanizmayla bel hizasına kadar indiriyorsunuz, aynı mekanizmayla tavana kadar kaldırıyorsunuz. Genelde cam balkonlu evlerin tavanlarında evin herhangi bir odasında da kullanılabilir. Çamaşırlar daha önce dışarıya asılıyordu üzerine yağmur yağıyordu, yere düşebiliyordu. Bunları engellemesi ve en önemlisi de yer kaplamaması açısından çok kullanışlı bir ürün. Türkiye'nin bütün bölgelerine satış yapıyoruz. En çok Karadeniz Bölgesi'nde bayilik verdik. Şu an talep çok iyi. Türkiye'nin bütün bölgelerine veriyoruz ama Karadeniz Bölgesi bol yağışlı olduğu için orada daha çok tercih ediliyor."