Haberler
Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Antik Kentte Depremin İzleri Araştırılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde tarihte yaşanan depremlerin izleri araştırılıyor.

DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde tarihte yaşanan depremlerin izleri araştırılıyor.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü, çalışmalarda bölgede 5 döneme ait deprem izlerine rastlandığını kaydetti.

Bölgede incelemelerde bulunan Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar ise arkeolojik verilere göre milattan sonra 4. yüzyılda meydana gelen büyük bir deprem sonucunda kentin birçok yapısında ağır hasar meydana geldiğini bildirdi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan depremlerden ağır hasar gördüğünü anlatan Kumsar, "Bu deprem izlerinin en belirgin yeri ise antik tiyatro. Tiyatronun sol yamacında hasarlı olan ve uzun süreden beri hatta milattan sonra 340-350 yıllarında meydana gelen depremden sonra kullanılamamıştır." dedi.

"Yüzeye yakın depremler yaşandı"

Kumsar, sahada ve laboratuvarlarda yürütülen çalışmalarda, tiyatro zemininin bir örneklemesini yaptıklarını ve temel zemininde meydana gelen heyelanın farklı koşullardaki oluşum nedenlerini incelemeye çalıştıklarını kaydetti.

Çalışmalarda, bölgede 6,5 ve 7 üzerinde, yüzeye yakın alanlarda meydana gelen depremlerin yarattığı etkileri incelediklerini anlatan Kumsar, şöyle konuştu.

"Bu bölgede meydana gelen, 6,5 büyüklüğündeki bir depremle tiyatrodaki sol yamaçta heyelan meydana geliyor ve oradaki basamaklar günümüzde artık oturulamayacak durumda. Fakat bu basamakları olduğu yerden sökmüyorlar. O basamaklar olduğu yerde duruyor 4. yüzyılın ortalarından günümüze kadar bu depremin izleri taşınmış durumda."

- "Depremler yaşanmaya devam edecek"

Cumhuriyet döneminde 1941, 1957 yıllarında meydana gelen büyük depremlerin de izlerini kentte görmenin mümkün olduğunu ifade eden Kumsar, Cumhuriyet dönemi binalarında da düşey ve çapraz çatlakları görmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Kentte bulunan cami yapısında da bunu gözlemlediklerini belirten Kumsar, "Yatağan ve Milas bölgesi geçmiş dönemlerde 6,5 ve 7 üzeri depremlerle karşı karşıya kalmıştır. Bundan sonraki dönemlerde de benzer depremler tekrarlayacaktır ve bölgedeki tarihi ve modern yapıları etkileyecektir. Bu deprem önümüzdeki yaşam döneminde de yine devam edecektir." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title