Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Antik Dönemden Günümüze Stratonikeia Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr.Söğüt:  "Stratonikeia, Osmanlı, Roma, Bizans gibi farklı döneme ait eserlerin ortaya çıkarıldığı yaşayan bir kent"

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Stratonikeia'nın Osmanlı, Roma, Bizans gibi farklı döneme ait eserlerin ortaya çıkarıldığı yaşayan bir kent olduğunu söyledi.

Söğüt, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Akdeniz Medeniyetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKMEDAM) tarafından düzenlenen "Antik Dönemden Günümüze Stratonikeia Konferansı"nda yaptığı sunumda, Karia bölgesinin iç kesimindeki kentlerinden Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına 2008 yılında başladıklarını bildirdi.

Kentte araştırma, kazı ve restorasyon çalışmaları yürüttüklerini anlatan Söğüt, önemli yapıların ayağa kaldırılması için çalışma yapıldığını, her yıl önemli verilere ulaştıklarını kaydetti.

"Stratonikeia, Osmanlı, Roma, Bizans gibi farklı döneme ait eserlerin ortaya çıkarıldığı yaşayan bir kent" diyen Söğüt, kazılar sırasında çıkan heykel tarzı eserlerin bir bölümünün müzelerde bulunduğunu, kırık durumdaki antik taşların ise Taş Hastanesinde birleştirilerek gelecek nesillere aktarıldığını dile getirdi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin bir benzerinin bulunmadığını ifade eden Söğüt, antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilen başka bir antik kent olmadığını söyledi.

Antik kentteki yapılarda konservasyon ve restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini, önemli verilere ulaştıklarını belirten Söğüt, şöyle devam etti:

"Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan mozaikleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Burada özel bir ekip çalışma yürütüyor. Şehrin kuzey kapısı olarak adlandırılan alan, antik kentin en önemli yapılarını bünyesinde barındırıyor. 360'lı yıllardaki depremle yıkılan şehir, kentin zenginlerinden Maksimus'un annesinin bıraktığı mal varlığı harcanarak yeniden ayağa kaldırılmıştı."

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılarda her yıl yaklaşık 100 kişilik ekiple 9 ay çalışma yaptıklarını anlatan Söğüt, şöyle konuştu:

"Tiyatro, gymnasion, Roma hamamı, Augustus ve İmparatorlar Tapınağı'nda kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarımız devam ediyor. Antik kentte 3 bin yıllık tarihin her döneminden kalıntılar bulabilmek mümkün. Tarihi Roma hamamların ayağa kaldırılması için kazı çalışmalarımız devam ediyor. Roma hamamların ayağa kaldırılması için yürütülen kazı çalışmaları sırasında bin 850 yıllık kanalizasyon sisteminin çalıştığı da tespit edildi."

Sunumun ardından Söğüt'e, AKMEDAM Müdürü Doç. Dr. Adnan Çevik tarafından plaket verildi. - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title