Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde Rigoletto Yeniden Sahne Alıyor!
Antalya Devlet Opera ve İtalyan Besteci Verdi'nin Rigoletto Eserini 19 Kasım 2009 Perşembe ve 21 Kasım 2009 Cumartesi Günü Saat 20.00'da Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde Gerçekleştirecek.
Verdi’nin “benim en iyi eserim Rigoletto” diye belirttiği eser bestecinin olgunluk dönemi operalarına ait. Verdiana Üçlüsü’nden olan Rigoletto eserini ANTDOB genel müzik direktörü Alexandru Samoila yönetecek.
Eserin rejisi Fransız sanatçı Patricia Panton’a, dekor tasarımı İsmail Dede’ye, kostüm tasarımı Şanda Zıpçı’ya ait. Krastin Nastev’in koro şefliğini, Esra Taner’in koreografisini, Mustafa Eski’nin ışık tasarımını üstlendiği eser 2009-2010 sezonunda ilk olarak Antalyalı sanatseverlerle buluşuyor.
Sansüre Karşı Verilen Çaba
Verdi, büyük, görkemli ve yürekli konuları eserlerinde işlemek isteği duyan bir besteci olarak Victor Hugo’nun Kral Eğleniyor tragedyasını okuduktan sonra bu metni bestelemeye karar verdi.
Librettosunu ünlü libretist Francesco Maria Piave hazırlar. Metin yazarı Verdi’yi konu ile ilgili uyarır. Çünkü eserin konusu o dönem Venedik’e hakim olan Avusturya Krallığı’nı tedirgin edebilir hatta bu nedenle oyun yasaklanabilirdi. Konuyu sakıncalı bulan Avusturya sansürü eserin ana karakterlerinden I. François’yı ve Triboulet’i sahneye çıkarmak istemez.
Bunun üzerine Verdi ve Piave Fransa Kralı’nı hayali bir Duka ile değiştirir. Triboulet’in adı ise Rigoletto olarak değişir. Sansüre karşı verilen zorlu çaba sonucunda opera repertuarının seçkin örneklerinden biri olan Rigoletto eseri ortaya çıkar.
Dünyaca Ünlü Aryalar Rigoletto’dan
Bestecinin 40 gün gibi kısa bir zamanda bestelediği eserde çok güçlü, canlı ve etkili sahneler vardır. Merak ve heyecan uyandıran olayları aşk, baba sevgisi, lanet gibi konular izler. Çapkın Mantova Dükü olaylara eylemleriyle heyecan ve merak katar, Rigoletto’nun korkuları, yüreğindeki baba sevgisi hüzünlendirir, Gilda’nın aşkı ve aşkı için gösterdiği saf özveri dramatik etkiyi artırır.
Esere adını veren Rigoletto’nun partisi üstün ses yetenekleri yanında güçlü bir sahne yeteneği de gerektiriyor. Dünyanın en ünlü koloratur partilerinden biri olan Gilda rolü de oyunculuk bakımından da seyirciyi derinden etkileten karakterlerden biridir.
Günümüzde de tüm büyük tenorların repertuvarlarının vazgeçilmezlerinden biri olan son sahnede Montova Dükü’nün söylediği “La Donna E'mobille” aryası kıvrak melodisiyle daha ilk notasından dinleyeni kavrayan bir aryadır. Bu arya operayla ilgisi olmayan kişilerin bile diline dolanan yapısıyla oldukça popüler bir hale gelmiştir.
Eserin konusu kısa şöyledir : Kambur saray soytarısı Rigoletto'nun herkesten sakındığı ve hayatta tek varlığı olan kızı Gilda, çapkın Mantua Dükü'ne âşık olur. Bunu fırsat bilen dük Gilda'ya sahip olur. Rigoletto, bunu kabullenemez ve öç almaya karar verir. Gilda, sevgilisinin hayatını kurtarmak için kendisini kurban eder ve dükü öldürmeye karar veren babasının kolları arasında can verir.
Ödüllü Verdi Bariton Sedat
Belvedere Şan Yarışması'nda 'Verdi Baritonu' ödülüne layık görülen Sedat Öztoprak, Öztoprak Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde
Ödüllü Verdi baritonu Uluslararası özellikle Dortmund Operası'nda sergilediği Rigoletto performansıyla ün yapmış ve başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın birçok operasına bu rolle konuk olmuştu. Antalyalı sanatsever Sedat Öztoprak’ı ANTDOB’un Rigoletto prodüksiyonunda izleme fırsatı bulacaklar.
Eserde Mantua Dükü’nü Göksay Yaran, Rigolletto’yu Sedat Öztoprak,Gilda’yı Aytül Büyüksaraç; Monterone Dükü’nü Mukhtar Malikov; Sparafucile’yi Engin Suna; Marullo’yu Bora Baran; Borsa’yı Fatih Şanal; Kont Ceprano’yu Toygarhan Altuner; Usciere Di Corte’yi Onur Alpaslan; Giovanna’yı Medine Tuganova; Maddelena’yı Arzu Mecidova canlandıracak.