Anadolu Sohbet Gelenekleri ve Yaran Sempozyumu
Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, "Anadolu'daki diğer sohbet geleneklerinde de olduğu gibi bugün Yaran Sohbet Meclislerinin en önemli sorunu, artık icrası azalmış geleneksel musiki eserleri ile bunları geleneksel bağlamda icra edecek sazende sorunudur.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çayır, "Anadolu'daki diğer sohbet geleneklerinde de olduğu gibi bugün Yaran Sohbet Meclislerinin en önemli sorunu, artık icrası azalmış geleneksel musiki eserleri ile bunları geleneksel bağlamda icra edecek sazende sorunudur." dedi.
100. Yıl Kültür Merkezi'nde, Çankırı Valiliği ile Belediye Başkanlığının katkılarıyla Çankırı Karatekin Üniversitesi Yaran Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Anadolu Sohbet Gelenekleri ve Yaran Sempozyumu" düzenlendi.
Çayır, burada yaptığı konuşmada, sempozyumun merkezleri tarafından 2012 yılında düzenlenen çalıştayın devamı olduğunu söyledi.
Çankırı denildiğinde akla ilk gelen geleneğin yaranlık olduğunu dile getiren Çayır, "Yaranı içerisinde barındıran Anadolu sohbet gelenekleri, korunmaya, gelecek kuşaklara sağlıklı şekilde taşınabilmeye, araştırılmaya ivedi olarak ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaçlara akademik anlamda cevap verecek ve bu amaç için kurulan merkezimiz, çalışmalarına birçok koldan devam etmektedir." diye konuştu.
Yaranlıkla ilgili araştırmaların sürdüğünü bildiren Çayır, kent merkezi ile ilçe ve köylerde kendine has özellikleri ile yaşatılan Yaran Sohbet Meclisleri ile ilgili 7 saha çalışması yaptıklarını, elde edilen verilerin kayıt altına alındığını anlattı.
Gelecek ay Anadolu'da 3 bölgede saha çalışmasına başlanacağını belirten Çayır, Türklerin yaşadığı coğrafyalarda akademik ve teknik bir ekiple saha çalışmalarına başlamayı da hedeflediklerine işaret etti.
Anadolu sohbet geleneklerinin kökenleri üzerine günümüzde kesin bir bilgi ve kaynak bulunmadığına dikkati çeken Çayır, yapılacak çalışmalarla Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Balkanlarda yaşayan sohbet geleneklerinin benzerlikleri ve kökenleri üzerine Anadolu bağlamında bir mukayese yapılma şansı elde edileceğini vurguladı.
Çayır, şöyle devam etti:
"Anadolu'daki diğer sohbet geleneklerinde de olduğu gibi bugün Yaran Sohbet Meclislerinin en önemli sorunu, artık icrası azalmış geleneksel musiki eserleri ile bunları geleneksel bağlamda icra edecek sazende sorunudur. Bu sorunun çözümü amacıyla önümüzdeki süreçte valilik, belediye, milli eğitim, halk eğitim ile merkezimiz öncülüğünde kurs açılması, bu kurslarda belirli bir eğitim sonrasında verilmesi planlanan yeterlilik belgeleri ile belgeye sahip olan kişilerden gelenek içerisinde müzik icrası yapmak isteyen sazendelerin kültürü tanımaları ve doğru icra etmeleri sağlanabilecektir."
Vali Vahdettin Özcan ise kültürel çalışmaları önemsediğini aktararak şunları kaydetti:
"Valilik olarak bu kültürlerin yaşatılması için elimizden geleni yapıyoruz. Kültüre, eğitime yapılan harcama, yoldan da sudan da elektrikten de daha önemlidir. Belediye Başkanımızı bu konuda tebrik ediyorum. Yol yapabiliriz, tretuvar yapabiliriz, müteahhit zenginleştirebiliriz ama bu kültüre yapılacak yatırım, harcanacak para helaldir."
Konuşmaların ardından Vali Özcan ve Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'e sempozyuma katkılarından dolayı plaket verildi.
Sempozyuma Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ziya Şimşek ile kurum temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı.